Pivski kvasac kao lek

Zahvaljujući lekovitim svojstvima, pivski kvasac štiti jetru, oči, kožu, sprečava mučninu i otklanja akne…

Pivski kvasac kao lek deluje efikasno, uklanja akne čijem je stvaranju podložna masna koža koja je često povezana sa nedostatkom vitamina B grupe. Takode, otklanja i druge upalne procese na koži – ekceme, infekcije, pospešuje rast kose i noktiju, a jača i zube.

Kako se pije pivski kvasac

U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao efikasno sredstvo u lečenju mnogih bolesti, ali se njegovo konzumiranje u svežem stanju ne preporučuje iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, a i smanjena je mogućnost korišćenja vitamina B grupe kojima inače obiluje. Zbog toga se danas proizvodi u osušenom obliku, koji organizam potpuno i lako iskorišćava.

Pije se sa vodom, uz glavna jela. Postoje pivski kvasac prirodni izvor vitamina B kompleksa, esencijalnih aminokiselina, proteina, minerala, oligoelemenata, gvoždja i mnogih drugih sastojaka, njegova upotreba preporučuje se u svim životnim dobima.

Zahvaljujući lekovitim svojstvima, on štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor i akne, sprečava mučninu, održava ravnotežu crevne flore. U jelovnik ga rado uvrštavaju i vegetarijanci, kao i osobe koje poste. Vitamini B kompleksa, koje sadrži, regulišu rad nervnog sistema, pa je odlično sredstvo za ublažavanje posledica stresa, a njegovo blagotvorno dejstvo ispoljava se i u jačanju nervnog sistema. Trebalo bi ga uzimati kada se stomak optereti jakom hranom, jer deluje protiv lošeg varenja, želudačne kiseline i hroničnog zatvora. Pomaže i u očuvanju kože lica – deluje efikasno protiv akni čijem je stvaranju podložna masna koža koja je često povezana sa nedostatkom vitamina B grupe. Takodje, otklanja i druge upale na koži – ekceme, infekcije, a pospešuje i rast kose i noktiju i jača zube.

Ustanovljeno je da pivski kvasac deluje povoljno na jetru jer čisti krv od toksina i drugih otpadnih materija, te time pomaže u lečenju ciroze. Njegovo dejstvo se ispoljava i kod smanjenja upalnih procesa u organizmu, deluje kao antibiotik, a da pri tom ne narušava crevnu floru.

Pivski kvasac se može kupiti u obliku praha a preporučljiva dnevna doza iznosi 2-3 kašičice praha koji se pomeša sa malo vode a po želji mu možete dodati i med.
Dnevna doza za tablete je 3 puta po 2 tablete.

Preporučuje se i da se dva meseca zaredom odabere jedan dan u kojem će se 2 puta dodati kašika kvasca u glavno jelo, ali se mora paziti da dnevna doza ne pređe 10 grama.

Maska od kvasca za suvu i osetljivu kožu
Dobro izmešati kockicu svežeg kvasca sa kašikom svežeg sira i kašikom masne kreme i to naneti na vlažnu kožu lica. Isprati nakon 10-15 minuta mlakom vodom.

Maska od kvasca za masnu kožu
Dodati kocku svežeg kvasca u kašiku prethodno zagrejanog mleka i sve to kremasto umutiti. Masku odmah staviti na lice i ostaviti da deluje 15-20 minuta. Stvrdnutu masku skinuti laganim kružnim pokretima, a ostatak oprati toplom, pa hladnom vodom. Ova maska idealna je za nečistu kožu lica jer čisti pore poput pilinga, a ima i revitalizujuće dejstvo.

--------------------------

loading...
---
Loading...