Sportska dijeta

Sportska dijeta se odnosi na sportsku ishranu koja se ne razlikuje mnogo od zdrave ishrane koja se može preporučiti svakoj osobi.Sportska dijeta se zasniva na izbalanslansiranom onosu raznih namirnica.

Ova dijeta nije namenjena samo sportistima već i ljudima rekreativcima koji žele nešto dobro da učine za svoje telo.

Postoje razne dijete za mršavljenje tokom kojih nije potrebno preduzimati nikakve sportske aktivnost,tokom nekoh sportske aktivnosti nisu dozvoljene a tokom sportske dijete su one neophodne jednostavno rečeno one su deo nje. Dobro izbalansiranom ishranom se smatra ishrana koja sadrži dovoljne količine ugljenih hidrata, proteina,vitamina, minerala,masti i dovoljna količina vode.

Svakom sportisti je pre svega neophodno da unese dovoljnu količinu proteina (belančevina)
Belančevine su potrebne za gradnju i obnavljanje ćelija mišića, proizvodnju hormona,povećanje otpornosti organizma i obnovu crvenih krvnih zrnca.

Kao sportista, možete provesti duge, teške sate fokusirani na trening, ali će sve biti uzalud ako na dan vašeg takmičenja ne jedete pravu hranu. Konzumiranje prave hrane omogućava snabdevanje vaših mišića sa pravim hranljivim materijama i gorivom a to je ključni faktor za postizanje dobrih rezultata. Takođe, morate na vreme ispravno da se hranite – pre, tokom i posle treninga,takmičenja ili nekog sportskog događaja.

Bez obzira koji je vaš sport ili oblik vežbanja, kada vežbate vaši mišići rade sagorevajući glikogene ili složene ugljene hidrate kao svoj primarni izvor goriva, pogotovo ako se intenzitet vaših treninga povećava.Posle konzumiranja i varenja ugljenih hidrata, oni se direktno transportuju do mišića gde se skladište u vlaknima mišića gde su spremni za trenutnu upotrebu. Višak glikogena se čuva u jetri kada je rezervno gorivo je potrebno.

Treći izvor energije za telo koji se koristi kao gorivo kada vežbate je mast. Iako možda zazirete od konzumiranja masti zbog reputacije nezdrave hrane, morate naučiti da je to neophodan sastojak ishrane za sportistu.Masti su koncentrisani izvor energije sa dva puta više potencijalne energije nego proteini ili ugljenii hidrati – 9 kalorija po gramu za masti nasuprot 4 kalorije po gramu proteina i ugljenih hidrata.Možete biti srećni da jedete dovoljno masti kada shvatite da masti obezbeđuje 50 odsto svog goriva kada vežbate umereno do niskog intenziteta.

Konzumiranje pravih hranljivih materija odmah nakon dugog, intenzivnog vežbanja je od primarnog značaja za pravilan oporavak.Sportistima su na raspolaganju mnoga post-trening pića za oporavak, i nude pravu ravnotežu ugljenih hidrata, proteina, masti i drugih minerala i hranljivih materija. Preporučuje se da ih pijete u roku od 20 do 30 minuta posle intenzivnog treninga, kada ih vaše telo lakše apsorbuje. Umesto skupih pića za upotrebu posle treninga, litar čokoladnog mleka može da da isto tako dobre rezultate.

--------------------------

loading...
---
Loading...