Sok, džem, marmelada i pekmez od šipka recepti
Pekmez od šipka recept

Sastojci:

  • 8 kg očišćenog šipka (može i polovina sastojaka)
  • 5 kg šećera
  • voda

Pekmez od šipka – recept:

Očistiti plodove šipka od crnih kapica, oprati ih i raširiti na prostirku da se suše nekoliko dana.

marmelada od sipka

Šipak staviti u dubok lonac, naliti vodom i kuvati da dobro omekša. Kada se plodovi šipka dobro skuvaju, treba ih propasirati kroz pasirku, ali sačuvati šipak koji ostane nakon pasiranja, pa ga još jednom skuvati i pasirati još jednom i uz pomoć tople vode dobro isprati slast od šipka.

Ovo je prva faza pasiranja, zatim ponovo pasirajte kroz cediljku sav prikupljen sok. Zatim dobijeni sok još jednom pasirati kroz gazu, obavezno se služeći rukavicama.

Staviti na šporet da se kuva, a kad se sok upolovi, staviti šećer i kuvati dalje. Stalno treba proveravati gustinu i stalno mešati da ne zagori!

Vruć pekmez od šipka sipati u zagrejane čiste staklene tegle, poređati u toplu rernu i ostaviti preko noći da se uhvati korica. Ujutru treba staviti poklopce na tegle sa pekmezom.

Marmelada od šipka recept

Sastojci:

  • 3 kg šipka
  • 1 kg šećera
  • voda

Marmelada od šipka – recept:

dzem od sipka

Očistiti plodove šipka tako što ćete im odstraniti crne kapice, zatim ih oprati i staviti u posudu za kuvanje. Naliti vodom da prekrije plodove šipka i kuvati dok ne budu dobro mekani. Dok su plodovi šipka još topli, treba ih pasirati. Uzmite presu i stavite je na jednu posudu, uzmite deo toplih skuvanih plodova šipka i muljajte ih u presi polako dodajući tople vode iz skuvanih plodova šipka i tako razmuljani plodovi sa toplom vodom prolaze kroz presu. To treba da radite dok ne izmuljate sve plodove šipka. Izmuljanu masu dva puta procedite kroz sito, svaki put kad deo mase procedite kroz sito, morate ga oprati od bodljica od šipka, da bi mogli da procedite sledeću masu. Na 1 l dobijene proceđene mase treba da stavite 500 g šećera i kuvati uz neprekidno mešanje. Ne smete da prekuvate, morate voditi računa kad se marmelada ohladi da će dosta biti gušća nego topla. Marmeladu pakovati dok je topla. Od ove količine šipka treba da dobijete 3 tegle od 700 g skuvane marmelade od šipka.

Džem od šipka priprema

Sastojci:

– 5 kg šipka

– 1.5 kg šećera

– voda

Džem od šipka – priprema:

Očistiti plodove šipka od crnih kapica, oprati ih i raširiti na prostirku da se suše nekoliko dana.

Staviti šipak u lonac i naliti vodom, kuvati dok šipak ne omekša, a kada omekša propasirati ga kroz pasirku, ako je nemate – možete koristiti mašinu koju koristite za ceđenje paradajza, sa dodatkom tečnosti u kojoj se šipak kuvao. Morate cediti 3-4 puta da bi se odstranile sve bodljice koje potiču od šipka!

Na svaki litar tečnosti treba staviti 300 g šećera.

U veću šarpu sipati dobijenu tečnost od šipka i dodati šećer, te kuvati do željene gustine, neprekidno mešajući. Vruć džem od šipka treba sipati u sterilisane tople tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Kako se pravi sok od šipka

Kako se pravi sok od šipka? Sledite sledeće korake.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg očišćenog šipka
  • 1 kg šećera

Sok od divljeg šipka – recept:

Stavite red očišćenog i opranog šipka u veću posudu, pa ga pospite sa malo šećera i malo izgnječite – treba da ponavljate ovaj postupak sve dok ne potrošite sav šipak i šećer. Ostavite da odstoji ovako preko noći. Ujutru dobro promešajte, ostavite još nekoliko sati da odstoji i povremeno promešajte.

Dobijenu mešavinu možete da sameljete u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera ili u mašini za mlevenje mesa. Procedite i dobijeni sok od divljeg šipka stavite u sterilizirane staklene boce.

Čuvajte u frižideru.

Napomena: na ovaj način ste dobili sirup od divljeg šipka, ali ga je najbolje koristiti kao sok na sledeći način – razmutiti pre upotrebe sa malo vode, ali može se koristiti i kao preliv za kolače ili sladoled. Prijatno!

--------------------------

loading...
---
Loading...