Strije u trudnoći : Kako ih ne dobiti a kako ukloniti ako ih već imate

Zašto se i kad pojavljuju strije u trudnoći

Strije su jedan od onih neprijatnih estetskih momenata koji se veoma teško rešava – stoga predstavlja pravu noćnu moru mnogim ženama. Kako telo tokom trudnoće prolazi kroz različite faze i trpi velike promene – tako se pojavljuju i strije, bar u većini slučajeva.

Zašto se i kad pojavljuju strije u trudnoći? Strije se pojavljuju kаdа vаše telo rаste brže nego što raste koža, pa dolazi do rastezanja kože. To prouzrokuje dа elаstičnа vlаknа neposredno ispod površine kože počnu da pucaju i nastaju strije. Tokom trudnoće, žene se ugoje u proseku od 9-30 kilograma, a najbrže rastu stomak i grudi – tako da se strije najviše pojavljuju upravo na ovim delovima tela. Međutim, strije mogu da se pojave i na butinama, zadnjici ili na nadlakticama. U zavisnosti od toga koliko se ugojite u trudnoći, u mnogome igra ulogu u razvoju strija. Najpre se javljaju kao bledo ljubičaste ili ružičaste linije, koje nakon porođaja polako blede i prelaze u svetlo-sivu ili belu boju.

Genetika je jedan od glavnih faktora za nastanak strija – ukoliko ih je imala vaša mama, verovatno ćete ih dobiti i vi. Vreme nastanka strija tokom trudnoće nije identično kod svih žena, naravno, a u proseku, najviše se pojavljuju u 6. i 7. mesecu trudnoće.

strije u trudnoci

Kako ne dobiti strije u trudnoći

Verovatno se sve žene pitaju: Kako ne dobiti strije u trudnoći? Smatra se da se nastanak strija ne može sprečiti, odnosno, da ih je nemoguće izbeći u trudnoći, naročito ukoliko postoji genetska predispozicija. Međutim, ipak postoje neki saveti kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da smanjite rizik za nastanak strija u trudnoći, ili da ih makar ublažite.

Najpre počnite sa negom tela odmah na početku trudnoće – bolje sprečiti nego lečiti. Trudite se da od samog starta vodite računa o zdravoj telesnoj težini i o pravilnoj nezi kože tela, kako biste eventualno sprečili nastanak strija. Zdrava ishrana je obavezna u trudnoći, ukoliko želite da izbegnete preterano debljanje i nastanak strija. Dakle, unosite namirnice koje su naročito bogate vitaminima E i C.

Uzrok nastanka strija su promene, odnosno rastezanje kože i pucanje vlakana koje se događa u dubljem sloju kože – pa stručnjaci tvrde da nikakve kreme, ulja ili losioni protiv strija ne mogu pomoći u ovom slučaju (obično deluju na površinske slojeve kože). Međutim, praksa je ipak pokazala drugačije, bar u mnogim slučajevima se ispostavilo da mnogi preparati deluju dubinski i sprečavaju nastanak strija, ukoliko se primene pravovremeno. Potrebno je od samog početka trudnoće, kao i nakon porođaja, koristiti preparate za hidriranje i elastičnost kože, koji se nanose dva puta dnevno. To mogu biti različita hidrirajuća ulja, kreme ili losioni – a njihovom upotrebom se omogućava prodor aktivnih sastojaka duboko u kožu, čime se koža hidrira i postaje elastična. Dakle, kada je koža hidrirana i elastična, ona neće pucati kada se rasteže – neće nastati strije.

Lagane vežbe u trudnoći, redovni pilinzi kože i masaže – koji poboljšavaju cirkulaciju u koži, takođe mogu biti od velike pomoći.

Povezano>>>  Maslinovo ulje protiv strija u trudnoći

Kako ne dobiti strije u trudnoći – zdrava ishrana, pravilna nega kože tela, masaže i umerena fizička aktivnost – jeste odgovor na vaše pitanje.

Strije na grudima u trudnoći

Strije na grudima u trudnoći su veoma česta pojava, pored pojave strija na stomaku. Kako stomak i grudi najviše rastu tokom trudnoće, što je normalno fiziološko stanje – tako se strije najpre pojavljuju na ovim delovima tela. Dakle, nije dovoljno da negujete samo kožu stomaka tokom trudnoće kako biste sprečili nastanak strija, nego morate negovati i kožu grudi, ali i drugih delova tela gde takođe mogu nastati strije. Strije na grudima u trudnoći su uobičajena pojava, a tretiraju se identično kao i stomak ili bilo koji drugi deo tela.

Unarednom tekstu ćemo navesti koja su to najbolja prirodna ulja ili kreme za negu kože u cilju sprečavanja nastanka strija na grudima, stomaku i uopšte bilo gde na telu.

Povezano>>> Kako ukloniti strije? pomažu bademovo, kokosovo i ricinusovo ulje

Koja su najbolja ulja protiv strija u trudnoći

Najbolja ulja za strije u trudnoći:

 • ricinusovo ulje
 • maslinovo ulje
 • bademovo ulje
 • ulje avokada
 • kakao buter
 • pčelinji vosak
 • ši buter
 • ulje nevena
 • ulje semenki grožđa
 • kokosovo ulje
 • ulje mandarine
 • ulje lavande
 • ulje geranijuma

Isključivo prirodna ulja sadrže aktivne sastojke koji mogu da prodru u dublje slojeve kože i time deluju ciljano na sprečavanje nastanka strija.

Povezano>>> 10 načina za uklanjanje strija

Kreme za strije u trudnoći

Kreme za strije u trudnoći obavezno treba da sadrže bar neke od sledećih sastojaka: vitamin E, A, kolagen, elastin, hijaluronsku kiselinu, alantoin, aloe vera gel ili neko od navedenih prirodnih ulja. Svi ovi sastojci su neophodni koži, kako bi sprečili rastezanje i pucanje elastičnih i kolagenih vlakana, regenerisali kožu, sprečili nastanak strija i učinili je zdravom. Kao kreme za strije u trudnoći mogu poslužiti i obična Pavlovićeva mast ili Šaljićev melem protiv strija.

--------------------------

loading...
---
Loading...