Pravilan položaj za spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći – koja strana je bezbednija, leva ili desna?

Jedna od najtežih stvari u toku trudnoće je spavanje. Vruće vam je, znojite se, žuljaju vas kukovi, i sve se pogoršava kada legnete. Nakon što uspete da namestite 15 jastuka koji će vas držati u iole udobrnom položaju, ugasite svetlo, i, shvatite da biste još jednom morali da skoknete do toaleta. U retkim trenucima, kada ste toliko premoreni da možete zaspati u trenutku, beba odluči da je odlično vreme za njenu dnevnu dozu akrobacija, koristeći pritom vašu bešiku kao svoju trambolinu. Pa, sa svim tim na umu, pokušaću da objasnim najbolje i najudobnije položaje za spavanje, tokom trudnoće. Molim vas, ne bacajte ništa na ekran u naletima besa zbog neispavanosti, ja bih samo htela da vam pomognem.

polozaj za spavanje u trudnoci

Spavanje na stomaku u toku trudnoće

U ranim fazama trudnoće, možete spavati na stomaku. Dok dođe vreme da spavanje na stomaku postane opasno za bebu, već će vam taj položaj svakako biti neudoban!

Spavanje na leđima tokom trudnoće

U prvom tromesečju, uopšte ne treba da brinete o položaju u kom ćete spavati. Kada se duboko u drugom tromesečju, počnite da izbegavate spavanje na leđima. Kada ležite na leđima, materica mritiska venu koja vraća krv u srce. Ako duže vreme lkežite u tom položaju, možete ograničiti količinu krvi i hranljivih sastojaka koje stižu do placente i bebe. Takođe, možete osetiti mučninu i vrtoglavicu.

Spavanje na desnoj strani u toku trudnoće

U kasnijim fazama trudnoće, spavanje na desnoj strani je mnogo bolje od spavanja na stomaku ili leđima. Ovaj položaj sprečava pritisak teške materice na jetru, te beba neometano dobija sve hranljive sastojke i kiseonik kroz placentu. Zapravo, ovaj položaj ne samo da ne ograničava dotok krvi, nego i pospešuje cirkulaciju, što znači da telo ne mora da radi jače kako bi obezbedilo optimalan dotok krvi vama i detetu.

Istraživanje sprovedeno u Oklandu, na Novom Zelandu, pokazalo je da spavanje na levoj strani u poslednjoj noći trudnoće, prepolovljava šanse da dete bude mrtvorođeno. Pa, pošto baš ne možete biti sigurni koja noć će biti poslednja pred porođaj, u poslednjim fazama trudnoće spavajte na levoj strani, za svaki slučaj.

Ne brinite ako se desi da zaspite na levoj, a probudite se na desnoj strani. Ne možete uraditi ništa kako biste sprečili okretanje u toku noći (mada sam ubeđena da lopta na stomaku sigurno ima nešto sa tim). Ukoliko većinu noći provedete na levoj strani, sve će biti ok. Pa, svaki put kad se probudite i primetite da ste na desnoj strani, okrenite se (sami, ili uz pomoć partnera) i zaspite ponovo na levoj strani.

Važnost dobrog sna tokom trudnoće

Sigurno ste već primetili da vas trudnoća prilično ograničava, što se spavanja tiče. Kada ste umorni i neispavani, i znate da treba da ostanete u jednom položaju celu noć, možete biti prilično isfrustrirani, i možda vam je onda i teže da zaspite. Kako biste sprečili još neprospavanih noći, možete uraditi nekoliko stvari. Opustite se u kadi pre nego što odete na spavanje, topla kupka će vas smiriti i doneće vam osećaj odmora. Topli napitak, poput voćnog čaja, bi takođe mogao da pomogne u opuštanju. Ako patite od bolova u karličnom pojasu, ili generalno osećate bolove, zamolite partnera da vas izmasira neposredno pred spavanje. Trebalo bi da vas opuštajući efekat masaže „drži“ sve dok ne zaspite.

--------------------------

loading...
---
Loading...