Tapioka (Manioka) brašno recepti

Manioka biljka (lat. Manihot esculenta), poznata još i kao kasava ili tapioka, je drveni žbun poreklom iz Južne Amerike iz porodice mlečika (Euphorbiaceae). Intenzivno se gaji kao godišnja kultura u tropskim i suptropskim područjima zbog svog jestivog skrobnog tuberoznog korena, glavnog izvora ugljenih hidrata.

Manioka je treći najveći izvor ugljeno-hidratne hrane u tropskim predelima, posle pirinča i kukuruza. Ovo je osnovna hrana u zemljama u razvoju, pružajući osnovnu ishranu za preko pola milijarde ljudi. Toleriše sušu i može da raste na marginalnim zemljištima (zapuštenim). Nigerija je najveći svetski proizvođač manioka, dok je Tajland najveći izvoznik suve manioke.

Manioka je klasifikovana i kao slatka i kao gorka. Kao i drugo korenje i krtole, i gorka i slatka sorta manioka sadrži antinutritivne faktore i toksine, sa gorkim sortama koje sadrže mnogo veće količine. Ona mora biti adekvatno pripremljena pre konzumiranja, jer nepravilna priprema manioka može ostaviti dovoljno rezidualnog cijanida i izazvati akutnu opijenost cijanidima, gušavost, pa čak i ataksiju ili parcijalnu paralizu. Poljoprivrednici često vole gorke sorte jer odvraćaju štetočine, životinje i lopove.

tapioka biljka

Koren manioke je dugačak i kupasto sužen, sa čvrstim, homogenim mesom koje je obloženo korom koja se skida, oko 1 mm debljine, gruba i braon sa spoljne strane. Komercijalne sorte mogu biti od 5 do 10 cm u prečniku na vrhu, i oko 15 do 30 cm duge. Meso manioke može biti kreda-bele ili žućkaste boje. Koren je veoma bogat skrobom i sadrži značajne količine kalcijuma (50 mg / 100g), fosfora (40 mg / 100g) i vitamina C (25 mg / 100g). Međutim, manioka je siromašna u proteinima i drugim hranljivim materijama . Nasuprot tome, manioka listovi su dobar izvor proteina (bogati lizinom), ali manjkavi u aminokiselini metionin i eventualno triptofan.

Tapioka je skrob dobijen ekstrakcijom iz sušenog korena biljke manioka.

Tapioka brašno

Za ljude koji pokušavaju da izbegnu gluten – protein kod pšenice, ječma i raži – treba da probaju manioka (tapioka) brašno.

tapioka brasno

Šta je tapioka brašno?

Ova vrsta brašna, napravljena od korena manioka, ne sadrži gluten. Danas je ovo brašno pripremljeno tako da imitira teksturu pšeničnog brašna, bez dodavanja glutena. Ukus manioka je veoma blag i može se koristiti kao alternativa za pšenično brašno za pripremu recepata bez glutena.

Tapioka brašno, čak i pre nego što je rafinirano u skrob, i dalje je uglavnom skrob. Manioka brašno sadrži 340 kalorija u porciji od 100 g. Ono sadrži vrlo malo proteina; oko 1,6 grama na 100 grama. 100 grama porcije sadrži 79,8 grama ugljenih hidrata, od kojih su 11,9 vlakna. I sadržaj natrijuma je na visokom nivou za brašno, sa 417 miligrama po obroku. Manioka brašno ima dvostruko više ugljenih hidrata i kalorija od slatkog krompira!

Recept sa tapioka brašnom

Brazilske pogačice

Sastojci:

 • 1 šolja mleka
 • ½ šolje maslaca
 • kašičica soli
 • 2 šolje tapioka brašna
 • 2 jaja
 • 1 ½ šolja rendanog parmezana.

Priprema:

Uzmite široku šerpicu u koju treba da sipate mleko, dodajte so, potom maslac i stalno mešajte dok ne provri. Zatim sklonite sa vatre i polako umešajte tapioka brašno, jaja i parmezan. Smesa će biti vrlo neobična, ljepljiva i potrebno je jače mešanje. Dobijenu homogenu smesu možete uliti u male modle za mafine ili jednostavno rasporedite smesu na papir za pečenje uz pomoć kašike – za jednu pogačicu stavite približno pola kašike i ostavite razmak između pogačica jer će narasti tokom pečenja. Brazilske pogačice se peku u rerni zagrejanoj na 200 C približno 20 minuta, odnosno dok ne porumene na vrhu.

Tapioka puding – recept

Sastojci:

 • 60 g tapioka perle
 • 1/2 l mleka
 • 80 ml meda
 • 1 žumance
 • 1 kašičica vanile (tečne)
 • prstohvat soli
 • narendana čokolada.

Puding od tapioke je potrebno kuvati veoma lagano. Najpre tapioku kuvati u posudi sa debelim dnom kako ne bi zagorelo mleko, a prilikom kuvanja povremeno mesiti pudding, a posudu u kojoj pravite puding nikad ne pokrivati!

Pomešati tapioku sa 3/4 količine mleka i ostaviti da odstoji 1 sat.

Umutiti žumance, med, prstohvat soli i vanilu.

Mleko i tapioku promešati i na umerenoj temperaturi zagrejavati, a kada provri smanjiti temperaturu, kuvati nekih 15 minuta, uz povremeno mešanje.

Nakon toga, lagano dodavati smesu sa jajetom smesi sa tapiokom, uz stalno mešanje, dok se smese ne sjedine.

Dobijeni puding ostavite na stranu da se ohladi, a prilikom serviranja ga pospite sa narendanom čokoladom.

Ovaj puding od tapioke se može jesti i topao i hladan.

--------------------------

loading...
---
Loading...