Sirup i sok od kupina recepti

U ovom članku saznajte:

– sok od kupina recept
– recept bez konzervansa
– bez kuvanja
– od divljih kupina
– sirup od kupina

Verovatno ne postoji osoba koja ne pamti savršen ukus slatka od kupina kojima su nas bake ili mame dočekivale kada im umorni dođemo u posetu. No, iako je slatko od kupina jedan od najčešće pripremanih recepata nekada, danas se sve češće koristi sok od kupina, zbog njegove lekovitosti.

Sok od kupina

Sok od kupina se može pripremati na mnogo različitih načina : bez konzervansa, bez kuvanja, sirup od kupina koji se kasnije razređuje, kao i sok od divljih kupina. A ako želite naročito zdrav sok od kupina bez dodatka šećera ili konzervansa, to možete pripremiti vrlo jednostavno, pa ga možete konzumirati tokom zime. Biće vam potrebne samo sveže kupine, koje jednostavno izmiksate u blenderu i dobijenu smesu sipate u manje plastične flaše i odmah stavite u zamrzivač. Kasnije, kada želite da ga koristite, dovoljno je par sati da se odledi i imaćete svež sok od kupina i u sred zime, koji možete zasladiti ili razblažiti po želji.

sok od kupina

Sok od kupina i zdravlje

Dobro je poznato da je kupina, kao i sok od kupina izuzetno lekovit. Pored toga što jača imunitet, sok od kupina ima izrazito pozitivan uticaj na zdravlje u celosti. Posebno je dobro koristiti ga u slučaju malokrvnosti, te kod pojave povišenog lošeg holesterola, a istraživanja pokazuju i da pozitivno utiče na stanje srčanog mišića i krvnih sudova.
Sok od kupina sadrži C vitamin, ali i gvožđe, kalcijum, magnezijum, te vitamine B kompleksa, kao i mnoge druge vitamine i minerale, pa je sasvim jasno zbog čega se smatra da ima izrazito pozitivan uticaj na zdravlje. Takođe, sok od kupina normalizuje krvni pritisak, a smatra se i odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje organizma.
Iako ne postoje podaci da ima negativan uticaj na bilo koje stanje, preporučuje se da ukoliko patite od nekih ozbiljnijih oboljenja, poput recimo dijabetesa, pre konzumiranja ovog soka potražite savet stručnjaka koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem.

Sok od kupina recept

Recept za sok od kupina je gotovo isti kao i za sokove od bilo kog drugog voća. A osnovna mera je : 1 kg voća, oko 750 gr šećera i 1 l vode.

Sok od kupina se priprema tako što se najpre voće probere, tako da bude potpuno zdravo, pospe šećerom i ostavi kratko da odstoji, dok ne počne da pušta sok. Zatim se voće stavi da prokuva na tišoj vatri 10 – ak minuta, izmiksa u blenderu ili izgnječi pasirkom za pire krompir i doda voda. Ovako pripremljen sok od kupina se kuva na tihoj vatri dok ne dostigne otprilike polovinu prvobitne količine. Na kraju je preporučljivo dodati 1 kesicu limuntusa, osim ukoliko nećete čuvati pripremljen sok od kupina u frižideru i uskoro ga konzumirati.

Slično>>> Lekovite kupine

Sirup od kupina recept

Sirup od kupina se, kao i sok od kupina priprema na više načina. Prema našem receptu, biće vam potrebno 1,5 kg svežih, zdravih plodova kupina, oko 1 kg šećera i 1 kesica limuntusa. Voće operite i ostavite da se dobro ocedi, pa prebacite u šerpu u kojoj ćete na tihoj vatri kuvati 10 – ak minuta. Nakon toga, kupine izgnječite, a možete i procediti ako želite. Dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri, neprekidno mešajući, dok se šećer ne rastopi. Dodajte limuntus i izmešajte, pa dobijeni sok prespite u čiste flaše. Kada se ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto.

Sok od kupina bez konzervansa

U principu, sok od kupina se gotovo uvek priprema bez konzervansa, jer se priprema sa limuntursom koji je zamena za konzervans.

No ukoliko želite da pripremite pravi sok od kupina bez dodatka bilo čega, možete pokušati sa prvim receptom za zaleđeni sok od kupina, u kome se nalazi samo voće, pa ga zasladiti i eventualno razblažiti prilikom konzumiranja.

Slično>>> Lekovita svojstva kupina

Sok od kupina bez kuvanja

Ako želite da pripremite sok od kupina bez kuvanja, ništa lakše. Jedini problem koji ovaj recept donosi, jeste što se sok od kupina bez kuvanja praktično priprema dva dana.
Potrebna vam je osnovna količina od 1,5 kg zdravih plodova kupina, 1 l vode, šećera po ukusu ( oko 1 kg ) i 1 kesica limuntusa.

Operite voće, ocedite i pospite limuntusom, pa ostavite da odstoji ceo dan ( 24 h ). Sutradan procedite sok i dodajte šećer. Obično je mera : koliko litara soka, toliko kilograma šećera, ali sve zavisi od vašeg ukusa. Ostaviti da odstoji još jedan dan, uz povremeno mešanje. Zatim sipajte u sterilisane flaše.

Povezano>>> Kupinovo vino, liker, marmelada od kupina

Sok od divljih kupina

Sok od divljih kupina je takođe izuzetni lekovit. Čak postoji mišljenje da je sok od divljih kupina znatno lekovitiji od onog koji se priprema od pitomih kupina.

Naravno, ako imate naročitu želju da berete sami divlje kupine, sok od divljih kupina možete pripremiti prema nekom od navedenih recepata.

Saznajte više>>> Recepti za sok,pekmez i vino od kupina

--------------------------

loading...
---
Loading...