Farbanje kose tokom trudnoće – da li je bezbedno?

Da li je bezbedno farbanje kose u trudnoći ?

Nažalost, ne postoji dovoljno istraživanja koja mogu da daju jasan odgovor na pitanje da li je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno. Generalno, sva otkrića slažu se u jednom- koža upija samo mali deo farbe, te su vrlo male šanse da to našteti vašoj bebi. Uostalom, žene su odavno farbale kosu i tokom trdunoće, bez zabeleženih nuspojava.

Po navodima iz OTIS-a (Organizacija teratoloških informacionih specijalista), na životinjama su vršena ispitivanja, sa dozama 100 puta većim nego što je normalno u ljudskoj upotrebi, bez posledica po razvoj fetusa. U kombinaciji sa ostalim činjenicama, kao što je minimalni kontakt sa kožom, zaključuje se da je farbanje u trudnoći bezbedno.

Ukoliko izvlačite pramenove, ili samo delimično farbate kosu, to još više umanjuje količinu proizvoda koji koža može upiti.

farbanje kose u trudnoci

Šta je sa isparenjima koji izlaze iz proizvoda za kosu?

Trudne ili ne, nekim ženama prosto ne prija udisanje isparenja koji izlaze iz proizvoda za kosu, i može im čak i pozliti. Glavni krivac za to je amonijak, koji se koristi u farbama. Ako možete, birajte salon koji se dobro provetrava ili sedite na stolici oko koje cirkuliše vazduh. Raspitajte se i o farbama bez amonijaka, možda u vašem salonu mogu da ih nabave.

A kako stojimo sa proizvodima za ispravljanje kose?

Ako hemijskim sredstvima ispravljate kosu, OTIS ima odgovor i na to- sprovedena je studija među trudnicama koje su koristile pegle i druge proizvode za ispravljanje kose. Rezultati su pokazali da nema rizika od prevremenog rođenja ili male težine bebe po rođenju, ali istraživanje nije obuhvatalo druge ishode, poput npr. defekata. Ali, i ovde važi isto što i za farbanje kose u trudnoći – koža upija samo malu količinu proizvoda.

Šta je sa kanom ili biljnim farbama, tokom trudnoće?

Biljne farbe i kana se obično nude kao dobra alternativa trudnicama koje farbaju kosu. Proverite šta tačno piše na pakovanju, jer iako svuda stoji „prirodno“, nekada se u sastavu nađu sintetički aditivi.

Neke žene su zadovoljne kanom, ali postoje mane. Kana sadrži metalne soli, koje se jako teško skidaju i umeju da ostave nered. Tako da, ako se malo kane slučajno prospe, provešćete puno vremena čisteći. I, pošto je prirodna, kani treba mnogo više vremena da deluje na kosu. Ukoliko na kutiji piše da deluje brzo, proverite sastav, možda nije čista kana. U nekim salonima se možete ofarbati kanom i, pošto je ta opcija definitivno manje komplikovana, proverite ima li takvih frizera u vašem komšiluku.

Saveti za farbanje kose u toku trudnoće:

  • ako možete, sačekajte do drugog tromesečja pre nego što farbate kosu. Do tada će sve važne faze razvoja biti završene. I naravno, ukoliko brinete da bi farbanje moglo ostaviti neke posledice, bolje je da sačekate, kako se ne biste pitali i nervirali
  • ukoliko se farbate u salonu, izaberite neki u kom nije zagušljivo, koji ima dobru ventilaciju ili se redovno provetrava, ili, odaberite stolicu koja je na najboljem mestu za protok vazduha
  • nađite farbu za kosu bez amonijaka. Proverite sa svojim frizerom, ili obiđite drogerije i istražite
  • uzmite čistu kanu za farbanje kose
  • ukoliko se farbate kod kuće, pažljivo pratite uputstva sa pakovanja i uklonite farbu tačno na vreme, ne pre, niti kasnije
  • testirajte farbu na maloj površini kože, da proverite kako reagujete
  • obavezno dobro operite kosu i skalp, da ne ostane ni kap boje
  • nosite rukavice dok stavljate farbu na kosu
  • produžite vreme između farbanja što duže možete

Kada ste u drugom stanju, prolazite kroz razne stadijume – osećate se predivno, zračite.. a možete se osećati i neprivlačno. Kosa jeste veliki deo fizičkog izgleda, i doprinosi dobrom (ili lošem) raspoloženju. Ali, treba da prelomite – da li vam je bitnije da budete zadovoljni kosom i da se usput, 8 meseci pitate „šta ako se bebi nešto desi?“ ili možete mirno preživeti izrastak farbanja ? To je lična odluka koju bi svaka žena trebalo da donese za sebe.

--------------------------

loading...
---
Loading...