Pistaći lekovitost

PISTAĆI LEKOVITOST

Plodovima s drveta pistaća ljudi su se hranili još u doba paleolita. Jarko zeleni plodovi bogati su visokovrednim materijama: sadrže 50% masnog ulja, 20% belančevina, 20% ugljenih hidrata, 2% vlakana, kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožde. Osim što štiti arterije, ova poznata grickalica pomaže i u varenju, te je idealna za dijabetičare i one koji to ne žele postati.

Pistaći su u ranijim studijama bile hvaljeni zbog blagotvornog uticaj a na krvne sudove, jer snižavanjem holesterola utiču i na elastičnost arterija, pa samim time smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Ipak, nova saznanja mogla bi ih pod obavezno uvrstiti na dnevni meni dijabetičara (dijabetes tipa 2) jer učestvuju u kontroli nivoa šećera u krvi ujedno pružajući osećaj sitosti nakon obroka. – Naša je studija otkrila da strategije kao što su kombinovanje pistaća s obrokom smanjuju šećer u krvi posle jela, što rezultira manjim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2 i koronarnih bolesti – ističe dr Siril VC Kendlal, učesnik konferencije Eksperimentalna biologija 2009. u Nju Orleansu.

Takode, pistaći su izuzetno bogate vitaminima BI i B6, koji su važni za ispravan rad nervnog sistema i fosforom, koji je ključan za zdrave zube i kosti. Na državnom univerzitetu Pensilvanije nedavno su otkrili da redovna konzumacija pistaća može značajno smanjiti nivo LDL lipoproteina, za koji se opravdano sumnja da je, u većim koncentracijama, odgovoran za nastanak ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pistaći su dobar izvor fitosterola, koji je po hemijskoj strukturi vrlo sličan holesterolu. Kada je fitosterol prisutan u većoj količini u organizmu, snižava se nivoa holesterola u krvi, potiče imunološki sustav i smanjuje rizik od određenih vrsta raka. Od proizvoda za grickanje (tzv. snek fud), pistaći sadrže najviše fitosterola (279 mg/100 g).

Autori istraživanja naglašavaju da su ovi rezultati, zbog uticaja fitosterola na zdravlje, vrlo važni za sve stručnjake koji su uključeni u istraživanje i razvoj ishrane te donošenje smernica za dijetalne režime ishrane.

Saznajte>>> Pistaći sa samo 10 komada dnevno: Smanjuje holesterol za 20%, pojačava seksualnu moć i do 51%

Pistaći su posebno bogati antioksidansom luteinom, koji inače pronalazimo u zelenom lisnatom povrću i voću jakih boja. Bolji izbor su neslani, a ne zasoljeni pistaći, jer previše soli povećava krvni pritisak.

--------------------------

loading...
---
Loading...