Pubertetske bubuljice i akne lečenje

Akne i bubuljice su čest problem na koži, koji se najčešće javlja kod tinejdžera. Međutim, čak i odrasli ljudi u 20-im i 40-im godinama, mogu dobiti akne.

Akne se sastoje od mitesera, bubuljica, začepljenih pora, i, ponekad, potkožnih lezija koje liče na manje čireve. Najčešće se javljaju na licu, ali se mogu manifestovati i na leđima, ramenima, grudima i vratu.

Akne obično nestanu nakon par godina, ali mogu se i duže zadržati. U zavisnosti od toga koliko su ozbiljne, akne se mogu tretirati kremama ili posebnim terapijama.

Pubertetske akne koje se ne leče, mogu ostaviti ožiljke, te uticati na samopouzdanje.

akne u pubertetu

Zašto se javljaju pubertetske akne i bubuljice

Tokom puberteta, i muškarci i žene imaju povišen nivo testosterona u krvi. Ovaj hormon aktivira akne, tako što pojačava proizvodnju sebuma u žlezdama koje su povezane sa folikulama na licu, leđima i grudima.

Višak ulja koji se tad javlja, začepljuje pore, što doprinosi razvoju bakterija. Bakterije koje se nađu u začepljenim porama proizvode hemikalije, zbog kojih pucaju zidovi folikula. Kada on pukne, izlučuje se sebum, a bakterije i višak kože izlaze iz pora. Na taj način, formiraju se bubuljice i izbočine na licu.

Akne u pubertetu ne uzrokuje prljavština, niti hrana koju jedete.

Pubertetske bubuljice lečenje

Ukoliko imate pubertetske bubuljice i želite da ih se rešite , imajte na umu da je to dugoročan proces.Lečenje koje će vam doktor preporučiti, zavisi od vrste akni.

 • prvo, lekar mora utvrditi koji tip akni imate. Ponekad, osip koji liči na akne može se javiti zbog loše šminke, losiona ili nekog leka. Važno je da kažete doktoru sve- od spiska proizvoda koji koristite u nezi kože do lekova koje uzimate.
 • Postoji mnogo losiona koji se mogu dobiti i bez recepta, a pomažu u slučajevima kada pubertetske bubuljice nisu ozbiljne. Ali, neki će brzo osuštiti kožu ako ih prečesto koristite. Ukoliko koristite takav proizvod, pažljivo pratite uputstvo za upotrebu
 • obratite pažnju kada kupujete šminku, na nalepnici proverite da je komedogenična i da ne izaziva akne
 • komedogenična znači da ne izaziva mitesere i začepljene pore
 • obavezno skinite šminku pre spavanja, vodom i sapunom

Medicinski tretman za pubertetske akne

 • doktor vam može iscediti mitesere. Nemojte to raditi sami. Kada se iscede, može se pojaviti crvenilo, otok, upala ili ostati ožiljak
 • doktor će vam prepisati kreme ili losione koje možete koristiti da bi otčepili pore i uklonili bakterije. Možda će vam to isušiti kožu, ili će se ona perutati. Razgovarajte sa doktorom o nuspojavama i kako da ih izbegnete
 • ukoliko imate ozbiljne akne, po leđima i grudima, možda ćete dobiti antibiotik, koji se uzima oralno. On će vam pomoći u smanjivanju bakterija koje se stvaraju u folikulama
 • postoje i antibiotske kreme koje se mažu, ali se one koriste kod blažih akni u pubertetu
 • ako imate i velike crvene izbočine, doktor će možda preporučiti ubrizgavanje leka direktno u njih
 • kod težih slučajeva bubuljica u pubertetu, može se uzimati nekoliko lekova. To su: „ženski“ hormoni, tj oni koji utiču na smanjenje rada muških hormona; isotretinoin (Roakutan) se koristi kada akne ne reaguju na lečenje. Pacijenti koji piju Roakutan, moraju biti potpuno upoznati sa njegovim nuspojavama. Kako bi se sve držalo pod kontrolom, dok se uzima ovaj lek, trebalo bi češće posećivati dermatologa. Ukoliko se lečite Roakutanom, ne smete ostati u drugom stanju jer može izazvati defekte po rođenju.

Kućna nega

Higijena

Pubertetske akne ne nastaju od prljavštine. Crni deo koji viri u miteseru nije prljavština, nego najverovatnije osušeno ulje i izumrle ćelije kože, koje su „zaglavljene“ u začepljenoj pori. Za normalnu negu kože, perite lice sapunom i vodom dva puta dnevno. Ne treba se umivati prečesto, jer to može iziritirati akne. Redovno pranje kose šamponom je takođe preporučljivo. Ako imate prirodno masnu kosu, perite je češće. Posavetujte se sa lekarom oko najbolje nege lica i kose.

Brijanje

Muškarci koji imaju pubertetske akne na bradi, treba da nađu odgovarajuće sredstvo za brijanje- električni trimer ili brijač. Ukoliko koristite brijač, omekšajte bradu toplom vodom i sapunom. Kako bubuljice ne bi natekle, budite nežni prilikom brijanja. Uvek koristite oštar brijač i brijte se samo kada je neophodno.

Ishrana

Bubuljice i akneu pubertetu  ne nastaju zbog hrane koju unosite. Stav doktora se po ovom pitanju ipak razlikuje, ali jedno je sigurno. Ukoliko samo poštujete neku dijetu koju vam je doktor prepisao, nećete se rešiti akni, morate ih i tretirati na neki način. Naravno, ukoliko primetite da vam se od nekih namirnica akne pojačavaju, nemojte ih više konzumirati i obavestite svog doktora o tome.

Sunčeva svetlost

Pubertetske akne se mogu poboljšati od malo izlaganja suncu, ali to je samo kratkoročno rešenje. Na duže staze, sunčevi zraci mogu pogoršati akne. Preveliko izlaganje suncu može izazvati prevremeno starenje i rak kože.

Nega je neophodna

Bez obzira na tretman koji će vam doktor odrediti, zapamtite da morate negovati kožu sve dok ne izađete iz rizičnog perioda. Ne postoji instant rešenje, niti trajni lek za akne, ali ih određenim tretmanima možete držati pod kontrolom i izbeći pojavu ožiljaka.

Šta morate zapamtiti:

 • pubertetske akne koje se ne leče ostavljaju ožiljke, te utiču na samopouzdanje
 • nemojte sami dirati i cediti bubuljice
 • umivajte lice sapunom i toplom vodom dva puta dnevno
--------------------------

loading...
---
Loading...