Soja sos i zdravlje – recepti

Po mnogima je, uz svima poznate namirnice koje koriste u ishrani, i soja sos važan činilac što se Japanci ubrajaju u najdugovečnije i najvitalnije stanovnike planete.

Iako se zna da Japanci ne sedaju za sto ako na njemu nije i bočica soja sosa, ovaj začin nije japanski proizvod, već potiče iz Kine! Japanci su ga u V veku preneli iz tada mnogo razvijenijeg Kineskog carstva, vredno radili na unapređivanju tehologije, poboljšali ukus… pa s pravom može da se kaže da je japanski soja sos najbolji na svetu. Upotrebljava se u pripremanju hrane, ali i kao preliv za ribu, plodove mora, kuvano i presno povrće, pečeno i sirovo meso…

Soja sos je žiteljima zemlje izlazećeg sunca, ali i drugim azijskim narodima, nezamenljiv i neophodan u ishrani, kao nama so. Proizvodi se od prevrele mešavine sojinog zrna, pšenice i kamene soli, iz koje se u presama istiskuje tamnocrvena slatkasto-slana tečnost. Čak i kod ovako jednostavne tehnologije postoje, međutim, varijante, pa se načini proizvodnje soja sosa vekovima ljubomorno čuvaju kao najveće tajne.

Prva radionica za proizvodnju soja sosa u gradiću Noda, nedaleko od Tokija, izgrađena je 1630. godine, ubrzo pošto su udareni temelji današnjeg glavnog grada Japana. Naređenje da se otvori izdao je šogun Ieja-su Tokugava, koji je poznat kao reformator Japana. Pošto je ovaj začin tokom gradnje prestonice stizao sa juga, šogun Tokugava je naredio da se, usred plodnih polja soje izgradi prva radionica za proizvodnju soja sosa. Mesto je izabrano pored reke Edo kojom su velike količne ovog začina brodićima stizali u novu prestonicu.

Radionica u mestu Noda prerasla je u fabriku, a kompanija je dobila naziv “Kikkoman”, što u prevodu znači “10 hiljada na leđima kornjače”. Jer, Japanci veruju da je na svakom komadu kornjačinog oklopa ispisan ideogram za brojku 10 000 koja kod njih sim bolizuje dugovečnost! Uostalom, i kornjača je poznata po tome da živi duže od sto godina.

Oni koji posete japanski grad Nodu biće zapanjeni jer ceo grad miriše na soja sos, a postoji i muzej posvećen ovom začinu. U njemu su eksponati predmeti, alatke, posude, ali i stare grafike sa prikazima proizvodnje soja sosa.

Po mnogima je uz namirnice koje koriste u ishrani, soja sos važan činilac što se Japanci ubrajaju u najdugovečnije i najvitalnije stanovnike planete. Iako njihova jela ne mogu da se zamisle bez soja sosa, i naš roštilj dobija specifičan ukus ako se njime začini.

SOJA SOS RECEPTI

Prženo meso

– na ulju pržite tanko isečeno meso (svinjetina, govedina, piletina), ili manje komade ribe, a pred kraj prelijte sa malo soja sosan servirajte uz kuvani pirinač.

SAVET PLUS Jela sa soja sosom jedite isključivo uz kuvani pirinač, nikako sa hlebom, a uz njih najbolje ide pivo.

Soja roštilj
/4 porcije/

– 800 g svinjskog vrata
– 8 kašika soja sosa
– 2 kašike šećera
– 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
– 3 kašike ulja
– 1 veza peršuna
– 2 struka mladog belog luka (ili praziluka)
– 2 čena belog luka
– malo celera
Pomešajte soja sos, šećer, sirce, ulje i dodajte sitno iseckan peršun, mladi beli luk, celer i beli luk, dobro promešajte i meso isečeno na šnicle debljine 1 santimetar potopite u 1/3 sosa oko 1 sat pre pečenja. Pecite na roštilju i kad bude gotovo prelijte ostatkom sosa i poslužite sa kuvanim pirinčem.

Kuvani pirinač
/12 porcije/

– 1 solju pirinča sipajte u 2 dl vode i kuvajte u poklopljenoj posudi u početku na jakoj vatri, a kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok voda ne ispari, ah nemojte često da podižete poklopac da pirinač upije što više vode

Salata

– listove zelene salate, tanko isečene krastavce, papriku, rotkvice, ili drugo sirovo povrće (NE paradajz) prelijte mešavinom (1 kašika soja sosa, 2 kašike ulja, 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka), 1/2 kašike šećera, 1/2 kašičice soli i malo sitno iseckanog belog luka)
SAVET PLUS Veće komade presnog povrća možete da umačete u majonez preliven sa malo soja sosa.

--------------------------

loading...
---
Loading...