Šta jesti za doručak

Do sada su sigurno već i ptice na grani naučile da se bez doručka ne sme izaći iz kuće, te da je upravo prvi obrok u toku dana ujedno i najvažniji, budući da hrana koju unosimo za doručak treba da nam da snage i elana da izdržimo sve ono što nas očekuje tokom tog dana.

Verovatno odatle potiče i ona narodna izreka koja kaže da doručak treba pojesti sam, ručak podeliti sa prijateljem, a večeru dati neprijatelju.

Šta jesti za doručak

U današnje vreme pitanje šta jesti za doručak se sasvim logično nameće, budući da postoje oprečna mišljenja, te da jedni tvrde da prepodne treba jesti samo voće, dok postoje zagovornici teorije da se za doručak treba najesti i uneti sve one namirnice koje ne bi trebalo unositi tokom dana ili bi ih trebalo unositi, ali u manjim količinama. Međutim, kako je istina uvek negde između, tako bi i između ove dve suprotstavljene teorije trebalo naći zlatnu sredinu i pridržavati je se kako biste još dugo uživali u svom zdravlju.

sta jesti za dorucak

Svakako je najbolje dan započeti sa čašom tople limunade koja ne bi trebalo da bude zaslađena. A ukoliko baš i morate da je zasladite onda se preporučuje da to učinite dodatkom male količine prirodnog, domaćeg meda. Svakako, toplu limunadu bi trebalo piti na prazan želudac i u manjim gutljajima, kako bi na taj način sprala sve toksine iz vašeg organizma.

Povezano>>>  Integralne žitarice za zdrav doručak

Zatim počnite sa pripremom doručka, budući da se preporučuje nakon unosa tople limunade ne unositi ništa 20 – ak minuta. U principu, za doručak se savetuje jesti namirnice bogate proteinima i vitaminima, kao i mlečne napitke.
Tako bi odgovor na pitanje šta jesti za doručak, a održavati svoje zdravlje i idealnu telesnu težinu glasio : namirnice koje predstavljaju najbolju kombinaciju proteina i vitamina, uz dodatak ugljenih hidrata, ali u umerenoj količini. To zapravo znači da bi idealan doručak trebalo da se sastoji od recimo omleta, najviše dva parčeta integralnog hleba i čaše jogurta. Naravno, ovo je samo jedna od ideja šta jesti za doručak.

Kada su u pitanju mlečni proizvodi, savetuje se konzumirati sir sa nižim procentom masti, te probiotski jogurt ili, eventualno čašu manje masnog kiselog mleka, na primer.

Kao što ste mogli da primetite, naveli smo da je preporučljivo jesti integralni hleb, budući da se smatra da su hleb, odnosno peciva koja su načinjena od belog brašna prilično nezdrava.

Ukoliko vam se ne dopada ovaj predlog doručka, već biste radije jeli voće, možete napraviti šejk od voća i mleka, uz dodatak koštunjavih plodova. Najbolje je izmiksati u blenderu dve banane i koštunjave plodove po sopstvenom izboru ( badem, lešnik, orasi i slično ) i dodati željenu količinu mleka. Ovaj napitak će vam još dugo vremena nakon konzumiranja pružiti osećaj sitosti.

Povezano>>> Šta treba da čini prvi jutarnji obrok

Svakako, bez obzira na ideje šta jesti za doručak, ono što jeste najvažnije i čega bi trebalo da se pridržavate jeste da prilagodite vreme obroka sopstvenim obavezama koje treba da obavite u toku dana. Isto to se odnosi i na količinu namirnica i njihovu kalorijsku vrednost.

Povezano>>> Musli za doručak

U principu, novija istraživanja pokazuju da doručak jeste najvažniji obrok u toku dana. A ako i dalje ne verujete u ovu tvrdnju, razmislite malo o tome šta su naši preci jeli za ovaj obrok, odnosno za ručak i večeru, pa ćete i sami shvatiti da izreka sa početka teksta definitivno ima valjajnu primenu u našoj tradiciji. Naravno da stoji činjenica da su se uslovi života i rada u velikoj meri promenili, ali isto tako je i činjenica da od toga kako započnete dana, u velikoj meri zavisi i kako će on teći i kako se završiti. Zato dajte svom organizmu doručak pun hranljivih i kvalitetnih namirnica i omogućite mu da optimalno funkcioniše.

Pročitajte i Ovo je doručak za skidanje sala sa stomaka

 

--------------------------

loading...
---
Loading...