Tunjevina u trudnoći – mogu li da je jedem ?

Tuna u toku trudnoće – mogu li da je jedem?

„Ne smeš jesti tunjevinu dok si u drugom stanju!“ Da li ste već čuli takve izjave? Možda vam se baš danas jede japanska kuhinja; da li će biti ok ako pojedete sašimi (sirovu ribu) ili suši koji sadrži tunjevinu? Koja količina neće smetati bebi i šta treba znati ukoliko jedete tunjevinu u toku trudnoće? Pecate li informacije o ovoj ribi? Mi imamo sve odgovore.

Tuna i trudnoća – u konzervi ili sveža, svejedno, nemojte preterivati sa tunjevinom

Generalno gledano, morska hrana je zdrava, obzirom da sadrži visoke količine proteina i dokosahasenske kiseline, koju ne bi trebalo da izbegavate tokom trudnoće. Ipak, jedan od glavnih razloga protiv morske hrane je metil-živa, koji se nalazi u vodi, te ga ribe apsorbuju. Metil-živa je otrovna supstanca koja može optetiti mozak i nervni sistem, ukoliko se nagomila u organizmu.

tunjevina u trudnoci

Dakle, postoji rizik da će metil-živa dospeti do fetusa kroz pupčanu vrpcu i placentu, te oštetiti nervni sistem bebe. Metil može uticati na sluh fetusa, i čak dovesti do gluvoće. Iz ministarstva zdravlja preporučuju da, ukoliko ste u drugom stanju, jedete ribu koja ne sadrži metil-živu u opasnim količinama.

Zašto baš tunjevina? Šta je sa ostalim ribama?

Ako ćemo iskreno, gotovo sve ribe i školjke sadrže živu, u tragovima. Ali taj nivo je zanemarljiv i nije štetan po vas, čak ni dok ste u trudnoći. Tuna postaje problematična kada se pojede puno ribe koje u sebi sadrže metil-živu, pa se on nakupi u njenom organizmu.

Tuna, pošto je jedna od riba na vrhu lanca ishrane, može sadržati veće količine metil-žive, upravo zbog ribe kojom se hrani. Tačnije, ribe kao što su crvena deverika, sabljarka, i sisari poput kitova imaju visok nivo metila u organizmu. Zdravstveni stručnjaci preporučuju trudnicama da iz ishrane izbace ajkulu, sabljarku, kraljevsku i skušu. Tunjevina nije na ovom spisku, ali postoje razlozi zbog kojih treba da pazite na količinu tunjevine koju pojedete u trudnoći.

Tunjevina tokom trudnoće – šta se dešava ukoliko sam već pojela više od preporučene doze?

Da li se osećate kao riba na suvom, jer ste jeli tunjevinu, i sad ne znate šta da radite? Čak i ako ste jeli puno tunjevine pre nego što ste sve ovo saznali, nema potrebe za panikom i hitnim medicinskim pregledima. Tunjevina ne sadrži smrtonosne nivoe metil-žive, te ne morate puno brinuti o tome.

Tunjevina preporučljive količine

  • ne više od 80 g nedeljno

Koliko je tačno 80 g tunjevine? To je otprilike jedna mala konzerva. Jedna porcija od 80g nedeljno se smatra bezbednom za trudnice. Ukoliko ne jedete više od preporučene količine, ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Dakle, ne morate posebno paziti, osim ako svakog dana konzumirate ribu, ili baš volite da je jedete.

Tunjevina u trudnoći – dozvoljena čak i u prvom tromesečju?

Prvo tromesečje je najnestabilniji period trudnoće i prirodno je da su buduće mame vrlo oprezne i pažljivo biraju šta jedu. Sve dok se placenta potpuno ne formira, što se dešava oko 4. meseca, treba da pazite na količinu tunjevine koju unosite u organizam. Ali, ukoliko ste jeli puno tunjevine pre nego što ste zatrudneli, ne morate biti zabrinuti! Sada je vreme da počnete da pazite.

 

--------------------------

loading...
---
Loading...