Promuklost prirodno lečenje

Uzroci:
Promuklost (raucitis) najčešće nastaje usled naprezanja glasnica ili je propratno oboljenje infekcije (gripa, upale grla itd.) i nestaje zajedno sa bolešću koja ju je prouzrokovala. U ekstremnim slučajevima može potpuno da se izgubi glas. Ako je promuklost hronična, potrebno je potražiti lekarsku pomoć jer postoji mogućnost da je prouzrokovana oslabljenim glasnicama, njihovom dugotrajnom upalom, odnosno tumorom glasnica ili grkljana.

promuklost

Prirodno lečenje promuklosti i samopomoć:
-Štedite svoj glas, naročito ako se bavite zanimanjem koje zahteva da mnogo govorite, govorite razgovetno i umereno, jer nema potrebe da se govori preterano glasno ili da se viče.

-Nastojte da prostorija u kojoj boravite bude provetrena i da vazduh ne bude previše suv (ukoliko vam rade radijatori, prebaciti vlažno platno preko njih).

-Zvaćite svezu ili sušenu jarebiku (smrdljiku).

-Izbegavajte pušenje i nastojte manje da pričate dok vas ne prođe promuklost.

-Čim osetite promuklost inhalirajte ili grgorite vodu sa dodatkom ulja od lavande (grgoriti: u čašu vode dodajte 3 do 4 kapi ulja).

-Pijte u malom gutljajima vruće mleko sa medom, sok od crvenog luka sa medom ili ulupajte belance od jajeta i dodajte u njega meda i soka od limuna.

-Pijte čajeve od zove, belog sleza, rotkve ili podbela, ali manje gutljaje i to tako da ga zadržite u grlu, a ne da ga progutate.

-Stavljajte na grlo tople obloge i Priznic obloge sa dodatkom cveta ili lista sleza.

Kada potražiti lekara?
Kada promuklost traje više nedelja, kada češće gubite glas kada pri govoru istovremeno imate bolove u grlu, poteškoća sa gutanjem pljuvačke i promuklost.

--------------------------

loading...
---
Loading...