Tikvice lekovita svojstva

Tikvice su zdravo i, u sezoni, jeftino povrće. Sadrže svega 20 kalorija na 100 g, pa se preporučuju u dijetama za skidanje kilograma. U tom slučaju se pripremaju kao varivo, kuvaju ili dinstaju. Inače, tikvice sadrže hranljive materije (belančevine, masti, ugljene hidrate, celulozu), mineralne soli (kalcijum i fosfor) i vitamine (A i C). Ako se proizvode organski, treba ih koristiti sa korom, jer upravo kora sadrži najviše hranljivih sastojaka.

U lekovite svrhe, tikvice se preporučuju za izlučivanje mokraće (kod reumatizma, upale mokraćne bešike i upale bubrega). S obzirom na to da su veoma blagog ukusa, savetuju se kod gastritisa i upale tankog creva. U ovim slučajevima, tikvice se kuvaju, peku ili se iz njih cedi sok.

Kuvane tikvice, kao kompot, koje se konzumiraju ujutru na prazan stomak, deluju kao sredstvo protiv zatvora. Manje poznato je pozitivno dejstvo tikvica na oči (vid). Sastojci fenola iz porodice bioflavonoida (antioksidanasa), kao i rutin (vitamin P) utiču na smanjenje tegoba kod nekm oboljenja očiju. Bioflavonoidi olakšavaju metabolizam ko-lagena, a kolagen je najobilniji protein u telu, koji daje snagu očnom tkivu. Rutin (vitamin P) utiče na elastičnost i fleksibilnost kolagena, što sve doprinosi boljem zdravlju očiju.
U sezoni, tikvice treba konzumirati dva puta nedeljno.

Inače, semenke svih vrsta tikava, pa i tikvica, imaju brojna lekovita svojstva, a naročito pomažu kao lek kod slabosti bešike, kod oboljenja prostate i kao lek za čišćenje od glista. Sirove, prepečene ili umešane u razna testa, semenke tikvica imaju prijatnu aromu i orašast ukus.

Ražnjići, biftek u listovima tikvice

POTREBNO JE:

– 200 G BIFTEKA
– 3-4 DUGAČKE MLADE TIKVICE
– 200 G KAČKAVALJA U LISTOVIMA KOJI SE TOPI
– DRVENI ŠTAPIĆI ZA ROŠTILJ
– 50 G PUTERAI MALO ULJA
– NEKOLIKO LISTOVA NANE ILI RUKOLE
– SO, VEGETA, BIBER.

PRIPREMA: Biftek isecite na 2 cm debljine, posolite, dodajte biber i vegetu. Isecite tikvice na trake i blago 1-2 minuta spustite na vreo puter i ulje, koliko da omekšaju. Stavite na tanjir, a potom na istom ulju i puteru ispecite biftek s jedne i druge strane (da ostane crven u sredini). Isecite biftek na veće kocke i onako vruće komade prvo obmotajte listom nane ili rukole, a zatim obavijte sa bočnih strana kružno (kao prsten), tanko isečenim trakama tikvica. Fiksirajte trake drvenim štapićem, provlačeći ih horizontalno kroz biftek i obruč tikvica (vidi sliku). Pre služenja, na svaki tanjir stavite po 2-3 lista tanko isečenog kačkavalja, stavite u vruću renu ili mikrotalasnu pećnicu da se kačkavalj blago otopi. Na otopljen sir stavite ražnjiće kao što vidite na slici, a ostatak sira možete izrendisati i dekorisati posluženje.

--------------------------

loading...
---
Loading...