Sok od ananasa

Zašto je ananas popularan?

Teško je reći, ali možda je to zbog njegovog slatkog i sočnog ukusa koji može da parira čak i najboljim čokoladicama.

Ako vam se jede slatko, probajte ananas!
Ananas je vrlo zanimljiva voćka. Član je porodice bromelija, što je iznenađujuće, pošto ni jedna druga biljka iz porodice bromelija nema mogućnost da stvori jestivi plod.

Takođe, ananas u stvari i nije samo jedna voćka. Jedan ananas nastaje od desetak malih pojedinačnih cvetića koji srastu i postanu to što mi zovemo ananas.
Ananas dolazi iz Južne Amerike i to iz zemalja kao što su Brazil i Paragvaj. Domorodci su je raznosili po Latinskoj Americi davno pre nego što ju je Kolumbo doneo sa sobom u Španiju.

U svakom slučaju, da završimo sa suvoparnim činjenicama… hajde da malo pogledamo koje su to neverovatne dobrobiti soka od ananasa.

 

Sok od ananasa i zdravlje

Ojačavanje kostiju. U ananasu se nalazi obilje minerala koji se zove mangan, koji je potreban našem telu za izgradnju kostiju i vezivnog tkiva. Bez obzira dali ste mladi ili stari, ako jedete ananas, ojačaćete kosti a možda i sprečiti njihovo lomljenje dok pokušavate da ugurate još jednu jabuku u sokovnik.
Krvni ugrušci. Ananas je bogat i još jednim sastojkom, bromelainom. Ova slatka mala hranljiva materija smanjuje rizik od krvnih ugrušaka i samim time sprečava da nastanu problemi sa srcem. To čini tako što uklanja naslage sa zidova arterija što vodi do ubrzanja cirkulacije. Ananas je savršen za poboljšanje zdravlja srca.

Varenje. Bromelain i ovde spasava stvar. Ovaj put pomaže kod varenja. Sok od ananasa posle jela će smanjiti nadimanje, mučninu, gasove, zatvor i simptome razdražljivih creva. Fantastična zdravstvena korist soka od ananasa je i u tome što pomaže u izbacivanju crevnih parazita.

Prehlada i grip. Umesto soka od narandže i vitamina C, probajte da popijete sok od ananasa. Osim što ima otprilike istu količinu vitamina C, potvrđeno je i da smanjuje kašalj i oslobađa sekret ( opet zahvaljujući bromelainu).

Artritis. Opet nam bromelain pomaže. Deluje protivupalno a neki tvrde da će jedna čaša ananasa dnevno smanjiti bolove u zglobovima. I sok od kupusa je dobar za zglobove.

Upala sinusa i bronhitis. Redovno uzimanje soka od ananasa pomaže u rastvaranju sekreta u nosu, sinusima i donjim disajnim putevima i smanjuje upalu nosa.

Oči. Još jedno fantastična prednost koju ima sok od ananasa je to što ima visok sadržaj beta-karotena, antioksidanta koji poboljšava zdravlje očiju. Istraživanja su pokazala da redovno uzimanje soka od ananasa može sprečiti degeneraciju žutog tela ( što vodi do gubitka vida). Pogledajte i prednosti soka od šargarepe ako želite da pomognete vašim očima.
Hrana za mozak. Sok od ananasa je odličan za mozak i pomaže u sprečavanju gubitka pamćenja, tuge i melanholije.

Zdravlje desni. Desni su prilično važne. Ako ih izgubite, biće vam jako teško da zadržite zube i da žvaćete. Srećom, ananas je dobar za zdravlje usta i smanjuje rizik od upale desni.

 

Recept za sok od ananasa i cvekle

Sastojci
4 šolje ananasa
Pola male cvekle
Priprema
Kad pravim ovo u mom Samson sokovniku, sečem ananas na duge debele trake, a cveklu sitno naseckam.
Ogulite ananas.
Operite i ogulite cveklu ako ima grubu koru.
Nasecite ananas i cveklu da mogu da stanu u sokovnik.
Napravite sok od ananasa i servirajte.
Lepo je samo ili sa ledom.

--------------------------

loading...
---
Loading...