Urme i zdravlje, kalorije, nutritivna vrednost

Urme su se prvi put jele pre 4.000 godina i smatrale su se najboljim izvorom energije i ugljenih hidrata. Urme su slatko voće koje uspeva na Bliskom istoku i koje se često naziva i najzdravijim voćem na planeti, a razlog za tako nešto je zato što skoro da ne postoji bolest koju urme ne mogu da izleče. One najbolje utiču na pravilan rad creva jer su prepune vlakana. O ovome i o tome kako urme utiču na dijabetes i holesterol biće reči u narednim redovima.

Plod su palme i ne može se tačno odrediti odakle potiču, mada se njihovom postojbinom smatra jugozapadna Azija.Urme ili datule voće su kome mnogi narodi od davnina pripisuju neverovatna svojstva da jačaju zdravlje i produžavaju život.

Urme voće

Urme rastu na urminoj plami i ovo voće može biti raznih boja, braon, žute, narandžaste i crvene. Najčešće se konzumiraju sveže urme iako mogu da se jedu i u sušenom obliku. Sve pogodnosti koje urma voće ima na zdravlje se dobijaju iz svežih plodova koji su puni vitamina.

Urme i zdravlje

Urme su voće koje može da zaleči i reši skoro svaki problem u organizmu zbog čega je dobro da se ovo voće gricka i preventivno. Slatkog je ukusa a utiče dobro na zdravlje. Ovo voće se pokazalo kao odlično na više polja, pa tako uspešno otklanja zatvor i istovremeno zaustavlja dijareju. Urme imaju u sebi puno kalijuma i zbog toga utiču povoljno na dijareju i obnavljanje creva.

Kod zatvora funkcionišu tako što je potrebno da nekoliko urmi uveče potopite u vodu a onda sok koji su pustile popijte ujutru. Oni koji su probali, tvrde da su urme pravi laksativ. One su takođe dobre i da se jedu ako je potrebno da se smanji krvni pritisak, za zdravlje se posebno preporučuju osobama koje imaju visoki krvni pritisak.

Bogate su gvožđem zbog čega je poželjno da urme konzumiraju trudnice kao i anemične osobe.
Za urme se često kaže i da su hrana za mozak zbog prisustva fosfora koji utiče na rad mozga. Takođe, preventivno konzumiranje ovog voća vas uspešno štiti od moždanog udara jer veliko prisustvo kalijuma uspešno reguliše rad nervnog sistema.

Ovo voće sa Bliskog istoka dobro je i za vid, pogotovu ga treba uzimati ako ste po ceo dan ispred kompjutera. Naime, urme sadrže lutein i zeaksantin zbog čega ovo voće nazivaju i “vitaminima za oči”. Dokazano je da jačaju i popravljaju vid koji slabi u starosti.

Neverovatan potencijal

Zbog visokog sadržaja kalijuma urme jačaju srce, revitalizuju jetru i bubrege, normalizuju kiselo-baznu ravnotežu u telu i snaže imunitet. Njihova hranljiva vlakna smanjuju rizik od onkoloških oboljenja, a kao i većina biljne hrane – ne sadrže holesterol. U njima imaju 23 različite vrste amino-kiselina koje većina drugog voća nema. Bogate su esencijalnim amino-kiselinama, posebno triptofanom, koji je neophodan za optimalno funkcionisanje mozga i održavanje normalnog mentalnog stanja, posebno kod starijih. Pored triptofana, urme sadrže i glutaminsku amino-kiselinu, koja sprečava pojavu gorušice i neutralizuje višak stomačne kiseline. Tu je i selen, koji smanjuje rizik od raka, imunološki sistem i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Umesto slatkiša

Suvi plodovi ovog voća imaju oko 60% šećera u vidu glukoze i fruktoze, mnogo korisnijih od prostog šećera saharoze koji svakodnevno jedemo. Nutricionisti tvrde da su urme odlična zamena za slatkiše pogotovo obolelima od dijabetesa. Istina, u slučaju dijabetesa svakako postoje ograničenja – maksimum sedam komada na dan. Lekari su otkrili da nizak nivo šećera u krvi često dovodi do osećaja prekomerne gladi, ali posle upotrebe samo nekoliko datula, on nestaje. Mogu se dodavati raznim jelima -salatama, kolačima, kompotima, ali se preporučuje da ih jedete sveže umesto kandirane.

Deset urmi na dan (to je optimalno) obezbeđuje organizmu neophodnu količinu tako važnih mikroelemenata kao što su magnezijum, bakar, sumpor. Osim toga, zadovoljava polovinu dnevne norme gvožđa i četvrtinu norme kalcijuma.

Kalorije i nutritivna vrednost

Več smo pomenuli da su urme pune vlakana, pored toga bogate su i mineralima kao i vitaminima. sadrže tiamin, nijacin, vitamin A i K. Što se tiče nutritivnih vrednosti urmi, ovo voće je najbogatije ugljenim hidratima pa tek onda proteinima i mastima. Suve urme imaju više kalcijuma dok sveže imaju više vitamina.

Kada je reč o kalorijama oko 100 grama urmi ima 284 kalorija, tako da, da, urme su jako kalorično voće koje je puno šećera. Ako već birate, i ako ste na dijeti, bolje uzmite sveže urme jer imaju manje kalorija od sušenih. Porcija svežih urmi ima oko 142 kalorije zbog čega su sveže prihvatljivije ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma.

Iako su pune šećera, mnogo je zdravije konzumirati glukozu, odnosno šećer iz ovog voća nego kroz razne kupovne namirnice unositi beli rafinisani šećer.

Urme i dijabetes

Loša vest za dijabetičare: Urmu možete konzumirati u veoma malim količinama. Bogate su fruktozom koji iako je prirodan šećer može loše da utiče na šećer dijabetičara (npr da naglo skoči) zbog čega bi urme morali možda i bolje da izbegavaju. Pomenuli smo da urme najviše imaju ugljenih hidrata u sebi ali većinu tih ugljenih hidrata čini šećer, zbog čega se ovo voće nalzi na listi zabranjenih namirnica za dijabetičare. Dijabetičari moraju da konzumiraju nisko glikemijsku hranu u koje urme ne spadaju. U vrstu hrane koja je dobra za dijabetes spada pojedino voće i povrće.

Urme i holesterol

S obzirom na to da su odlične za celi organizam, kao i za smanjenje povišenog krvnog pritiska, urme dosta utiču na smanjenje lošeg holesterola koji može da izazove velike probleme. Nemojte preterivati sa urmama i jedite ih mesec dana kao poslasticu. Proverite nakon mesec dana rezultate i vidite da li se holesterol smanjio.

Urme za decu

Za urme kažu das u idealan slatkiš za decu, pogotovu u periodu dok se bebe navikavaju na prve slatkiše. Doktori čak savetuju da bi i bebama od 6 meseci smeli da dajete urme id a bi bilo dobro da se iste nađu na meniju kada se počne sa pravljenjem čvrste hrane detetu.

Beba će se brzo navići na urmu a ovo voće će njegov organizam u mnogome braniti od raznih spoljnih uticaja. Ako detetu dajete urme, budite sigurni da će biti zdravo preko cele godine. Sa uvođenjem ovog voća u ishranu krenite postepeno, prvo ubacite jednu voćku u kašicu a onda postepeno uvodite obrok u kojem će biti samo urme.

Dobre za trudnice

Urme sadrže supstance koje jačaju mišiće materice, što umnogome olakšava porođaj (i poodmaklu trudnoću), a zbog hranljivosti preporučuje se da ih jedu i trudnice i dojilje. Samo pola sata nakon konzumiranja urmi čak i veoma umoran čovek osetiće kako mu se vraća snaga i obnavlja energija, na i neutrališe mentalni stres. Zato ih jedite nakon mentalnog i fizičkog rada, a utvrđeno je da redovnom upotrebom pozitivno utiču i na mozak (povećavaju njegov kapacitet za 20%). Kada je reč o lekovima, uvek se za njih nađe novac. Ipak, pokušajte da date prednost ovom fantastičnom voću. U toku godine može se naći u većini prodavnica, a za sitne nape dobićete najboljeg saveznika za vaše zdravlje.Koliko je ovo voće dobro za zdravlje svedoči i to što se uz njega lakše podnosi porođaj. Prema jednom istraživanju, žene koje su jele urme u trudnoći, četiri nedelje pre porođaja, isti su lakše podnele i manje su krvarile. Takođe, problema sa postporođajnom depresijom nisu imale a isto tako su imale i dovoljno mleka za bebu. Tako da, za trudnice se baš preporučuje konzumiranje urmi.

Urme su dobre i za jačanje gleđi kao i za zube uopšte i to baš zbog prisustva fluora. Ovo voće možete dati bebi da sisa kad krenu da joj rastu prvi zubi, sok iz urmi će dosta ublažiti taj za bebu bolni proces.

10 razloga, da svakodnevno jedete urme

1.Ukoliko ste skloni bolestima bubrega, jetre i srca.

2. Muči vas hipertenzija, imate napade angine pektoris.

3. Imate nizak hemoglobin.

4. Imunitet vam je oslabljen.

5. Ako nakon prehlade ostane kašljucanje.

6. Sledi vam period oporavka nakon teške bolesti.

7. Muči vas teži oblik hroničnog umora.

8. Ako kod vas postoji rizik od tumora.

9. Potrebno vam je mnogo napora u periodu povećanog umnog i fizičkograda.

10. Postoji neodoljiva želja za slatkišima, a skloni ste gojaznosti ili dijabetesu.

Koliko god da su urme zdrave, lekari savetuju da budete umereni kada je u pitanju konzumiranje istih. Pošto imaju puno šečera u sebi, urme mogu uticati na gojaznost, ili da vam naglo poveća nivo insulina u krvi.

loading...

Urme najviše kupuju i jedu oni koji su na sirovoj ishrani, ono što su vama kolači njima su urme. One se u ishrani lako koriste, dovoljno je da ih potopite malo u vodu da biste ih lakše oljuštili, nakon toga ih možete jesti. Savetuje se da se jede sedam urmi dnevno, to je neki normalan prosek.

--------------------------

loading...
---
Loading...