Sok od cvekle

CVEKLA smanjuje pritisak pobeđuje rak!

Nutricionisti preporučuju da jedemo što više cvekle, a njenim pozitivnim efektima kao da nema kraja. Sve češće se objavljuju rezultati istraživanja koji otkrivaju za šta je sve dobra. Cvekla ima neobično visoke nivoe nitrata koji, kako je pokazao niz istraživanja, smanjuju krvni pritisak. Studija sprovedena u Londonu otkrila je da samo čaša
soka od cvekle drastično smanjuje krvni pritisak. Nedavno istraživanje u Melburnu pokazato je i da se pritisak znatno snižava već šest sati nakon što popijete pola litra soka od cvekle. Istraživači su na kraju zakjučili da bi se broj smrti od kardiovaskularnih oboljenja smanjio za 10% kada bi ljudi počeli masovno da konzumiraju sok od cvekle. Međutim, to nije sve. Istraživanja su pokazala da sok od cvekle takođe povećava izdržljivost i da može da smanji napredovanje demencije i rast tumora. Tačnije, istraživanje sprovedeno u Vašingtonu pokazato je da je betacijanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5% Cveklu preporučuju i kod problema u varenju, a ističe se i da je dobra za jetru jer pomaže pri eliminaciji toksina.

Verovali ili ne pola decilitra soka cvekle već posle jedan sat obara povišen krvni pritisak i ne dozvoljava da se poveća narednih nekoliko sati. Stručnjaci to objašnjavaju obiljem nitrata u ovom povrću koji se, kada dođu u kontakt sa jednom bakterijom iz pljuvačke, pretvaraju u nitrite. A, ove soli azotne kiseline deluju preventivno u slučaju moždanog i srčanog udara. Pored toga sok cvekle deluje antibakterijski i antivirusno tako da štiti od prehlade i gripa.

Pogledajte i Recept za sok od cvekele, šargarepe i jabuke koji deluje protiv raka

SOK OD CVEKLE RECEPT
1 sveža sirova cvekla- oljuštite i iseckajte na male komadiće
jedan ili dva limuna
med po želji

Iseckanu cveklu na male komadiće veličine kocki šećera stavite u blender
Naspite vodu,ali ne do samog vrha jer će se tokom blendanja podići poveći sloj pene.
Dobro izmiksajte kako bi ste iscedili sve važne materije
Procedite dobijenu smesu u drugi sud
Dodajte med po volji i dobili ste vrlo zdrav napitak.

--------------------------

loading...
---
Loading...