Pitate se koliko kalorija ima u jaje? Evo odgovora za jaja pripremljena na razne načine

Sendvič sa jajima, rolnice sa jajima, svi ih volimo. Da li ste se ikada pitali koliko kalorija se nalazi u njima? Pročitajte ovaj članak kako biste saznali.

Jaja su omiljena hrana mnogim ljudima širom sveta. Ne samo da su zdrava i ukusna, nego se i vrlo lako pripremaju. Jaja se sastojeod belanca i žumanca, i u njima se nalaze svi esencijalni nutrijenti kao što su protein, minerali i vitamini.

Belance

Belance je tečni deo jaja, koji se zove i albumin. Nazvan je po proteinu koji sadrži. Glavna funkcija ovog proteina je zaštita, ishrana i rast žumanca (embriona). Količina kalorija koja se nalazi u albuminu jaja je između 16 i 18, u zavisnosti od veličine i starosti jaja. Prosečna količina kalorija u belancetu je manja od one u žumancetu. Albumin ima puno proteina i sadrži manje masti.

jaja kalorije

Žumance

Žumance je žuti deo jaja koji sadrži više masti i holesterola. Broj kalorija u žumancetu je oko 58-60. Žumance je izuzetno hranljivo, a količina proteina je vrlo visoka. Karotenoidi koji se nalaze u njemu mu daju žutu boju. Samo zdrava kokoška može čuvati karotenoide u žumancetu. Jarko obojeno žumance je uvek bolje, pošto znači da je kokoška koja ga je izlegla bila vrlo zdrava, pa je jaje odlično za konzumaciju.

Sirova jaja

Bodi bilderi i sportisti su osobe koje obično konzumiraju sirova jaja kako bi poboljšali snagu, jer sadrže  kalorije i protein. Konzumiranje sirovih jaja nije namenjeno svima, pošto može uznemiriti stomak. Ljudi sa slabijim sistemom za varenje ne bi trebalo da jedu sirova jaja. Celo sirovo jaje, sa albuminom i žumancem nosi 76-78 kalorija.

Meko kuvana jaja

Meko kuvana jaja su vrlo zdrav obrok, jer u sebi sadrži sve neophodne hranljive materije. Celo meko kuvano jaje ima oko 78-80 kalorija. Sadrži 5-7 grama masti, od kojih su 1,-2, grama zasićenih masti. Količina masti koja se nalazi u jajetu zavisi od metoda kuvanja. Trebalo bi ga kuvati određen period vremena, koji zavisi od toga kako želite da ga pripremite, a trebalo bi da ga pojedete odmah.

Tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja (barena) se kuvaju duže od meko kuvanih. Potpuno kuvanje jaja ubija svaku mogućnost od infekcije, za osobu koja ih konzumira. Broj kalorija u tvrdo kuvanom jajetu je između 78 i 81. Oni sadrže između 6.07 i 6.04 grama masti.

Kajgana (pržena jaja)

Kajgana ima oko 100 kalorija. Sadrži 7,9 grama masti. Kajgana se pravi tako što se jaja razbiju, pomešaju, pa peku na slabijoj vatri. Ukoliko je pravite sa mlekom, ili pečete na puteru, dodate sir i slično, samo ćete uneti više kalorija.

Poširana jaja

Poširana jaja sadrže oko 79-81 kaloriju, isto kao i tvrdo kuvano jaje. Poširana jaja imaju oko 6.07-6.04 grama masti.

Sendvič sa jajima ili salata sa jajima i majonezom

Možda vam je sendvič sa jajima ili salata sa jajima i majonezom ukusna opcija, ali, sadrži zaista puno kalorija. Sendvič sa jajima ili salata sa jajima i majonezom imaju oko 556 kalorija. Ukupna količina masti je oko 44.05 grama.

Najbolji način da ostanete zdravi i u formi, jeste da pazite na broj kalorija koji unosite. Potrebno vam je od 1500 za žene do 2000 za muškarce svakog dana. Redovno vežbanje će vam pomoći da sagorite višak kalorija. Jaja će vam pružiti neophodnu količinu kalorija, važnih minerala i vitamina.

--------------------------

loading...
---
Loading...