10 načina da upotrebite ulje karanfilića (recepti)

Poznato je da se ulje karanfilića koristi u lečenju zubobolje, kandide na koži, za jačanje imuniteta i slično, ali, koliko znamo o ovom ulju?

Ulje karanfilića (klinčića) dobija se prirodnim putem, i vekovima se koristilo kao lek u mesopotamijskoj, kineskoj i indijskoj kulturi.Negde od sedmog veka karanfilić je postao popularan širom sveta zbog brojnih koristi za zdravlje.

Postoje tri tipa ulja karanfilića:

 • matično ulje, dobija se iz stabljike karanfilića i ima najveću koncentraciju eugenola
 • ulje pupoljka, samo mu ime kaže, dobija se iz pupoljaka cvetova, sadrži acetat eugenola i kariofilen
 • ulje lista, dobija se iz listova karanfilića i sadrži više eugenola od ulja dobijenog iz pupoljka

Ulje karanfilića možete koristiti za mnogo toga, od začina za hranu, preko lečenja, do proizvoda za ulepšavanje. U ovom članku, dobićete informacije o upotrebi, sastavu ulja karanfilića i naučiti kako da ga napravite kod kuće.

ulje karanfilica klincica upotreba

Karakteristike ulja karanfilića

-Ulje karanfilića dobija se parnom destilacijom listova ili pupoljaka

-Ulje može biti zlatno-žute ili braon boje

-Ima srednje jak miris, pa se koristi u kozmetičkoj industriji, za pravljenje parfema

-Prvobitna aroma je jaka, ima ljutkast i gorak miris

-Ulje karanfilića je nestabilno u prirodi, glavni sastojak je eugenol

-Ulje karanfilića je dobar antiseptik, antispazmodik i anelgetik, pa se može koristiti u medicinske svrhe

Nutritivna vrednost

Ulje karanfilića je na listu super-hrane zbog toga što je bogato antioksidantima, a dobro je i protiv nadimanja. Ono sadrži esencijalna ulja, taninsku kiselinu i flavonoide, poput eugenina. U njemu su i brojni minerali poput kalijuma, gvožda, mangana i selenijuma.

Kalijum je važan jer kontroliše krvni pritisak i otkucaje srca, mangan je enzimski antioksidant, a ulje karanfilića sadrži i vitamine A i C.

  Ulje klinčića (karanfilića) i zdravlje

Pošto ima antiseptička i antivirusna dejstva, a dobro je i u borbi protiv gljivica, ulje karanfilića koristi se za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su zubobolja, glavobolja, problemi sa pritiskom i kašalj. Koristi se za tretiranje rana i posekotina, a može biti i dobar afrodizijak.

Ulje karanfilića upotreba

 1. Ulje karanfilića za zube upotreba
  Ukoliko vas muče desni i zubobolja, ulje karanfilića može pomoći. Njegov glavni sastojak, eugenol, koristi se godinama u stomatologiji.Možete ga koristiti za bolan zub, ili za sprečavanje nastanka karijesa. Po nekim istraživanjima, ukoliko nanesete ulje karanfilića na zube svako veče, karijes će nestati. Kada se pomeša sa cinkom, i oksidira, dobija se smesa kojom se tretiraju zubi posle karijesa. Ulje karanfilića možete koristiti i da ublažite bol u upaljenom živcu. Naravno, to je samo privremeno rešenje, dok ne posetite zubara.Uljem karanfilića možete ispirati usta, da primirite upalu grla.
 2. Benefiti ulja karanfilića za lice i kožu
  Ulje karanfilića podmlađuje kožu tako što pospešuje cirkulaciju, a u kombinaciji sa medom dobar je i za tretman akni. Razređeno ulje nalazi se u sastavu mnogih krema i dobro je za hidrataciju kože. Može se koristiti kao tretman, da ublaži vidljivost strija, bora, i naduvenih očiju.
 3. Ulje karanfilića poboljšava imuni sistem
  Kao antioksidant, ulje karanfilića prečišćava krv i pomaže u borbi protiv mnogih srčanih bolesti, a pomaže i u borbi protiv raka.
 4. Ulje karanfilića za digestivni trakt
  Uljem karanfilića rešite probleme sa stomakom, poput mučnine; ono smiruje digestivni trakt.
 5. Ulje karanfilića kao sastojak parfema i sapuna
  Ulje karanfilića nalazi se u sastavu sapuna zbog antiseptičkih dejstava, i deo je mnogih parfema jer deluje kao afrodizijak.
 6. Ulje karanfilića poboljšava ukus
  Prirodna aroma i jak, jedinstven ukus dobitna su kombinacija koja je uvela karanfilić u svet kuvanja. On se vekovima koristi u indijskoj kuhinji.
 7. Ulje karanfilića kao antiseptik
  Možete koristiti ulje karanfilića da ublažite iritacije i opekotine na koži.
 8. Odbijte insekte uz ulje klinčića
  Super korisno za leto – ukoliko nanesete ulje karanfilića na kožu, komarci vam neće prilaziti barem četiri sata.
 9. Ulje karanfilića kao prva pomoć
  Za upalu grla i slične „hitne slučajeve“ promućkajte u ustima ulje karanfilića i rešite se bola brzo!
 10. Rešite bol u ušima uljem karanfilića
  Ukoliko imate bol u ušima, rešite ga tako što ćete sipati kap-dve.

Kako da napravite ulje karanfilića kod kuće (recept)

Trebaće vam:

 • 9-10 karanfilića
 • Maslinovo ulje (50ml)
 • Tegla tamnog stakla (100ml)
 • Papiri za filtriranje
 • Pipeta
 • Vata

Ulje karanfilića možete napraviti lako u svojoj kuhinji. Pratite ovaj recept:

Sipajte karanfiliće u teglu i napunite je mslinovim uljem tako da za oko 2cm prelazi karanfiliće. Zatvorite i promućkajte teglu.Mućkajte teglu tokom 4 dana, dakle 4 puta, tako da se svi sastojci dobro promešaju. Uz pomoć filter-papira, iscedite ulje i, to je to!

Posledice korišćenja ulja karanfilića

Postoje neke nuspojave kada se ulje karanfilića koristi na koži i zato budite oprezni. Prečesto korišćenje ulja karanfilića može oštetiti desni, čak i dovesti do krvarenja, pa ga koristite samo kao privremeno rešenje.

Ulje karanfilića može dovesti do problema sa ejakulacijom i dovesti do erektilne disfunkcije, ukoliko se nanosi na penis.

Korišćenje ulja karanfilića u velikim količinama može dovesti do alergijske reakcije na koži, pa može uzrokovati otok na licu, usnama, jeziku i u grlu.

Ulje karanfilića može oštetiti kožu ukoliko ga koristite u prevelikim količinama kako biste se rešili akni. Uzrokuje svrab, osip i blagu iritaciju kože.

Ukoliko se proguta u većoj količini od dozvoljene, može dovesti do ozbiljnih problema kao što su unutrašnje krvarenje, pa ga ne smete koristiti ukoliko patite od hemofilije. Takođe, ne sme se mešati sa lekovima koji proređuju krv.

Iako ulje karanfilića smanjuje šećer u krvi, mora se unositi sa oprezom jer redukuje nivo glukoze. Ukoliko se ulje karanfilića unosi pušenjem, može izazvati probleme sa disanjem.

Ulje karanfilića je toksično, kada se uzima nerazblaženo i u velikim količinama može dovesti do povraćanja, bola u grlu i sličnih efekata.

Deca, trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju ulje od karanfilića jer spadaju u najrizičniju grupu korisnika.

Cena

Ulje klinčića (karanfilića) možete nabaviti po ceni od oko 1000 din za bočicu od 50 ml.  u zavisnosti od proizvođaća i kvalitet varaira.Možete ga napraviti i sami po receptu iznad, samo nabavite klinčić u prodavnici zdrave hrane.

--------------------------

loading...
---
Loading...