Rođaci belog luka: Crni luk, praziluk, vlašac…

Beli luk je zbog svojih lekovitih svojstava nezamenljiv. Ali da naš jelovnik ne bi bio monoton i da ne biste stalno konzumirali samo beli luk, možete ga povremeno zameniti nekim od njegovih bliskih rođaka. Na vaš organizam će delovati slično kao i beli luk, ali po ukusu su nešto sasvim drugo. Upoznajte se sa grupom Allium vegetables…

Crni luk – odličan kod svih vrsta prehlada
(Allium cepa) Poznat je kao jedan od glavnih sastojaka naše kuhinje. Samo, da li ste nekad pokušali da primenite i njegova lekovita svojstva? Crni luk, isto kao i beli, sadrži aktivnu materiju allicin, pa stoga i on ima najveće pravo da ga nazovu prirodnim antibiotikom. Crni luk, osim toga, sadrži i niz vitamina (vitamine iz grupe B, vitamin C i E) i minerale (gvožđe, cink, sumpor, magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor bakar i jod). Odličan je kod svih vrsta prehlada – za oboljenja disajnih puteva, poboljšava iskašljavanje, uništava bakterije i viruse, ubrzava izlečenje kijavice i leči zapaljive procese. Dobar je za oboleli želudac i creva, koja jača. Povećava apetit i stimuliše lučenje želudačnih sokova i žuči. Pored svega toga, crni luk jača i odbrambenu snagu našeg organizma.

luk

Sok od crnog luka za kašalj!

Crni luk iseći na kolutove i posuti sa 3-4 kašike šećera ili preliti medom. Luk će ubrzo pustiti svoj sok. Sok uzimati više puta po 1 supenu kašiku.

Praziluk – snažan diuretik

Praziluk (Allium porrum) ima oštriji ukus i sadrži niz minerala, vitamina, esencijalnih materija i biološki veoma kvalitetne belančevine. To je veoma zdravo povrće koje kod nas, nažalost, nije dovoljno cenjeno.Lako se može naći skoro tokom cele godine, za njim ne vlada prevelika jagma. A praziluk je, pri tom, jedan od velikih boraca protiv bolesti koja sve više hvata maha – kostobolje, a pomaže i kod drugih reumatskih oboljenja. Praziluk je i veoma snažan diuretik. Sadrži vitamine (B, C i E) i minerale (kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor, selen, mangan i sumpor). Zahvaljujući velikom sadržaju fosfora, podstiče rad mozga. Osim toga, kao jedna od malobrojnih biljaka sprečava promene na krvnim sudovima koje izazva starost.

Praziluk, takođe, podstiče varenje, pomaže kod nadimanja i pročišćava želudac i creva. Brine za to da nam jetra i žuč budu zdravi. Izvanredna je preventiva za stvaranje kamena u žuči. Štiti kardiovaskularni sistem, doprinosi prokrvljavanju, smanjuje holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Preporučuje se da se konzumira kod oboljenja vena (proširene vene, hemoroidi).

Mladi crni luk – brine o kardiovaskularnom sistemu

Ne radi se ni o čemu drugom do o prerano obranom crnom luku (zato, ako ste primetili ima i isti latinski naziv). Ima veoma slično lekovito dejstvo kao i klasični crni luk, ali kako dospeva veoma rano u proleće, idealan je kao univerzalni lek za sve vrste prehlada. U proleće se ne može naći ništa bolje za kijavicu prehladu i premor. Mladi crni luk sadrži vitamine iz grupe B, vitamin C i vitamin K1. Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, jod i sumpor. Deluje antibiotički, a i kao antimikotik. Vodi računa da probavni trakt bude zdrav, pomaže da kosa i nokti budu zdravi, jer ova vrsta luka sadrži ogromne količine folne kiseline koja potpomaže zdrav razvoj ploda.

Zimski mladi crni luk

Možete ga i zimi odgajati – vrlo je jednostavno. Trebaće vam jedna srednje velika glavica crnog luka i staklena tegla sa poklopcem. U poklopcu prosecite otvor koji odgovara najširem delu glavice crnog luka, tako da se u njega glavica “pasent” utisne. Potom oko tog otvora napravite još nekoliko manjih rupica. Glavicu crnog luka utisnite u otvor i zatim poklopac postavite na teglu. Na tegli obeležite dokle dopiru korenčići crnog luka. Tada skinite poklopac sa lukom, a u teglu sipajte toliko vode da bude tik ispod mesta koje ste obeležili dokle dopiru korenčići, ali tako da ih ne dodiruje. Teglu ponovo zatvorite. Korenčići će početi da upijaju vlagu i postepeno će izrasti sve do površine vode. Voda se mora menjati svakog dana. Već tokom nekoliko dana će se na glavici crnog luka pojaviti zeleni izdanci. Možete ih upotrebiti u kuvanju, za namaze ili jesti sa hlebom.

Vlašac – ubrzava varenje

Vlašac (Allium schoenoprasum) Ova biljka je ogroman izvor vitamina C i B2. Osim toga, sadrži i karoten, natrijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe i sumpor. I veliku količinu belančevina. Njena izuzetnost se sastoji u tome što potencira ukus slanih jela. Znači, ukoliko koristite vlasac, nije potrebno da u jela stavljate mnogo soli, možete je čak i potpuno izostaviti. Vlašac je, osim toga, izvanredna preventiva kod prehlada, pa i gripa. Odličan je za snižavanje krvnog pritiska, podstiče apetit i ubrzava varenje. Preporučuje se da se prvenstveno koristi u hladnim jelima, kako se ne bi uništili njegovi dragoceni sastojci. Van konkurencije je kao dodatak namazima ili posut na hleb premazan puterom. Ukoliko želite da ga čuvate, sušenje ne spada u preporučljiv izbor. Najbolje je sitno ga iseckati i zamrznuti.

Luk ešalot

Luk ešalot (Allium ascalonica) je nešto između crnog i belog luka. Radi se o nežnijem i ukusnijem obliku klasičnog crnog luka. Slatkastog je ukusa i ima blagu aromu belog luka. U kulinarstvu se ne koristi samo njegova lukovica, već i perca, koja donekle svojim izgledompodsećaju na vlašac. Luk ešalot sadrži vitamine A, B i C, a od minerala – magnezijum,. kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, sumpor, jod, selen i silicijum. Sadrži i organske kiseline, kao i eterična ulja sa antibakteirjskim dejstvom.

--------------------------

loading...
---
Loading...