Slatki krompir batat

Batat je višegodišnja tropska biljka koju nazivaju i slatki krompir sa visokim sadržajem antioksidansa glutationa i beta-karotena važnog, između ostalog za dobro funkcionisanje mozga.

Krtola ove biljke, koja može biti žute, narandžaste ili crvene boje, priprema se slično kao krompir – kuvanjem i prženjem, a u sastavu ima tek minimalnu količinu skroba, dok masti nema.Batat je odličan je izvor vitamina A, C, E, Bi i B2, te kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, kao i moćnog antioksidansa beta-karotena (200 g batata sadrži istu količinu beta-karotena kao pet kilograma brokolija!).Batat je i prava riznica dijetalnih vlakana, koja usporavaju apsorpciju šećera i stabilizuju njihov nivo u krvi, pa je vrlo pogodna za ishranu dijabetičara i osoba koje žele da budu vitke. Pritom batat je dokazan borac protiv malignih oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova.

Slatki krompir batat se smatra veoma zdravom namirnicom i ima dugu i bogatu „istoriju“. Veruje se da su ga koristili američki domoroci kao najzdraviju namirnicu u ishrani i da su se njime hranili vojnici i urođenici tokom političkih revolucija i ratova. Veoma aktivni enzimi koje sadrži zreo krompir batat pretvaraju skrob u šećer. Ako se drži neko vreme uskladišten (na pravi način), postaje još slađi. Neizmerna hranljiva svojstva slatkog krompira ga čine osnovnom namirnicom koju ćete svakako poželeti da jedete svakog dana.

Hranljivi sastojci slatkog krompira

Slatki krompir sadrži esencijalne hranljive sastojke uključujući kalcijum, vitamine A i C, kalijum i još mnoštvo drugih minerala.

Slatki krompir batat se lako može naći u svim većim marketima po pristojnim cenama. Brojni su razlozi zašto je ova namirnica hranljiva i dobra za zdravlje i zašto je treba jesti. Neki od najznačajnijih hranljivih materija koje sadrži su:

1. Vitamin B6
Ovaj vitamin je jedan od osnovnih vitamina koji su potrebni našem organizmu. Slatki krompir je veoma bogat vitaminom B6 koji pomaže u smanjivanju nivoa homocisteina (što je povezano sa degenerativnim bolestima, uključujući i infarkt).

2. Vitamin C
Batat je jedan od najboljih izvora vitamina C, za koji znamo da je vitalan za funkcionisanje ljudskog organizma. Vitamin C nas čuva od prehlada i virusa i igra značajnu ulogu u regeneraciji kostiju i zuba. Takođe potpomaže proces varenja i stvaranje krvnih ćelija. Vitamin C ubrzava proces izlečenja svih bolesti i proizvodi kolagen, koji je važan faktor za podmlađivanje kože i održavanje kože elastičnom. Takođe smanjuje stres i štiti telo od toksina koji pomažu u stvaranju malignih ćelija.

3. Vitamin D
Batat slatki krompir je dobar izvor vitamina D, koji je bitan za celokupno zdravlje i dobro funkcionisanje imunog sistema. Vitamin D se aktivira izlaganjem suncu. Neka nedavna istraživanja su dokazala da su određeni psihološki poremećaji, poput sezonskog afektivnog poremećaja, povezani sa manjkom vitamina D (zbog nedovoljnog izlaganja suncu). Vitamin D poboljšava raspoloženje, podiže nivo energije, jača kosti, zube, kožu i srce i dobro utiče na rad štitne žlezde.

4. Gvožđe
Slatki krompir batat je bogat gvožđem, koje podiže nivo energije. Gvožđe igra značajnu ulogu u proizvodnji crvenih i belih krvnih zrnaca, umanjuje stres i podstiče rad imunog sistema. Takođe pomaže u metabolizmu proteina.

5. Magnezijum
Magnezijum je još jedan značajan mineral koji batat sadrži u velikim količinama i umanjuje nivo stresa i deluje opuštajuće. Takođe regeneriše arterije, mišiće, srce i kosti i održava ih zdravim. Pomaže i da nervi funkcionišu kako treba.

6. Kalijum
Batat slatki krompir je jedan od najbogatijih izvora kalijuma, koji je vitalni elektrolit koji kontroliše „signale“ koje nervi šalju u mozak i srčane otkucaje. Različite funkcije ovog elektrolita uključuju opuštanje mišićnih kontrakcija, smanjivanje otoka i zaštitu i kontrolu bubrežnih funkcija.

7. Karotenoidi
Slatki krompir batat je odličan izvor karotenoida, u koje spada i vitamin A. Karotenoidi poboljšavaju vid i podstiču imuni sistem da se izbori sa mnoštvom infekcija i bolesti. Karotenoidi su moćni antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale koji stvaraju karcinom i štite organizam od slabljenja psiholoških funkcija koje dolaze sa starenjem. Neka istraživanja su pokazala da su ljudi koji svakodnevno jedu hranu bogatu karotenoidima manje podložni riziku od raka pluća. Žene koje konzumiraju hranu bogatu karotenoidima imaju manje šanse da dobiju rak dojke.

8. Vlakna
Količina vlakana u slatkom krompiru je skoro dvostruko veća nego u običnom. Primarna funkcija vlakana jeste da potpomogne normalan proces varenja i spreči konstipaciju i nastanak hemoroida. Jedna porcija slatkog krompira sadrži 7 grama vlakana (što znači da je ovo jedna od najboljih namirnica bogatih skrobom koju možete jesti). Svakodnevni unos vlakana sprečava mnoge bolesti, posebno srčana oboljenja i neke vrste karcinoma.

9. Nizak glikemijski indeks
Batat ima nizak glikemijski indeks i zato ga mogu jesti i dijabetičari, posebno zato što sadrži još mnoge hranljive sastojke koji pomažu kod dijabetesa. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom su nepoželjne u ishrani, jer utiču na nivo glukoze u krvi. Organizam brzo počinje da apsorbuje glukozu, što direktno utiče na povećanje nivoa šećera u krvi i dovodi do komplikacija. Kada jedemo hranu sa niskim glikemijskim indeksom, glukoza se sporije apsorbuje i nivo šećera u krvi ostaje umeren i izbalansiran.
Smatra se da batat krompir takođe smanjuje apetit.

Biranje i priprema slatkog krompira

Pokušajte da nađete organski uzgajan krompir sa ljuskom (ljuska takođe sadrži mnogo hranljivih sastojaka). Ogranski uzgajan krompir nije prskan veštačkim hemikalijama, pesticidima niti rastao u zemlji đubrenoj veštačim đubrivom. Ako ne možete da pronađete organski uzgajan slatki krompir, uzmite onaj koji možete da nađete, ali prethodno obavezno oljuštite koru. Ako imate svoju baštu, možete pokušati da sami zasadite batat krompir. Nemojte uzimati mlitave, uvele i gnjecave krompire, jer neće imati lep ukus.
Uvek dobro operite krompir batat kako biste sprali zemlju.Batat slatki krompir bi trebalo držati na hladnom i mračnom mestu, sa dobrim protokom vazduha.

Postoje razni načini da se pripremi batat. Možete ga pržiti, kuvati, grilovati ili peći. Takođe možete od njega napraviti pire ili supu. Takođe ima odličan ukus u čorbama ili salatama. Možete ga servirati sirovog, sa crnim lukom i paprikom kao zaseban obrok.

Pri kupovini birajte tvrde i glatke plodove bez brazda i znakova truljenja.Držite ga na sobnoj temperaturi, jer ukoliko ga stavite u frižider, batat može otvrdnuti i promeniti ukus.

--------------------------

loading...
---
Loading...