Speltino brašno upotreba, recepti, hleb

Speltini brašno je jedno od najpopularnijih i široko dostupnih brašna bez pšenice. Puno ime ove žitarice je Triticum aestivum var. spelta. Možete naći testenine, hleb, keks i pekarske proizvode napravljene sa brašnom od spelte. Spelta je žitarica u porodici pšenice koja je kultivisana hiljadama godina unazad – originalno u Iranu, zatim Evropi i tek u prošlom veku je počela da se uzgaja u Severnoj Americi. Po izgledu je slična pšenici, ali ima mnogo čvršći spoljašnji omotač.

Brašno od spelte ima pomalo orašast i malo sladak ukus, sličan onom kod integralnog pšeničnog brašna. Speltino brašno sadrži gluten i popularna je zamena za pšenicu u pecivima. Spelta je stekla popularnost u poslednjih nekoliko godina. Postali smo više svesni potrebe da se promene žitarice koje smo konzumirali i da se traže zdrave alternative.

brasno od spelte

Prednosti speltinog brašna:

Speltino brašno je više vodorastvorno i lakše se vari nego pšenično brašno. Poželjno je od strane mnogih ljudi sa osetljivošću na pšenicu i može biti prihvatljiva zamena za ljude sa netolerancijom na gluten, međutim – nije bez glutena.

Speltino brašno ima nešto više proteina i manje kalorija nego pšenično brašno. Ono sadrži širok spektar hranljivih materija i predstavlja dobar izvor vitamina B2, mangana, niacina, bakra, fosfora, proteina i vlakana. Spelta ima mnogo tvrđi spoljni omotač od pšenice. Tokom mlevenja, ovaj čvrsti spoljašnji omotač štiti zrno, uz očuvanje hranljivih materija i ukusa. Čvrst omotač takođe pomaže u zaštiti zrna od štetočina, što čini mnogo lakšim da raste bez upotrebe pesticida.

Kupovina i čuvanje speltinog brašna:

Speltino brašno se obično može naći u organskom delu u vašoj lokalnoj prodavnici ili prodavnici zdrave hrane. Uverite se da nema znakova vlage u ambalaži. Takođe vodite računa da je proizvod svež. Speltino brašno treba da bude u frižideru, ali ako ćete da ga koristite u roku od nekoliko dana, dobro ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Upotreba:

Baš kao i pšenično brašno, speltino dolazi u dve varijante: integralno ili belo speltino brašno. Belo ima mekinje i klice uklonjene. To će dati lakšu teksturu u pecivima i radi dobro kao zamena u receptima koji zahtevaju brašno za sve namene. Integralno speltino brašno je po teksturi slično integralnom pšeničnom.

Kako je speltino brašno više rastvorljivo u vodi od pšeničnog, često se preporučuje da koristite 3/4 količine tečnosti u receptu prilikom zamene za pšenično brašno. Obično treba početi sa malo manje tečnosti nego što stoji u receptu i dodati još po potrebi da se stvori odgovarajuća konzistencija.

Gluten u speltinom brašnu je više krhke prirode u odnosu na pšenično brašno. Dok pšenično treba da se meša i mesi neko vreme da se ojača gluten, morate biti mnogo blaži sa speltinim , pazeći da ga ne mešate i ne mesite prekomerno. Preterano mešanje može dovesti do previše trošne teksture.

Takođe, zbog krhkog glutena, proizvodi pečeni sa brašnom od spelte ne porastu, za razliku od onih koji koriste pšenicu.

Hleb od spelte – recept:

Sastojci:

 • 1 šolja speltinog brašna
 • 1/2 šolje ražanog brašna
 • 1/2 šolje heljdinog brašna
 • 1,5 šolja mlake vode
 • 1 prašak za pecivo
 • mrvica sode bikarbone
 • 1 kašičica začina za hleb (kim, anis, komorač, korijander)
 • 2 kačičice maslinovog ulja
 • 1/2 šolje semenki
 • 1 kašičica soli

Priprema:

Prvo pomešati sve suve sastojke, a zatim dodati ulje i vodu. Ostaviti smesu za hleb da odstoji 1 sat. Nakon toga, presuti smesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 1 h. Pre pečenja posuti po hlebu malo semenki po želji (može susam).

Krekeri od speltinog brašna – recept:

Sastojci:

 • 2 ½ dl speltinog brašna (šolja i četvrt)
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • 1 kašičica soli
 • 3 kašike susama
 • četvrtina šolje vode

Priprema:

Mikserom umešati brašno, ulje i so, a zatim dodati susam. Polako dodavati vodu dok se ne umesi testo, vodeći računa da ne sme biti previše vlažno i lepljivo. Razvući tanko testo na papiru za pečenje, a po želji možete dodati još susama. Iseći na kocke još nepečeno testo. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C u trajanju od 20-25 minuta. Prijatno!

--------------------------

loading...
---
Loading...