Plodni dani i ovulacija simptomi i faze

Šta je ovulacija ?

Ovulacija je jedan deo ženskog menstrualnog ciklusa pri čemu zreli folikul jajnika (deo jajnika) oslobađa jajnu ćeliju (ženski gamet). Tokom ovog procesa jajna ćelija putuje niz jajovod, gde se može susresti sa spermom i postati oplođena.

Ovulacija se kontroliše od strane dela mozga koji se zove hipotalamus, koji šalje signale koji daju instrukciju prednjem režnju i hipofizi o izlučivanju luteinizirajućeg hormona (LH) i hormona za stimulaciju folikula (FSH).

Ovulacija se obično javlja između 10. i 19. dana menstrualnog ciklusa, a to je vreme kada je žena veoma plodna.

Koje su faze ovulacije?

Celokupna faza ovulacije je definisana kao period povišenih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Sam proces može da se neformalno podeli u tri faze:

Periovulatorna faza (folikularna faza): sloj ćelija oko jajašca počinje da postaje nalik na sluz i proširuje se, a sluzokoža materice počinje da se zgušnjava.

Ovulatorna (faza ovulacije): ovo je period plodnosti i obično traje od 24 do 48 sati.

Postovulatorna (lutealna faza) : hormon LH ili luteinizirajući hormon se luči. Oplođena jajna ćelija će se ugraditi u matericu, dok je neoplođeno jaje polako prestaje da proizvodi hormone. Pored toga, sluzokoža materice počinje da se ljušti i priprema za izlazak iz tela tokom menstruacije.

ovulacija simptomi

Kada se ovulacija javlja?

Menstrualni ciklus kod žena traje između 28 i 32 dana u proseku. Početak svakog ciklusa se smatra prvim danom menstruacije. Ovulacija se obično javlja između 10. i 19. dana menstrualnog ciklusa, ili 12 do 16 dana pre nego što nastupi sledeća menstruacija.

Ovulacija obično prestaje nakon menopauze, oko starosti od 51 godine.

Ovulacija simptomi

Kako prepoznati ovulaciju? Kada nastupi ovulacija kod žene, hormonalne promene javljaju se mnogi fizički simptomi. Vodeći računa o promenama vezanim za vaše telo u ovom periodu, možete reći kada ste najplodniji i kada ste blizu ovulaciju. Preskočite komplikovane ili skupe metode za predviđanje ovulacije i koristite sopstvene prirodne signale svog tela da identifikujete kada ste najplodniji. U okviru ovog članka ćemo ukazati na deset najboljih znakova visoke plodnosti.

Ovulacija može dovesti do povećanja od 0,4 do 1,0 stepeni telesne temperature. Ovo je vođeno hormonom progesteronom koji se luči kada se oslobodi jajna ćelija. Žene su generalno veoma plodne dva do tri dana pre nego što njihova temperatura dostiže svoj maksimum.

simptomi ovulacije

Koji su simptomi ovulacije?

Sluz iz grlića materice koja liči na belance jajeta

Telo žene se priprema za ovulaciju proizvodnjom tečnosti iz grlića materice koja je idealna za transport sperme. Pre ovulacije, tečnost iz grlića materice je lepljiva ili gusta. Ova vrsta tečnosti je neprijateljski raspoložena prema spermi, jer se sperma u suštini ”zaglavi” u gustoj tečnosti i ne može da dođe do jajne ćelije. Ova tečnost iz grlića materice je retka, rastegljiva i izgleda kao belance. Ona pomaže da sperma klizi kroz vaginu i da dođe do jajne ćelije. Istraživači su otkrili da je ova vrsta sluzi najbolji pokazatelj visoke plodnosti. Prema istraživanju, parovi koji su imali seksualni odnos na dan kada žena ima ovu tečnost iz grlića materice – imaju veće šanse da žena zatrudni.

Vlažnost vagine

Ne samo da tečnost iz grlića materice postaje ređa i rastegnutija tokom ovulacije, već je takođe ima u izobilju. Kada je žena plodna, ona će se osećati ”vlažnije” i njena vagina će biti podmazana tokom seksualnog odnosa. Ovo se razlikuje od tečnosti ”uzbuđenja” koju žena proizvodi tokom seksualnog odnosa. Oko ovulacije, ona će se osećati vlažno tokom dana, a ne samo tokom odnosa.

Osetljivost grudi

Odmah nakon ovulacije, vaš nivo progesterona ide gore. Ako ste vodili ovulacijski kalendar, možete videti da progesteron izaziva temperaturu da malo poraste odmah nakon ovulacije. Ovo povećanje progesterona može biti ono što izaziva da se vaše grudi osećaju osetljivo za vreme ovulacije. Neke žene će primetiti osetljive grudi, slično kao kod predmenstrualne osetljivosti dojki, baš u vreme ovulacije. Druge žene ne mogu primetiti to tek nakon što prođe ovulacija. U svakom slučaju, ako primetite osetljive grudi, postoji dobra šansa da je u toku ovulacija ili ste nedavno ovulirali.

Grlić materice je visok, mekan i otvoren

Položaj vašeg grlića može reći da li ste plodni. Odmah nakon menstruacije, vaš grlić materice će se osećati nisko, čvrsto i zatvoreno. Kako nastupi ovulacija, vaš grlić se kreće naviše i postaje mek. Takođe će biti otvoreniji. Da biste proverili grlić, proverite da li su vam ruke čiste, a onda stavite jednu nogu na vc šolju ili kadu. Stavite prst u vaginu – možda ćete morati da idete veoma daleko gore – i osetićete izraslinu koja ima malo otvaranje. Samo polako i osetite okolno područje. Lakše je naći svoj grlić odmah nakon što ste imali menstruaciju. Možda ćete želeti da ga locirate onda, tako da je lakše za vas da ga pronađete kada ste blizu ovulacije.

Povećanje seksulane želje

Ako se osećate ”nestašno”, to može biti zato što ste blizu ovulacije. Žene često obrate pažnju na povećanu seksualnu želju oko ovulacije. Istraživači su proučavali žene i njihovu seksualnu želju u odnosu na ovulaciju. Pratili su nivo LH hormona (ključni hormon koji ”udara” neposredno pre ovulacije) i kada su žene imale odnos. Ono što su otkrili je da žene češće imaju seks u vreme ovulacije (kada su imale visok LH).

Tačkasto vaginalno krvarenje

Da li ste primetili svetle mrlje od krvi na vešu u sredini ciklusa? Ponekad žene shvate ovo samo kao ostatak krvi iz menstruacije, ali ako se desi u vreme kada će možda biti ovulacije, postoji dobra šansa da je u pitanju ovulacija. Ovo se ponekad javlja kada jajna ćelija preko folikula tokom ovulacije. Ovo takođe može da se desi neposredno pre ili posle ovulacije kao rezultat hormonalnih promena. Ako vidite ovu vrstu tačkastog vaginalnog krvarenja, smatrajte da je to znak visoke plodnosti.

Grčevi ili bol na jednoj strani

Oko 20% žena primeti bol tokom ovulacije. Ovaj bol se javlja u sredini ciklusa kod žene. To je verovatno izazvano pucanjem jajne ćelije preko folikula tokom ovulacije. Grčevi se mogu pojaviti kao kontrakcije jajovoda da pomeri jajnu ćeliju niz jajovod u matericu. Obično kada žena doživljava ovaj bol, ona će osećati bol ili grčeve na samo jednoj strani. To se može desiti pre, za vreme ili odmah nakon ovulacije.

Nadutost

Da li ste primetili da vam je odeća malo tesna ili da imate malo više nadimanja u svom stomaku sredinom ciklusa? To može biti posledica ovulacije. Oko ovulacije može doći do malo nadimanja, slično kao i nadimanje pre menstruacije. Pomak u hormonima koji se odvija tokom ovulacije je verovatno uzrok ovog nadimanja i nadutosti.

Blaga mučnina

Mnoge žene imaju problema sa mučninom neposredno pre nego što počne menstruacija. Ova mučnina je ponekad pogrešno protumačena kao jutarnje mučnine. To je zato što isti hormoni koji uzrokuju jutarnje mučnine tokom trudnoće mogu izazvati mučninu i druge simptome PMS-a. Hormonalne promene tokom ovulacije mogu uzrokovati da osećate pomalo mučninu.

Glavobolje ili migrene

Čak 20% žena pati od migrene tokom menstrualnog ciklusa. Ako ste žena koja često dobija glavobolje ili migrene oko menstruacije, postoji dobra šansa da ćete primetiti glavobolje oko ovulacije. Naučnici veruju da hormonalni okidač može izazvati glavobolje kod ovih žena.

Test ovulacije možete kupiti u apoteci, a ovi testovi su u stanju da detektuju povećanje lutenizirajućeg hormona (LH) u urinu neposredno pre ovulacije.

loading...

Šta je ovulacijski kalendar?

Ovulacijski kalendar je dizajniran da pomogne ženama da predvide kada će biti najplodnije. Postoji nekoliko ovulacijskih kalendara koje možete pronaći na internetu, a od vas se obično zahteva da unesete sledeće podatke: kada je bio početak poslednjeg menstrualnog ciklusa i koliko dugo menstrualni ciklus obično traje.

Neki kalendari takođe zahtevaju dužinu lutealne faze (jedan dan nakon ovulacije do kraja mesečnog ciklusa).

Ovulacija i plodni dani

Da zatrudnite prirodno, jajna ćelija i spermatozoid vašeg partnera moraju da se spoje u vašem jajovodu. Vaša jajna ćelija može da preživi do 24 sata nakon što ste ovulirali. Tako da spajanje jajne ćelije i spermatozoida mora da se desi u ovom trenutku. Međutim, sperma može da preživi i do sedam dana (po nekim izvorima do 3-5 dana). To znači da ne morate da zatrudnite za vreme seksa u momentu kada ste imali ovulaciju. Vi zapravo imate ”plodni okvir” od oko šest dana. Ovaj okvir uključuje pet dana pre i dan ovulacije. Dakle, ako imate seks u nekom trenutku tokom plodnog prozora, sveže oslobođena jajna ćelija se može sresti sa živom, zdravom spermom i biti oplođena.

--------------------------

loading...
---
Loading...