Recepti za džem, kompot, liker i slatko od jagoda

Slatko od jagoda recept

Sastojci:

– 1 kg jagoda

– 1.25 kg šećera

Slatko od jagoda – recept (priprema):

Sveže jagode očistite, operite i ocedite. Poređati jagode u veliku i duboku šerpu po principu: red jagoda – red šećera. Poklopite šerpu i stavite da stoji u frižideru nekih 10 sati. Za to vreme, jagode otpuste tečnost, tako da ne treba dodavati vodu.

Nakon 10 sati, kuvati ovo na jakoj vatri, a kad provri treba malo smanjiti temperaturu. Nemojte mešati, već samo malo protresite šerpu. Skidajte penu. Kada dobijete dovoljno gust sirup, vaše slatko od jagoda je kuvano. Da se skuva slatko, treba vam otprilike oko 30 minuta, zatim sklonite sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. Potom sklonite krpu, vratite na ringlu, pustite da ključa još 2-3 puta, sklonite sa ringle, dobro skinite penu, pa opet pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

slatko od jagode

Slatko od jagoda sipajte u čiste i suve tegle koje ste sterilisali u rerni, dobro zatvorite tegle.

Slatko od jagoda sa limunom

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1.25 kg šećera
  • 1 limuntus
  • sok od limuna

Slatko od jagoda – priprema:

Sveže jagode očistite, operite i svaku umočite u rastvoren limuntus. Stavite jagode u šerpu, prelijte sokom od limuna, pa sud često treba prodrmati – kako bi se sve jagode ravnomerno natopile u kiselini.

Uzmite veliku šerpu u kojoj ćete kuvati slatko od jagoda, pa stavite na 1 kilogram jagoda 1.25 kg šećera i ređati red šećera, red jagoda. Pokriti ovo čistom krpom i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan staviti da se kuva na jakoj vatri. Za vreme kuvanja ne peniti i slatko nikako ne dirati. Iz tog razloga šerpa treba da bude toliko velika da slatko ne može da iskipi.

Kad je slatko gotovo, sklonite ga sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Za to vreme će jagode otpustiti vodu i slatko treba ponovo vratiti na šporet, ostaviti da pusti 2 do 3 ključa, skinuti, openiti, pokriti vlažnom krpom i pustiti da stoji do sutradan. Sipati slatko u tegle, koje ćete zatvoriti i propisno čuvati.

Kako se pravi džem od jagoda – recept

Sastojci:

– 1 kg jagoda

– 500 g šećera

Džem od jagoda – recept (priprema):

Očistite i operite jagode, pa ih blago izgnječite, a možete ih ubaciti i u blender. Ovako prirpemljene jagode stavite u odgovarajuću šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata.

Zatim ih pospite šećerom i dalje pustite da virucka na tihoj vatri, ali uz neprestano mešanje. Vodite računa da džem ne zagori! Džem od jagode je skuvan kada na dnu šerpe prevučete varjačom i ne ostane trag.

Pripremite staklene tegle i sterilišite ih u rerni. Skuvan džem od jagoda sipajte u vrele tegle, ostavite da se prohladi u mlakoj rerni dok se ne uhvati tanka korica.

Zatvorite tegle i poređajte ih u šerpu sa vodom, koja treba da doseže do grlića tegli i ostavite da viruckaju nekih 20 minuta na tihoj vatri. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i propisno čuvajte.

Kompot od jagoda priprema

Sastojci:

– 1 kg jagoda

– 200 g šećera

– 400 ml vode

kompot recept

Kompot od jagoda – priprema:

Očistite i dobro operite jagode (vodite računa da jagode budu zdrave!). Pripremite sirup za prelivanje: na tihoj vatri prokuvajte vodu i šećer, a kada provri, pustite da vri još nekih 10 minuta.

Sterilišite staklene tegle, pa zatim pažljivo poređajte jagode u njih. Preko pripremljenih jagoda treba preliti još uvek topao rastvor šećera i vode, a tegle hermetički zatvorite ili ih obavezno povežite najlonom.

Kada napunite sve tegle kompotom od jagoda, poređajte ih u veću šerpu i nalijte vodom do vrha tegli, pa stavite na tihu vatru da provri – a kada provri, ostavite još 10-ak minuta da vri, isključite ringlu i ostavite da se prirodno ohladi. Kada se tegle potpuno ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Liker od jagoda

Sastojci:

  • 350 g jagoda
  • 350 ml vino roze
  • 250 g šećera
  • 100 ml domaće rakije (može šljivovica)

Liker od jagoda – priprema:

sipajte vino roze u manju šerpu i zagrejati na vrlo niskoj temperaturi, te sklonite sa šporeta.

Jagode očistite, operite i osušite, a zatim ih isecite na polovine ili četvrtine, potom ih stavite u šerpu sa vinom. Poklopite šerpu i pustite da odstoji 48 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon isteka tog vremena, procedite jagode, a tečnost u kojoj su jagode bile – stavite da provri. Nemojte bacati jagode, iskoristite ih za nešto drugo, a možete ih i pojesti. Kada data tečnost provri, dodajte šećer, sklonite sa šporeta i mešajte dok se šećer ne rastopi. Pustite da se ohladi, zatim dodajte rakiju, promešajte i sipajte u odgovarajuću staklenu flašu. Vaš domaći liker od jagoda je spreman!

--------------------------

loading...
---
Loading...