Ulje crnog kima kao lek upotreba, doziranje, nuspojave…

Ulje crnog kima kao lek

Možda ste čuli za ulje crnog kima (nigella sativa). Poznato je još pod mnogim imenima, uključujući i crni kumin, rimski kumin, da pomenemo samo neke. Ali bez obzira kako se zove, ulje crnog kima kao lek ima brojne zdravstvene prednosti – od otklanjanja štetnih bakterija do regeneracije ćelija i tkiva organizma. Pored devičanskog ulja crnog kima (kumina), dostupne su i crni kim kapsule.

Istorijski gledano, crni kim se koristi kao lek već 2000 godina unazad. Ulje crnog kima kao lek se nekada upotrebljavalo za glavobolju, zubobolju, kongestiju nosa i crevne parazite. Ono se takođe koristi za konjuktivitis, abscese i druge parazite.

Danas, kimovo ulje se koristi za lečenje probavnih stanja, uključujući gasove, kolike, dijareju, dizenteriju, opstipaciju i hemoroide. Takođe se koristi za respiratorne bolesti, uključujući astmu, alergije, kašalj, bronhitis, emfizem, grip, svinjski grip i zagušenja.

ulje od crnog kima

Druge upotrebe ulja od crnog kima obuhvataju smanjenje krvnog pritiska, snižavanje nivoa holesterola, lečenje raka i jačanje imunog sistema.

Žene koriste crni kim za kontracepciju, za početak menstruacije i da povećaju protok mleka. Nigella sativa se ponekad koristi u kombinaciji sa cisteinom, vitaminom E i šafranom da olakša sporedne efekte hemoterapije usled korišćenja leka cisplatina.

Neki ljudi primenjuju ulje od crnog kima direktno na kožu za zglobove (reumatizam), glavobolju i kod određenih stanja kože. U hrani, crni kim se koristi kao aroma ili začin.

Kako ulje crnog kima funkcioniše?

Postoje neki naučni dokazi koji ukazuju na to da crni kim može da pomogne u jačanju imunološkog sistema, borbi protiv raka, sprečavanju trudnoće, a može i smanjiti alergijske reakcije, delujući kao antihistaminik. Međutim, istraživanja o uticaju na zdravlje koje ovo ulje ima su i dalje u toku.

Crni kim – lekovitost:

1. Dijabetes tipa 2 – istraživači su ustanovili da bi samo dva grama crnog kima dnevno rezultiralo smanjenim nivoom šećera u krvi našte, uz smanjenje insulinske rezistencije, i povećanu funkciju beta-ćelija u pankreasu.

2. Epilepsija – jedna studija je pokazala je ulje od crnog kima efikasno u smanjenju učestalosti napada kod dece koja su se oduprla konvencionalnom lečenju. Kimovo ulje zaista ima anti-konvulzivne osobine.

3. Rak debelog creva – u studijama ćelija, utvrđeno je da ulje kima kao lek ima anti-kancer osobine, inhibira rast ćelija karcinoma debelog creva, konkretno. U jednoj studiji na životinjama, kimovo ulje je uspešno pomoglo u borbi protiv raka debelog creva kod pacova, bez primetnih sporednih efekata. Isto ovo se očigledno ne može reći za konvencionalno lečenje raka.

4. MRSA bakterija – smrtonosna i otporna na antibiotike, bakterijska infekcija poznata kao MRSA, odgovorila je pozitivno na lečenje sa uljem crnog kima, u okviru jedne studije na Univerzitetu u Pakistanu.

5. Zaštita od oštećenja usled infarkta srca – za ulje od crnog kima je pokazano da poseduju zaštitna svojstva za srce, amortizovanjem štete u vezi sa srčanim udarom i povećanjem opšteg zdravstvenog stanja srca.

6. Rak dojke – nekoliko studija su povezale ekstrakt timohinon iz kimovog ulja sa smanjenjem rasta tumora dojke i povećanjem apoptoze (ćelijske smrti) u ćelijama raka dojke.

7. Rak mozga – timohinon iz crnog kima može izazvati smrt ćelija u ćelijama glioblastoma. Glioblastoma je jedan od najagresivnijih tumora mozga.

8. Leukemija – kao što je pokazano u vezi sa drugim tipovima kancera, jedinjenje timohinon takođe indukuje apoptozu u ćelijama leukemije.

9. Oštećenje mozga od olova – studija ukazuje da ulje crnog kima kao lek može da ublaži i preokrene oštećenje mozga izazvano trovanjem olovom.

10. Oralni rak – istraživanje pokazuje da timohinon može da indukuje ćelijsku apoptozu u ćelijama oralnih kancera.

Kako piti ulje crnog kima

Ako se pitate – kako piti ulje crnog kima – ovde ćemo navesti detaljno kako to treba da uradite u zavisnosti od stanja koje želite da tretirate. Najbolje je da u lekovite svrhe koristite devičansko ulje crnog kima.

ulje kima upotreba

Ulje crnog kima – doziranje i upotreba:

Bol u leđima i drugi bolovi u mišićima

Blago zagrejati malo ulja crnog kima i onda ga umasirati u ugroženo područje intenzivno, zajedno sa kašičicom (5 ml) devičanskog ulja crnog kima koje treba da se pije tri puta dnevno.

Glavobolja

Utrljajte kimovo ulje u čelo i sa strane lica kod ušiju, pa onda previjte čelo. Takođe uzmite kašičicu (5ml) devičanskog ulja crnog kima, pre doručka.

Visok krvni pritisak

Umešajte u bilo koje piće kašičicu (5 ml) devičanskog ulja crnog kima i takođe pojedite dva čena belog luka svako jutro sa doručkom. Trljati celo telo sa uljem crnom kima i izlagati se sunčevim zracima pola sata na svaka tri dana.

Nervna napetost / stres

Kašičica (5 ml) devičanskog ulja crnog kima sa šoljom čaja ili kafe pomaže da se opustite i eliminiše simptome napetosti.

Problemi sa stomakom

Jednostavna upotreba: popijte šolju mleka sa kašičicom (5 ml) devičanskog ulja crnog kima tri puta dnevno tokom pet dana.

loading...

Dijareja

Pomešajte kašičicu (5ml) devičanskog ulja crnog kima sa šoljom jogurta. Pijte ovu smešu dva puta dnevno tokom tri dana.

Kašalj i astma

Upotreba je spoljna i oralna.Trljati grudi sa devičanskim uljem crnog kima, popijte kašičicu (doziranje 5ml) ovog ulja ujutro, u podne i uveče; i takođe udišite isparenja od ulja crnog kima koje ste umešali u toplu vodu.

Dijabetes

Pomešajte šolju semena potočarke sa šoljom celih semena crnog kima, pola šolje kore nara i pola šolje dimnjače. Samleti smešu u prah. Uzmite pola kašičice mešavine zajedno sa kašičicom (doziranje 5 ml) devičanskog ulja crnog kima dnevno pre doručka tokom mesec dana.

Bolest srca

Pijte devičansko ulje crnog kima redovno sa bilo kojim toplim napitkom.

Kamen u žuči / bubregu

Sameljite 250 g semena crnog kima temeljno i pomešati sa 250 g čistog meda. Uzmite dve kašike ove mešavine u pola šolje tople vode.Upotreba ove smeše se preporučuje dnevno pre doručka zajedno sa kašičicom (doziranje 5ml) devičanskog ulja crnog kima.

Impotencija

Pomešajte 200 g mlevenog semena crnog kima sa maslinovim uljem. Pomešati 50 ml devičanskog ulja crnog kima i 50 ml maslinovog ulja + 200 g čistog meda. Dobro izmešati i uzeti kašičicu posle svakog obroka.

Meningitis

Udahnuti pare devičanskog ulja crnog kima i pijte dve kašičice (10 ml) devičanskog ulja crnog kima sa sokom od limuna ujutru i uveče.

Vitiligo i lepra

Utrljajte pogođene oblasti sa jabukovim sirćetom, a zatim sa devičanskim uljem crnog kima, petnaest dana.

Za kosu

Istrljajte skalp temeljno sa limunom i ostavite oko petnaest minuta. Operite kosu šamponom i osušite je temeljno. Zatim nanesite devičansko ulje crnog kima na kožu glave i popijte kašičicu (5ml) devičanskog ulja crnog kima pomešanu sa čajem ili kafom.

Upala butina i prepona

Operite upaljene regione sapunom i vodom. Osušite i istrljajte sa devičanskim uljem crnog kima uveče i ostavite do sledećeg jutra.

Za zdravu kožu

Pomešajte u jednakim količinama devičansko ulje crnog kima sa maslinovim uljem. Istrljajte lice sa ovom mešavinom i ostavite na jedan sat. Oprati sapunom i vodom.

Poboljšanje pamćenja

Kašičicu (5 ml) devičanskog ulja crnog kima sa 100 mg kuvane nane.

Miran san

Kašičica (5 ml) devičanskog ulja crnog kima pomešanog u topli napitak posle večere vam daje miran san cele noći.

Što se tiče upotrebe i doziranja ulja crnog kima za decu – najbolje da se posavetujete sa pedijatrom. Pretpostavlja se da je bezbedno ako se uzima kratkoročno i u preporučenim količinama.

Ulje crnog kima za kožu, lice, akne

Upotreba ulja crnog kima da ulepša i poboljša stanje kože je dobro poznata. U stvari, veruje se da je Kleopatra negovala svoju kožu korišćenjem crnog kima. Ulje od crnog kima je prepuno vrednih komponenti kao što su vitamini A, B i C, kalcijum, kalijum, magnezijum, cink i elementi u tragovima koji pružaju potrebne hranljive faktore za oporavak i popravku kože. Ulje crnog kima ima veliki broj korisnih farmakoloških svojstava koja su fantastična prirodna opcija za lečenje oboljenja kože.

Ulje crnog kima za akne

Akne su multifaktorijalno stanje koje obično pogađa tinejdžere, međutim, može istrajati i u odraslom dobu. Mogu dovesti do veoma ružnih ožiljaka. Za veliki broj faktora se mislilo da doprinose ovoj kožnoj bolesti, uključujući hormonalne promene, ishranu, lokalizovan inflamatorni odgovor kože i infekciju.

Ulje crnog kima ima nekoliko svojstava koja mogu smanjiti simptome akni uključujući anti-inflamatorna i anti-oksidativna svojstva. Hranljivi faktori u ulju takođe mogu da pomognu u popravci i regeneraciji oštećene kože. Ulje crnog kima je takođe prirodni anti-histaminik, idealan za tretiranje uslova kože koji se odnose na alergije.

Ulje crnog kima za lice (ten)

Snažne antioksidativne, antiinflamatorne i nutritivne osobine ulja crnog kima mogu pomoći da povratite prirodno zdravlje i vitalnost kože. Ulje se može uzeti oralno ili primeniti i masirati direktno u kožu. Ovo ulje obezbeđuje duboku hidrataciju kože. Osim toga, vitamin A, aminokiseline i masne kiseline rade zajedno kako bi regenerisali kožu.

Teško je u potpunosti opisati način na koji ulje crnog kima deluje u jednom članku. Crni kim ili kako ga još ovu – crni kumin – je zaista magična biljka sa složenim osobinama koje su tek počele da se razumeju.

Ulje crnog ima za psorijazu

Psorijaza je stanje kože u kojem se ljuspave rozikaste fleke pojavljuju po celom telu, i one mogu biti bolne i svrbeti i mogu biti izvor neprijatnosti. Stanje je izazvano nenormalnom imunom reakcijom u organizmu, izazivajući abnormalnu proliferaciju epidermalnog sloja kože.

Poznato je da ulje od crnog kima kao lek reguliše imune ćelije organizma i takođe poboljšava sposobnost tela da se nosi sa abnormalnom ćelijskom proliferacijom.

Tradicionalno, ulje crnog kima za psorijazu se primenjuje spolja na oboleloj koži, upravljajući opštim bolom i erupcijom lezija na koži. Nedavna studija je ispitala uticaj ekstrakta crnog kima na životinjskom modelu psorijaze, i razmatrajući histološke (na ćelijskom nivou) efekte je zaključeno da ulje crnog kima ima anti-psorijatičnu aktivnost i zaključeno je da je spoljna aplikacija korisna u upravljanju psorijazom.

Ulje crnog kima i ekcem

Ekcem je stanje koje se karakteriše inflamacijom kože. Oslonac lečenja je sa hiddratantnim i steroidnim kremama. U težim slučajevima potrebna je sistemska imunosupresija.

Ulje crnog kima ima fantastična svojstva omekšavanja, formirajući nemasni film i pruža hranljive faktore potrebne koži. Kliničko ispitivanje koje je poredilo efekte ulja crnog kima primenjenog dva puta dnevno u poređenju sa konvencionalnim steroidnim kremama (Betamethasone) za ekcem na rukama – utvrdilo je kako su jednako efikasni u smanjenju simptoma.

Gljivične infekcije

Osim u borbi protiv bakterija koje izazivaju pojavu akni, ulje od crnog kima se bori i protiv gljivica. Dokazani su njegovi protiv-gljivični efekti kod uobičajenih gljivičnih infekcija kože, kod dermatofita koje izazivaju uslove kao što su gljivične infekcije noktiju, atletsko stopalo, sportski svrab i ringvorm.

Ulje od crnog kima i rak kože

Dva najčešća oblika raka kože su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, a glavni faktor rizika za oba je duže izlaganje ultraljubičastoj svetlosti.

Nigella sativa ili ulje crnog kima dokazano ima niz efekata za borbu protiv raka. Karcinom skvamoznih ćelija utiče na epidermalni sloj kože; može da se raširi i napadne okolna tkiva. Nigella sativa ekstrakt je efikasan protiv karcinoma skvamoznih ćelija u studiji in vitro. Studija je otkrila da aktivni sastojak sa anti-kancer osobinama u crnom kimu (timohinon) inhibira proliferaciju i indukuje ćelijsku apoptozu karcinoma skvamoznih ćelija. Autori zaključuju da je timohinon potencijalna protiv-tumor terapija kod ovog raka kože.

Ulje crnog kima nuspojave

Uvideli smo brojne zdravstvene prednosti kada je ulje od crnog kima u pitanju. Međutim, naučni dokazi su ograničeni što se tiče njegove efikasnosti i bezbednosti, pa tako kimovo ulje može izazvati neželjene efekte kod nekih ljudi. Uvek treba da razgovarate sa svojim lekarom pre uzimanja ovog ili bilo kog drugog biljnog preparata za lečenje zdravstvenog stanja.

kimovo ulje nuspojave

Ulje crnog kima – nuspojave:

Kontaktni dermatitis

Jedna od mogućih nuspojava ulja crnog semena je kontaktni dermatitis. Kontaktni dermatitis je neželjena reakcija na alergen ili iritaciju. Jednostavan kontakt sa uljem crnog kima može izazvati crveni osip duž kože. Ovaj osip je često praćen svrabom. Takođe može dovesti do plikova, bola ili osetljivosti – koji su ograničeni na mesto izloženosti.

Hipotenzija

Upozorava se da ulje crnog kima može da snizi krvni pritisak do tačke hipotenzije, naročito ako trenutno uzimate diuretik ili lekove protiv povišenog pritiska. Pad krvnog pritiska sprečava transport kiseonika do mozga, srca i drugih organa. To može dovesti do umora, mučnine, zamagljenog vida, plitkog disanja, vrtoglavice, nesvestice i gubitka svesti. Ako krvni pritisak bude suviše nizak, to može biti opasno po život.

Trudnoća

Žene koje su trudne ne treba da uzimaju ulje od crnog kima za bilo koju svrhu kako bi se izbegle bilo kakve nuspojave. Ovo je uglavnom zbog činjenice da crni kim može uticati na kontrakcije glatkih mišića materice. Potrebna je dalja procena da se utvrdi tačno kako ovo može uticati na trudnoću, tako da je najbolje da se izbegne tokom trudnoće.

Poremećaji krvarenja

Crni kim može usporiti zgrušavanje krvi i povećava rizik od krvarenja. U teoriji, crni kim može pogoršati određeni poremećaj krvarenja.

Dijabetes

Ulje od crnog kima može da snizi nivo šećera u krvi kod nekih ljudi. Pazite na znakove niskog nivoa šećera u krvi (hipoglikemija) i pratite šećer u krvi pažljivo ako imate dijabetes i koristite crni kim.

Hiruška operacija

Crni kim može usporiti zgrušavanje krvi, smanjiti nivo šećera u krvi i povećava pospanost kod nekih ljudi. U teoriji, crni kim može povećati rizik za krvarenje i ometa kontrolu nivoa šećera u krvi i anesteziju tokom i posle hirurških zahvata. Prekinite sa korišćenjem crnog kima najmanje dve nedelje pre zakazane operacije.

Neželjene interakcije

Za crni kim je takođe poznato da ulazi u negativnu interakciju sa lekovima za hemioterapiju i zračenjem. Kako može delovati kao antioksidant u telu, ovaj biljni dodatak može smanjiti efikasnost standardnih tretmana raka.

Ostale alergijske reakcije

Kao i kod skoro svakog biljnog dodatka, tu je potencijal za nuspojave kao što su alergijske reakcije usled gutanja ulja crnog kima ili kapsula crnog kima. Za razliku od kontaktnog dermatitisa, ova alergijska reakcija nije izolovana na kožu. To može da izazove oticanje usana, jezika, grla ili lica, kao i otežano disanje, bockanja u ustima, urtikariju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proliv i trbušne grčeve.

--------------------------

loading...
---
Loading...