Un dijeta proteinski dan jelovnik i recepti

Jedna u nizu posebno interesantnih ideja o gubljenju viška kilograma koje postoje u savremenom svetu je sasvim sigurno i UN dijeta. Iako zapravo uopšte i nije reč o dijeti, već o promeni načina ishrane, iz nepoznatog razloga se ovaj režim ishrane vezuje za udruženje Ujedinjenih Nacija. Međutim, mnogo je prisutnije mišljenje da UN dijeta zapravo nosi naziv od termina Undiet, što bi se slobodno prevelo kao nepostojanje dijete, što je zapravo i istina.

Ovaj princip je nekada bio poznat kao dijeta ” zelena jabuka “, stim što je malo modifikovan. Naime prema pravilima takozvane zelene jabuke nije dozvoljeno mešanje skrobnih i proteinskih namirnica, na prvom mestu. Zapravo nije dozvoljeno mešanje namirnica različitog tipa (skrob i proteini, ugljeni hidrati i skrob, ugljeni hidrati i proteini ) ali samo u jednom obroku, dok pravila UN dijete nalažu da se ove vrste namirnica ne smeju mešati tokom celog jednog dana. Pa tako, ciklus UN dijete podrazumeva da se jedan ceo dan jedu proteini, zatim sledi dan kada se samo jedu namirnice koje su bogate skrobom, pa zatim sledi dan kada se unose isključivo namirnice koje spadaju u red bogatih ugljenim hiratima i na kraju ciklusa sledi voćni dan, kada se unosi isključivo voće tokom celog dana. A nakon svakih 7 ovakvih ciklusa sledi takozvani vodeni dan, kada se isključivo unosi voda.

un dijeta proteinski dan

Naravno, postoje i mnoga druga pravila vezana za UN dijetu, ali se uvek preporučuje pre nego što je započnete da konsultujete svog lekara, kako biste na osnovu njegovog mišljenja doneli odluku da li ćete započeti sa ovom dijetom ili ne.

UN dijeta proteinski dan

Sasvim sigurno je prvi koji navodi UN dijeta proteinski dan i uvek se mora poštovati red dana onako kako propisuje ova dijeta.

Kada je u pitanju UN dijeta, proteinski dan podazumeva onaj dan kada se isključivo unose namirnice koje su bogate proteinima. A to su na prvom mestu različite vrste mesa, jaja, mleko i mlečni proizvodi i riba.

Međutim da bi UN dijeta i proteinski dan zaista imali onako pozitivan efekat kako se očekuje neophodno je da se strogo pridržavate pravila, a ta pravila nalažu da čak nije dozvoljeno ni mešanje različitih vrsta proteina, te da se neizostavno svakog dana za doručak moraju uzimati 2 voćke ili šoljica sitnijeg voća.

Šta jesti dozvoljene i zabranjene namirnice…

To zapravo podrazumeva da je dozvoljeno tokom ovog dana jesti na primer samo ribu ili samo meso i za doručak i za ručak. Kod mlečnih proizvoda je dozvoljeno jedino mešanje, a u smislu da možete recimo za ručak pojesti sir, a za večeru jogurt ili kiselo mleko. Dakle, samo mešanje u okviru iste grupe namirnica.

U principu, UN dijeta nalaže vrlo jednostavna pravila, pa ako vas zanima šta jesti, nudimo vam spisak namirnica koje su dozvoljenje, odnosno zabranjene.

Dozvoljenje namirnice tokom proteinskog dana su: jaja, sir, jogurt, riba, kao i sve vrste mesa, uključujući i mleveno, pa je shodno tome dozvoljeno jesti i ćevape i pljeskavice.

Zabranjene namirnice tokom ovog dana su sve one namirnice koje su bogate skrobom i ugljenim hidratima, kao što je recimo hleb, krompir, sve vrste žitarica i slične namirnice.

Uz jela od mesa, jaja ili ribe odnosno sir ili jogurt obavezno konzumirajte i svežu salatu.

Proteinski dan jelovnik

Kada je u pitanju proteinski dan, jelovnik nije uopšte teško smisliti, a najbolje je da se ne trudite da ga smislite unapred ako je to moguće, jer ćete samo sebi praviti zazubice. Najbolje je da jedete one proteine koji vam se tog dana jedu. Naravno, uz obavezan uslov da ih ne mešate međusobno.

Tako za proteinski dan, jelovnik može podrazumevati recimo belo meso ispečeno na roštilju i činiju salate za ručak, a isto to i za večeru, ali u znatno manjoj količini. Možete, recimo jesti i ćevape ili pljeskavicu, ali i tunjevinu, skušu i slično. Naravno, možete za ručak pojesti salatu i sir, a za večeru salatu koju ćete preliti jogurtom.

Proteinski dan recepti

Ako ste odlučili da počnete sa UN dijetom, onda vam je svakako prvi proteinski dan, a recepti za pripremu namirnica za ovaj dan su zapravo vrlo jednostavni, jer se konzumira samo meso, riba, jaja ili mlečni proizvodi i to na prethodno opisan način.

Dakle, recepti se prilagođavaju vašem ukusu, a poželjno je da meso ne pržite več pečete na tiganju ili u rerni, odnosno barite. Možete i recimo sitno skuvati pileće belo meso, pa ga iseckati na manje komade i dodati u svežu salatu koju ćete pripremati za ručak najpre, a za večeru možete jesti komad pečenog belog mesa i salatu.

Praktično, proteinski dan je ujedno i najjednostavniji za odabir recepata za pripremu jela, jer ne morate mnogo da razmišljate o izbor namirnica, već o načinu njihove pripreme.

--------------------------

loading...
---
Loading...