Prva menstruacija posle porođaja

Od posebnog sjaja kože do mnogih drugih promena na bolje koje će zahvatiti vaše telo, postoje mnoge stvari koje treba da volite u vezi trudnoće. Nešto što ćete takođe sigurno voleti je da ćete imati najmanje devet meseci slobode od svoje menstruacije. Ali nakon što se porodite, verovatno vas zanima šta će se desiti sa vašim menstrualnim ciklusom.

Kada će se vaša menstruacija vratiti često zavisi od toga ako dojite ili ne. I baš kao vaš život posle dobijanja bebe, možda ćete primetiti da je vaša menstruacija nakon trudnoće nešto drugačija.

Kada se pojavljuje prva menstruacija posle porođaja?

Menstruacija će se obično vratiti oko šest do osam nedelja posle porođaja, ako ne dojite svoju bebu. Ako dojite svoju bebu, tajming da se menstruacija vrati može da varira. Neke žene možda neće imati menstruacija celo vreme dok doje. Ali za druge, ona se može vratiti nakon nekoliko meseci, bez obzira da li doje ili ne.

Ako se vaša menstruacija brzo vrati posle porođaja i imali ste vaginalni porođaj, vaš lekar može preporučiti da izbegavate korišćenje tampona tokom prve menstruacije posle rođenja bebe. To je zato što se vaše telo još uvek leči, a tamponi bi potencijalno mogli da izazovu traumu. Vaš lekar će vam verovatno savetovati da li možete da se vratite na korišćenje tampona nakon šest nedelja posle porođaja.

Zašto žene koje ne doje dobiju svoju menstruaciju tako brzo?

Tipično, žene koje doje ne dobiju svoju menstruaciju ubrzo nakon porođaja. Ovo ima veze sa hormonima vašeg tela. Hormon potreban za proizvodnju majčinog mleka (poznat kao prolaktin) može suzbiti reproduktivne hormone. Kao rezultat toga, ne dešava se ovulacija, tj. ne oslobađa se jajna ćelija za oplodnju. Bez tog procesa, vi najverovatnije nećete imati menstruaciju.

Šta je sa kontrolom rađanja?

Neke žene koriste dojenje kao metod prirodne kontrole rađanja. Prema zvaničnim podacima, manje od 1 u 100 žena će zatrudneti godišnje ako one u kontinuitetu doje. Iako dojenje može biti pouzdan metod kontrole rađanja, to nije apsolutna garancija da nećete ponovo zatrudneti. Ovde je ključno kontinuirano dojenje. Neka od glavnih obeležja kontinuiranog dojenja su:

– dojenje najmanje jednom u četiri sata u toku dana

– dojenje svakih šest sati

– dojenja samo na grudima, a ne preko izmlazanja mleka.

Dojenje koja se ne uklapa u ove opise možda vas ne može zaštititi od druge trudnoće. Ako dojite i menstruacija se vratila, to vas više ne štiti od trudnoće.

Napomena: Za žene koje doje postoje bezbedne i efikasne metode kontrole rađanja na raspolaganju. Obratite se lekaru za savet.

Kako bi vaša menstruacija mogla biti drugačija posle porođaja?

Kada ponovo dobijete menstruaciju, šanse su da prva menstruacija posle porođaja neće biti kao menstruacije pre nego što ste zatrudneli. Vaše telo se ponovo prilagođava menstruaciji. Može doći do nekih od sledećih razlika:

– grčevi koji bi mogli biti jači ili blaži nego što je uobičajeno

– mali ugrušci krvi

– veći izliv krvi

– čini vam se kao da se izliv krvi zaustavlja i ponovo počinje

Kako nastavite da imate ciklus posle porođaja, te promene će se verovatno smanjiti.

Šta treba da očekujete od svoje prve menstruacije posle porođaja?

Bilo da ste rodili svoju bebu vaginalno ili carskim rezom, možete očekivati neko krvarenje i vaginalni sekret posle porođaja. Vaše telo nastavlja da izbacuje krv i tkivo koje je oblagalo matericu dok ste bili trudni.

U prvih nekoliko nedelja, krvarenje može biti obilnije i sa puno ugrušaka. Kako nedelje prolaze, ova krv postepeno prelazi u vaginalni sekret koji je poznat kao lohija. Lohija je telesna tečnost koja može biti bistre do kremasto-bele boje.

Ovo pražnjenje može da traje oko šest nedelja, što je oko trenutka kada se menstruacija može vratiti ako ne dojite. Ako je vaš sekret imao izgled lohije, a onda se krvarenje vratilo, to je verovatno zbog menstruacije. To nije krvarenje u vezi trudnoće.

Neki znaci da vaše krvarenje može biti razlog za zabrinutost uključuju:

– natapanje više od jednog uloška ili tampona svakih sat vremena

– krvarenje koje je praćeno naglim i jakim bolom

– iznenadna groznica

– neprekidno krvarenje duže od sedam dana

Obratite se svom lekaru ako imate ove simptome ili bilo šta drugo što je povezano sa vašom menstruacijom.

Povratak menstrualnog ciklusa je samo jedan od delova oporavka i povratka u stanje tela pre trudnoće. Kod nekih žena, menstruacija može biti odložena zbog povećanja hormona povezanih sa dojenjem.

Napomena: Dojenje kao oblik kontracepcije nije siguran! Oralna kontracepcija ili korišćenje kondoma mogu da obezbede dodatnu zaštitu od neželjene trudnoće.

Ako vam nešto izgleda neobično kada je prva menstruacija posle porođaja u pitanju, obratite se lekaru. Višak krvarenja ili indikacije infekcije se posebno odnose na novu mamu. Osluškujte svoje telo i vodite računa o svakoj promeni.

--------------------------

loading...
---
Loading...