Simptomi trovanja alkoholom, prva pomoć i lečenje

Simptomi trovanja alkoholom

Kao prvo, trebalo bi da znate da se trovanje alkoholom nikada ne sme lečiti kod kuće, bez prethodne medicinske pomoći i/ili saveta lekara. Međutim, mnogi ljudi mešaju trovanje alkoholom i pijanstvo.

Trovanje alkoholom je, u kliničkom smislu, previsok nivo alkohola u krvi koji dovodi do teških oštećenja glavnih organa. Može da rezultira smrću. Shodno tome, važno je da taj toksični nivo ne bude dostignut, a to znači da bi trebalo da takvu osobu odmah odvedete u bolnicu.

Da biste odredili da li je u pitanju trovanje alkoholom, prvo morate da ustanovite da li je intoksikovanu osobu moguće probuditi iz stupora usled pijanstva. Ako se pokaže da je takvu osobu nemoguće dovesti u budno stanje, neophodno je da pozovete hitnu pomoć. Ne pretpostavljajte da je takvoj osobi dobro i ne ostavljajte je da spava misleći da će efekti nestati. To može da bude najgora moguća odluka! Potom morate da utvrdite da li ja ta osoba uzela neku drogu. Statistika pokazuje da u najvećem broju slučajeva do intoksikacije alkoholom dolazi kada osoba uzme neku drogu ubrzo nakon alkohola.

trovanje alkoholom simptomi

Simptomi trovanja alkoholom

 • povraćanje
 • napadi slični epi napadima
 • konfuzija, stupor
 • usporeno disanje, to jest manje od 8 udisaja u minutu
 • modra ili bleda koža
 • nepravilno disanje, to jest 10 sekundi razmaka između udisaja
 • nesvesno stanje
 • hipotermija, to jest pad telesne temperature

Najvažnije je da znate sledeće: ne smete da čekate da se pojave svi simptomi trovanja pre nego što pozovete hitnu pomoć. Ukoliko je osoba bez svesti i ne možete da je probudite, postoji veliki rizik od smrti.

Lečenje trovanja alkoholom

Medicinski tretman

Lečenje predoziranja alkoholom podrazumeva pomoć osobi da izbaci sav alkohol iz organizma. Deca i odrasli koji su greškom uzeli izopropil ili metil alkohol, možda će morati da budu podvrgnuti dijalizi bubrega. To je mehanički proces u kome se alkohol i otpadne materije filtriraju iz organizma da bi se ubrzalo izbacivanje alkohola iz krvotoka. U druge medicinske tretmane spadaju:

 • terapija kiseonikom
 • lekarski nadzor
 • sprečavanje dehidracije intravenoznim ubrizgavanjem tečnosti
 • glukoza i tiamin (vitamin B1)

Kućni lekovi

Trovanje alkoholom je potencijalno opasno i ozbiljno stanje. Prirodni lekovi mogu da deluju, međutim, ako osoba ima poremećaj disanja, nekontrolisano povraćanje ili ne možete da je probudite, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Utoplite pacijenta – Funkcije krvnih sudova su ograničene usled preterane količine alkohola u krvotoku, usled čega dolazi do pada telesne temperature. Zato pacijenta morate utopliti kaputom ili toplim ćebetom.

Pazite na gušenje – Osoba koja je otrovana može da se uguši svojim izbljuvkom, posebno ako nije pri svesti. Gušenje ćete sprečiti ako otrovanu osobu polegnete na stranu. Tako će vazdušni putevi biti otvoreni i začepljenje neće biti moguće. Međutim, imajte na umu da se povraćanje smatra efektivnim za sprečavanje apsorpcije viška alkohola.

Pazite na pacijenta – Osoba mora da bude nadzirana jer trovanje alkoholom može da izazove komu; trebalo bi da pacijenta držite u budnom stanju. Morate da pazite i na disanje pacijenta i vodite računa da nije otežano. Pacijent može da spava tek kada se simptomi trovanja alkoholom ublaže, međutim, i nakon toga morate da ga nadzirete.

Isperite alkohol – Ako otrovanoj osobi date dosta tečnosti, nakon kratkog vremena će ona dobiti nagon za učestalim mokrenjem, a u procesu pražnjenja bešike će izbaciti i alkohol.

Dajte pacijentu dosta vode – Povećan unos vode će pomoći otrovanoj osobi da kroz često pražnjenje bešike smanji količinu alkohola u organizmu. Štaviše, voda će pacijenta hidrirati tokom celog procesa.

Dajte pacijentu nutritivne suplemente – Osobi koja je imala trovanje alkoholom, trebalo bi da dajete nutritivne suplemente, kao što je mlečni čkalj, čime će se jetra detoksikovati. Vitamini B kompleksa takođe pomažu da se organizam oporavi od teškog pijanstva.

Upozorenje za pomoć osobi koja je otrovana alkoholom

Ukoliko procenite da je neko ima simptome trovanja alkoholom, čak iako ta osoba ne pokazuje simptome koji su nabrojani, tražite hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko je u pitanju hitan slučaj, trebalo bi da postupite kao je navedeno u daljem tekstu.

 Ako osoba nije pri svesti:

 • Ne ostavljajte otrovanu osobu samu: ovo zato što može da se uguši sopstvenim izbljuvkom.
 • Ne terajte otrovanog da povraća na silu: trovanje alkoholom je poznato po laringealnom spazmu (stezanju glasnih žica): tokom povraćanja pacijent može slučajno da uvuče u pluća izbljuvak, a to može da dovede do fatalne povrede pluća.

Ako je osoba pri svesti:

 • Pozovite hitnu pomoć i tražite da vam daju uputstva o postupanju i kažu da li bi otrovanu osobu trebalo lečiti u bolnici.
 • Tražite informacije od otrovanog: pitajte koliko je alkohola popio i kada; da li je uzimao neke lekove pre pića. Ove informacije će biti važne ako povedete otrovanu osobu u bolnicu, pošto će i vas pitati neke od tih stvari.

Trebalo bi da znate šta ne bi trebalo da radite kada se brinete o osobi koja je imala trovanje alkoholom.

 • Ne stavljajte pacijent pod hladan tuš: ovo može da izazove šok usled koga dolazi do gubitka svesti ili pogoršavanja hipotermije.
 • Pacijentu nikada nemojte da dajete kafu: ona povećava dehidraciju.
 • Ne poležite pacijenta na leđa: osoba može da počne da guta svoj izbljuvak i tako izazove ozbiljna oštećenja jetre i čitavog organizma.
 • Nikada ne dozvolite osobi da „prespava da prođe“: rezultat može da bude koma ili nesvest, a u ozbiljnim slučajevim i gore.
 • Ne dajte pacijentu da hoda jer to može da pogorša situaciju.

 

--------------------------

loading...
---
Loading...