Trosatna dijeta: resetujte metabolizam obrocima na 3 sata

Suprotno od onih ekstremnih planova koji traže post, tročasovna dijeta koju je osmislio fitnes stručnjak Džordž Kruz, zahteva pet dnevnih obroka, uključujući mali dezert. Sva vaša omiljena hrana, uključujući ugljene hidrate i slatkiše, je dozvoljena, pod uslovom da je jedete po strogom rasporedu od 3 sata.

Tročasovna dijeta je efikasna jer mali, izbalansirani obroci na svaka tri sata ubrzavaju metabolizam i sagorevanje masti, objašnjava Kruz.

Ukoliko ne jedete dovoljno često, vaš organizam pokušava da se zaštiti od izgladnjivanja i čuva kalorije, masti, a troši mišiće (a ne masti) za energiju. Kruz kaže da ako budete jeli na svaka tri sata, restartujete metabolizam, tako da sagoreva masti po ceo dan.

trocasovna dijeta

Dijeta tri sata pravila i vreme obroka:

  1. Doručkujte u prvih sat vremena od kako ste ustali.
  2. Jedite na svaka tri sata, nakon doručka.
  3. Prestanite sa jelom tri sata pre spavanja.
  4. Držite se porcija. Obrok treba da sadrži oko 400 kalorija, užina oko 100 i dezert, 50 kalorija, te biste ukupno trebali da unestete oko 1450 kalorija svakog dana.

Rezultat koji obećava trosatna dijeta: doktor Kruz kaže da ćete u prve dve nedelje izgubiti oko 4,5 kilograma, i oko kilogram sledeće nedelje, i to bez gubljenja mišićnog tkiva.

Uz to, pripitomićete nivo kortizola, hormona stresa, i tokom procesa, izravnati stomak. Imaćete više energije, osećaćete manju glad, jer jelo na svaka tri sata održava nivo šećera.

Ova tvrdnja još uvek nije dokazana, iako određena istraživanja ukazuju na to da manje porcije i češći obroci, mogu umanjiti glad.

Šta možete, a šta ne smete da jedete?

dijeta 3 sata nema jelovnik.U ovoj dijeti, ne postoje loše namirnice, samo loša veličina porcije. Drugim rečima, možete jesti šta god želite – ugljene hidrate, meso, brzu hranu, zamrznutu hranu, slatkiše – sve dok se pridržavate kalorijskog organičenja i jedete u pravim intervalima.

Obroci koji su u knjizi, dizajnirani su da obezbede izbalansiranu količinu proteina, masti i ugljenih hidrata.

Iako možete birati hranu, Kruz preporučuje posne proteine i ulje lanenog semena ili ekstradevičansko maslinovo ulje.

Kako biste održali veličinu porcija, zamislite Rubikovu kocku kad sipate ugljene hidrate, špil karata za meso (parče mesa veličine špila karata) i druge proteine, a čep od flaše za preliv za salatu i druge masti.

Koliko se morate potruditi: osrednje

U vrsti ishrane kakva je trosatna dijeta, ne morate voditi računa o brojanju kalorija ili posebnim obrocima. Ali, moraćete da organizujete vreme obroka. Kruz tvorac dijete 3 sata predlaže da doručak jedete oko 7 ujutru, ručak oko 13 časova, večeru oko 19h, ili dovoljno rano da imate tri sata do spavanja.

Moraćete da isplanirate i dve užine, od 100 kalorija, kao što je šaka orašastih plodova, ili kriška sira.

Kuvanje i nabavka: možete skuvati obroke od unapred dostupnih sastojaka, ili izabrati nešto od zamrznutih namirnica, i brze hrane.Uz dijetu tri sata se preporučuje knjiga „Tročasovni kuvar“ koja ima u sebi puno recepata koji sadrže i veličinu porcija.

Unapred spremni obroci: nisu opcija.

Vežbanje: ukoliko želite.

Da li tročasovna dijeta ima neka ograničenja?

Ne. Možete jesti šta god želite. Dovoljno je fleksibilna da prija i vegetarijancima, veganima, uklapa se u ishranu koja ne sadrži gluten i hranu sa mnogo masti.

Šta još treba da znate

Troškovi: osim kupovine namirnica, nema dodatnih troškova.

Podrška: dijetu 3 sata možete držati sami. Takođe, možete se koristiti aplikacijom koja će vas na svaka 3 sata podsećati da jedete i pomoći vam da pazite na broj obroka koji ste pojeli.

Da li tročasovna dijeta deluje ?

Pošto tročasovna dijeta ograničava broj kalorija, verovatno ćete smršati, ukoliko je pažljivo pratite. Gubljenje od 4,5 kilograma za dve nedelje nije ni realistično, ni zdravo. Ali, mršavljenje od pola kilograma nedeljno, je stvarno moguće.

Ključ dijete tri sata je u veličini porcija. Istraživanja nisu pokazala da često jedenje malih obroka poboljšava mršavljenje, ali, ima druge zdravstvene prednosti. Češći obroci će smanjiti osećaj gladi, koji može loše uticati na one koji žele da održe dijetu do kraja.Većina dijeta za mršavljenje su mnogima neizdržive zbog stalnog osećanja gladi.

Da li je bezbedna za određena zdravstvena stanja?

Gubljenje viška kilograma može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Ono može sniziti pritisak i nivo holesterola. Tročasovna dijeta je dobra za većinu zdravih ljudi, neka istraživanja su pokazala da manji i češći obroci mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje.

Manji obroci imaju manje šanse da izazovu skok šećera u krvi, koji je karakterističan za velike obroke. Nivo holesterola je takođe niži. Ukoliko imate dijabetes, proverite sa doktorom pre nego što promenite rapored obroka. Ukoliko ne napravite izmene u planu lečenja, možete dobiti hipoglikemiju.

Iskustva

Tročasovna dijeta utiče na mršavljenje tako što kontroliše veličinu porcija, i poštuje se raspored obroka. Ne zahteva nikakvu posebnu kupovinu namirnica ili suplemenata. Takođe, obezbeđuje vam dovoljno kalorija za zdrave i izbalansirane obroke.To su pre svega pozitivna iskustva koja iznose korisnici.

Dijeta 3 sata se mnogima dopada jer nijedna vrsta hrane nije zabranjena, pa je na vama da mudro izaberete one koje će vam pomoći da postignete željeni cilj. Biće vam potrebno malo planiranja i truda, za zdrav obrok i užinu. Ovo planiranje i vremenska ograničenost mogu biti malo nezgodni ukoliko nemate fleksibilno radno vreme, ili često jedete u restoranima.

Tročasovna dijeta ne zahteva vežbanje, ali povećanje fizičke aktivnosti će vam svakako pomoći da brže smršate. Proverite sa lekarom u kakvoj ste formi i da li imate neke zdravstvene probleme.

--------------------------

loading...
---
Loading...