Surutka je lek za jetru ali je dobra i za kosu i lice

Manje je poznat podatak da su pre više od sto godina bogati ljudi iz Evrope odlazili u čuvena lečilišta širom Švajcarske u kojima su uz blagotvorno dejstvo termo mineralnih voda svoje zdravstvene probleme lečili ničim drugim do surutkom. Ne zna se pouzdano zbog čega je ovaj način lečenja zapostavljen, pa gotovo i zaboravljen bio do nedavno, kada su sprovedena brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu surutke na organizam.

Surutka kao lek

Surutka kao lek se koristila od davnina, a spektar oboljenja kod kojih pokazuje pozitivne efekte se stalno dopunjuje. Osnovna primena je za jačanje odbrambenih snaga organizma, a uz to se pokazala kao odlično sredstvo za regeneraciju jetre, te čišćenje pluća, jačanje mišića, ali i za mršavljenje, jer dugo daje osećaj sitosti.

Povezano>>>Surutka za izgradnju mišića

Smatra se da surutka ima sastav sličan majčinom mleku, pa se preporučuje njeno konzumiranje kod dojilja, ali i tokom trudnoće, jer dokazano poboljšava imunitet i vraća snagu organizmu. Odlično je sredstvo za obnavljanje crevne flore, te se preporučuje osobama koje su izložene štetnom dejstvu medikamenata, alkohola, duvana ili zagađenog vazduha. Takođe je dobro koristiti je u doba kada se javljaju prehlade i virusi, jer je surutka idealno sredstvo u borbi protiv virusa i bakterija.

surutka

Spisak oboljenja kod kojih surutka pomaže je zaista veliki, pa ćemo pomenuti samo neka od njih : anemija, povećan nivo želudačne kiseline, dijareja, oboljenja pluća i disajnih puteva, sprečava osteoporozu, razvoj tumora, reguliše rad organa za varenje i još mnogo toga.

Povezano>>> Surutka univerzalni lek

Surutka za jetru

Kao jedini organ koji može da se obnovi u organizmu, jetra najpre služi da čisti organizam od otrova i da prerađuje hranu. Te je tako vrlo često i njoj neophodno čišćenje, a posebno ukoliko je organizam izložen štetnom dejstvu alkohola, duvana, medikamenata i mnogih drugih materija koje loše utiču na zdravlje.
Kada se pristupi tretmanu čišćenja jetre surutkom, preporučuje se svakoga dana unositi između pola litre i litar surutke. Svakako, tokom ovog perioda se savetuje unos lakše hrane, uz izbegavanje masne i teške hrane, kako bi čišćenje jetre imalo valjan efekat.

Povezano>>> Surutka s limunom čisti jetru i jača imunitet

Surutka i dijabetes

Najnovija istraživanja su iznela pretpostavku da surutka stimuliše stvaranje insulina u organizmu. Švedski istraživači su došli do saznanja da surutka, to jest prehrambene dopune koje su od nje nastale najverovatnije pomažu u regulisanju, tačnije smanjenju povećanog nivoa šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2, zahvaljujući činjenici da povećava lučenje insulina.

Međutim, terapiju surutkom u ovom slučaju svakako ne treba sprovoditi na svoju ruku, već se najpre posavetovati sa specijalistom iz ove oblasti koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

Povezano>>>Surutka i zdravlje

Surutka za kosu

Da biste povratili sjaj iskrzanoj i oštećenoj kosi biće vam dovoljni surutka i med. Jednostavno, pomešajte surutku i med, pa ovu smesu nanesite na kosu, blago masirajući teme. Posebnu pažnju obratite na vrhove, koje bi trebalo da dobro natopite ovom smesom. Ova maska za kosu treba da odstoji 20 – ak minuta, nakon čega je možete isprati i uživati u sjajnoj, regenerisanoj kosi.

Smatra se da perut nestaje ili se ublažava nakon što utrljate surutku u kožu temena. Nakon što izmasirate teme surutkom, valjalo bi da je nanesete na celu kosu i ostavite kratko da odstoji.

Povezano>>>Protein surutke

Surutka za lice

Ukoliko želite da koža vašeg lica bude čista i glatka možete koristiti i surutku za lice u vidu tonika, koji ćete sami napraviti. Jednostavno, pomešajte surutku i vodu i istoj količini i čistite ovom tečnošću lice nakon pilinga. Surutka je, inače odlično sredstvo za uklanjanje akni i nečistoća sa kože lica.

Saznaj više >>> Kozja surutka

--------------------------

loading...
---
Loading...