Pirinač kalorije i nutritivna vrednost

Pirinač je sastavni deo ishrane većine ljudi. Dok je braon pirinač definitivno zdraviji, beli pirinač, takođe ima svoje prednosti, kao što je posedovanje malo do nimalo holesterola, natrijuma i masti. Ako želite da saznate više o kalorijama i hranljivoj vrednosti belog pirinča nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Beli pirinač spada u za spremanje najjednostavnije namirnice. Brz, jeftin i prikladan, izvrstan je dodatak jelima sa, povrćem ili mesom. Posuda srednje veličine skuvanog belog pirinča sadrži približno 230 kalorija. Što je samo 11% RDA (prema 2000 kalorijskoj dijeti). I pored toga ga nutricionisti izbegavaju jer sadrži prazne ugljene hidrate. Oni predlažu prelazak na braon pirinač koji ima više vlakana, vitamina B i gvožđa.

Beli i braon pirinač dolaze sa iste biljke, ali proces mlevenja uklanja ljusku, mekinju i klicu sa belog pirinča. Ovo je ponekad praćeno glačanjem koje uključuje trljanje zrnevlja sa talkom ili glukozom kako bi ono poprimilo sjaj. Ovaj proces povećava rok trajanja zrna, a prema nekima poboljšava teksturu i ukus. Ali krunjenje, a pogotovo proces glačanja također uklanja mekinje koje sadrže vlakna; i klice koje u sebi sadrže najveći deo vitamina i minerala prisutnih u pirinču. Tako je hranljiva vrednost belog pirinča drastično smanjena.Bolest beriberi, do koje je došlo zbog manjka vitamina B je često viđena kod osoba koje se uglavnom hrane belim pirinčem s malo raznovrsnosti. Da bi se to prevazišlo mnoge zemlje zahtevaju da se izgubljeni sastojci nadoknade. Mnogi proizvođači samo dodaju hranljivu prah koja se najčešće spere tokom ispiranja, tako da hranljiva vrednost obogaćenog i običnog kuvanog pirinča nije mnogo različita.

Beli pirinač, kalorije, ugljeni hidrati…

Vrsta Količina Kalorije Ugljeni hirati Proteini Vlakna Masti Gvoždje
Sirov pirinač dugog zrna 185 g 675.3 147.9 g 13.2 g 13.5 g 1.2 g 8 mg
Kuvani pirinač dugog zrna 158 g 205 44.5 g 4.3 g 4.5 g 0.4 g 1.9 mg
Nekuvani srednjeg zena 195 g 702 154.7 g 12.9 g 14 g 1.1 g 8.5 mg
Kuvani srednjeg zrna 186 g 241 53.2 g 4.4 g 5 g 0.4 g 2.8 mg
sirov pirinač kratkog zrna 200 g 716 158.3 g 13 g 14 g 1 g 8.5 mg
Kuvan pirinač kratkog zrna 186 g 241 53.4 g 4.4 g 5 g 0.4 mg 2.7 mg

Dobro:
Niski sadržaj masti, a posebno zasićenih masti.
Ne sadrži holesterol.
Neslan beli pirinač ne sadrži natrijum.
Dobar, niskokalorični izvor proteina.
Dobar izvor gvožđa, šolja kuvanog pirinča sadrži približno 2 mg gvožđa, što je 15% RDA.
Lako je svarljiv, deluje blagotvorno na slab ili uznemiren stomak.
U poređenju s braon pirinčem, zahteva svega pola vremena provedenog u kuvanju.
Pirinač ne sadrži gluten, tako da je dobra alternativa svima koji žele da izbegnu ovaj protein.

Loše:
Beli pirinač ima jako malo vlakana.
Ima veoma visok sadržaj ugljenih hidrata. Šolja kuvanog pirinča sadrži približno 17 % RDA ugljenih hidrata.
Beli pirinač ne sadrži mnogo vitamina i minerala.
Skrob u pirinču se brzo pretvara u glukozu uzrokujući skok šećera u krvi.
Brzo se vari, što znači da Vam creva ubrzo krče, pa jedete češće i više.

Napomena za dijabetičare: Beli pirinač ima veoma visok glikemijski indeks, sa izvesnim varijacijama čak do 94 GI, pa ograničite unošenje, smatrajući ga povremenom poslasticom a ne glavnicom vaše ishrane.

Mnogi ljudi zaključuju da je braon pirinač pretežak za njihov stomak, dok drugi jednostavno ne mogu da se naviknu na njegov žilav, čudan ukus. Ako ste među njima i želite da nastavite s uživanjem u mekoći belog pirinča, samo dodajte nešto zelenog povrća sa strane. Pasulj je također dobar dodatak da izbalansira niski sadržaj vlakana i minerala. Kao i sa bilo kojom drugom hranom, umerenost i raznovrsnost su ključ i beli pirinač lako može biti deo zdravog i balansiranog obroka.

--------------------------

loading...
---
Loading...