Sok i slatko od dunja recept – Dunje i zdravlje

Na našim prostorima dunja je već pomalo zaboravljena voćka. I dok su naše bake i mame uživale u njenim mirisima a slatko od dunja bilo nezaobilazno, danas ovaj plod bezrazložno smatramo anahronim, pa čak i egzotičnim, dajući prednost „uglancanim” jabukama ili kruškama. Međutim, budući da potiče iz regiona Evroazije (nastanjuje prostor od Uzbekistana, Jermenije i Turske do Balkanskog poluostrva), upravo je dunja voćka naših prostora i razlog više da je ponovo otkrijemo. Pored toga, dunje obiluju nutrijentima koje popularni plodovi nemaju. No, krenimo redom…Prvo recepti za slatko i sok od dunja pa onda o lekovitosti ovog voća…

Slatko od dunja recept

za 2 tegle od 400 g

Potrebno: 1 kg dunja, 2 dl vode, 1,25 kg šećera, 1 limun, 100 g seckanih oraha

Kako se priprema slatko od dunja

Dunje ogulite i narendajte na krpuno rende. Prelijte ih sokom od limuna i promešajte. U šerpu sipajte dunje, dodajte im vodu i šećer, pa ih kuvajte na umererenoj temperaturi neprekidno mešajući dok ne dobijete smesu gustu kao med. Pred kraj kuvanja dodajte seckane orahe i promešajte. Tegle operite i osušite pa sipajte u njih pripremljeno slatko od dunja. Zatvorite ih, pa prekrijte starim ćebetom i ostavite da prenoće. Potom ih poslažite u špajz.

slatko od dunje

Sok od dunja recept

za 5 l soka

Potrebno: 10 većih dunja, 600 g šećera, 6 l vode, 1 limuntus, pola konzervansa

Priprema: Dunje operite i očistite, te ih isecite na krupnije kocke. U šerpu sipajte 6 l vode, dodajte dunje i kuvajte do ključanja. Potom nastavite s kuvanjem još 20 minuta dok se plodovi ne počnu raspadati. Ovako pripremljene dunje ostavite da prenoće. Sutradan dunje procedite, dodajte im šećer i kuvajte ih (još 20 minuta nakon 20 minuta). Dodajte konzervans i limuntus, pa promešajte. Flaše operite i zagrejte u rerni te vruć sok od dunja kroz čistu platnenu krpu ili gazu sipajte u tople flaše. Zatvorite ih, prekrijte ćebetom i ostavite da prenoće.

BILJNA VLAKNA PODSTIČU RAD CREVA
Svi znamo da su biljna vlakna iz voća i povrća neophodna za pravilan rad digestivnog sistema. Ali dunja sadrži mnogo više dijetetskih vlakana od drugog voća, uz visok nivo antioksidansa, što je idealna kombinacija za čišćenje creva, ubrzavanje metabolizma i sprečavanje niza bolesti organa za varenje. To je posebno značajno za obolele od ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, divertikulitisa i drugih zapaljenskih procesa u crevima, ali i one koji su genetski predisponirani za karcinom debelog creva. Naime, flavonoidi katehin i epikatehin, kojima obiluju biljna vlakna dunje, imaju sposobnost da vezuju kancerogene toksine i tako ih eliminišu iz debelog creva. Ukoliko imate neredovnu stolicu ili samo želite da smršate, nekoliko kriški sočne dunje može vam pomoći.Da bi ste tokom cele godine uživali u lekovitosti ovog voća prirpremite na vreme slatko od dunja i sok.

KALIJUM OPUŠTA KRVNE SUDOVE
Ćelijski metabolizam zasniva se na kompleksnom prometu materije i energije, a jednu od ključnih uloga u ovom procesu ima kalijum. Budući da učestvuje u sintezi proteina i amino-kiselina, ovaj elektrolit deo je svake ćelije u našem telu, te u slučaju njegovog većeg deficita – mozak, nervni sistem, srce i mišići ne bi mogli pravilno funkcionisati. Kako kalijum reguliše i promet tečnosti u ćelijama, ključan je i za održavanje optimalnog nivoa krvnog pritiska. Ovaj mineral doslovce opušta krvne sudove, pa se rasterećuje i kardiovaskularni sistem, što znači i normalizaciju rada srca i manji rizik od ateroskleroze, moždanog i srčanog udara, hipertenzije i drugih koronarnih bolesti. Zreli plodovi takode su bogati vitaminima B1 i B2, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i gvožđem, nutrijentima neophodnim za pravilno odvijanje mnogih metaboličkih procesa. Važno je napomenuh da postoji više vrsta dunja, što znači da i vrednosti njihovih utrijenata variraju, ali važno je to što se one s vremenom ne gube iz plodova.Slatko od dunja takođe sadrži dobar deo ovih korisnih vitamina i minerala.

ANTIOKSIDANSI ŠTITE ĆELIJE
Velike količine vitamina C, karotena, fenolina i niza fltonutritivnih jedinjenja svrstavaju dunju u red voća s visokim sadržajem antioksidansa. Najznačajnija funkcija ovih jedinjenja jeste eliminacija produkata metabolizma i zaštita organizma od pogubnog dejstva slobodnih radikala. Naime, u svakom metaboličkom procesu, usled oksidacije, nastaju nusprodukti – nestabilni molekuli koji utiču na susedne molekule “kradući” im elektrone i pretvarajući ih u nove slobodne radikale. Ovaj proces se širi u organizmu po principu lančane reakcije, a naučnici tvrde da on ometa fiziološke procese, izaziva upale i povećava rizik od karcinoma. Pored antioksidansa, sposobnih da obuzdaju ovaj proces, to jest da spreče oksidaciju drugih molekula u organizmu – ovaj proces upotpunjuju tanini i sluzi. Dok tanini imaju jako antibakterijsko dejstvo, sluzi povoljno deluju na rad creva, čuvaju sluznicu i sprečavaju infekcije.

--------------------------

loading...
---
Loading...