Ulje tamjana

Da li ste znali da je region Omana poznat širom sveta po proizvodnji ulja najvišeg kvaliteta, koja se dobijaju iz drveta tamjana? U sledećem tekstu možete naći sveobuhvatne informacije o kozmetičkim i lekovitim namenama ulja tamjana.

Drvo tamjana (latinski olibanum) pripada rodu Boswellia. Ovo drvo ima obilno perasto lišće i proizvodi prirodnu smolu koja je bela tečnost poput mleka. Ova tečnost se stvrdne i formira tamno žutu ili narandžastu, braonkastu smolu. Ulje se iz ove smole dobija parnom destilacijom. Glavni hemijski sastojci ulja su ketoni, monoterpeni, seskviterpeni, monoterpeni itd. Već nekoliko vekova se koristi u kandilima i kozmetici. Povezano je sa verskim običajima hrišćana zbog svog umirujućeg dejstva koje pomaže u meditaciji. Njegova boja je bleda žuto-zelena i retke je gustine. Odaje svež, aromatičan, drvenast i kamfosrat miris koji ostavlja jak utisak.

Razne upotrebe

Eterično ulje tamjana ima umirujuće i opuštajuće dejstvo na um. Stoga pomaže pri tehnikama meditacije za oslobađanje od stresa, a vrlo je korisno i pri vežbama dubokog disanja. Zbog toga je ovo ulje veoma popularno u aromaterapijama.

Ulje tamjana pročišćava sluzokožu disajnih puteva i olakšava tegobe kod brojnih bolesti i smetnji u disanju poput astme, laringitisa, bronhitisa, kratkog daha, kašlja i prehlade.

Omogućava predah i ima olakšavajuće dejstvo tokom trudnoće.

Uopšte tamjanovo ulje je korisno je za urinarni trakt i matericu. Reguliše lučenje estrogena. Zbog toga sprečava pojavu tumora i cisti na materici kod post-menopauzalnih žena.

Ubrzava lučenje sokova za varenje u stomaku i omogućava eliminaciju suvišnih materija izazivanjem peristaltičnih pokreta zidova creva. Stoga ulje tamjana ima nadasve pozitivno dejstvo na zdavlje organa za varenje.
Takođe sprečava pojavu viška gasova u stomaku i sa time i povezanih tegoba, kao što su bol u stomaku, nadimanje i nelagodu.

Eterično ulje tamjana je takođe i diuretik. Podstiče mokrenje i na taj način omogućava izbacivanje viška vode, natrijuma, mokraćne kiseline i drugih toksina iz tela.

Poznata su i njegova astringentna svostva. Može se stavljati na manje posekotine, ogrebotine i modrice radi smanjivanja crvenila i bola.

Kontroliše lučenje ulja u masnoj koži i naročito je korisno za stariju kožu. Može se koristiti sa nekom kremom ili losionom za poboljšanje zdravlja i boje kože.

Ovo ulje takođe pomaže u zalečivanju rana. Pri pranju rane, dodajte nekoliko kapi tamjanovog ulja vodi i vodite računa da je dovoljno razblaženo. Takođe sprečava nastanak ožiljaka na koži i može se koristiti pri tretmanu popucale kože ili rana od ležanja (dekubitusa).

Lepljive materije poput gume ili lepka se mogu ukloniti sa svake površine, pa i kože, utrljivanjem malo ulja tamjana na zahvaćenu površinu.

Razne namene i koristi ulja tamjana imaju veze sa tim što se ovo ulje dobro uklapa sa drugim aromatičnim uljima, posebno uljima iz drveta kao što su ulje kedrovog drveta, jele, smrče i sandalovine. Stoga nemojte imati sumnje i koristite ovaj divni proizvod što pre, da biste uživali u njegovim mnogobrojnim koristima.

--------------------------

loading...
---
Loading...
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.