Valerijana čaj za smirenje i protiv nesanice – priprema

Valerijana biljka (lat. Valeriana officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Valerianaceae. Poznata je još i po sledećim narodnim nazivima: macina trava, odoljen, majčina trava, kozlić i dr. Raste kao samonikla biljka u polusenovitim šumama, na livadama, pored potoka i reka (gde ima dovoljno vlage). Valerijana biljka ima razgranat koren, stabljika je takođe razgranata i može da naraste i do 1 m u visinu. Cvetovi valerijane su bele ili roze boje.

Koren valerijane se koristi kao lek, treba ga sakupljati u proleće ili jesen, i specifičnog je mirisa i ukusa.

Čaj od valerijane, koji se priprema od korena ove biljke, najviše se koristi za smirenje i protiv nesanice. Međutim, valerijana ima i spazmolitičko dejstvo, pa se može koristiti i kod mnogih drugih tegoba, poput stomačnih problema, PMS sindroma i dr.

valerijana caj za smirenje zivaca

Čaj od valerijane za smirenje

Čaj od valerijane za smirenje nerava ima sedativno dejstvo i deluje opuštajuće na vaš nervni sistem, tako što se njegovi aktivni sastojci vezuju za receptore u mozgu i omogućavaju opuštanje nerava. Valerijana sadrži valerensku kiselinu koja je odgovorna za sedativno dejstvo ove biljke. Naravno, ne treba preterati sa upotrebom čaja za smirenje, jer mogu u tom slučaju dovesti do nekih nus pojava. Poželjno je da se konsultujete sa lekarom pre bilo kakve upotrebe čajeva za smirenje u lekovite svrhe, kako biste bili upućeni u to koliko ja dozvoljena doza i koji su mogući neželjeni efekti. Valerijana ima najjače sedativno i spazmolitično dejstvo od svih biljaka. Recite NE sedativima i okrenite se prirodi.

Povezano>>> Valerijana kapi za smirenje živaca i nesanicu

Čaj od valerijane protiv nesanice

Ne možete da zaspite, muči vas nesanica? Bez brige, nemojte uzimati razne lekove za uspavljivanje, probajte čaj od valerijane! Osim za smirenje, čaj od valerijane protiv nesanice se sve više koristi. Potrebno je da uzmete preporučenu dozu najviše 2 sata pred spavanje. Čaj od valerijane protiv nesanice deluje tako što skraćuje početak sna i poboljšava sam kvalitet sna. Obično se koristi u kombinaciji sa nekim drugim biljkama koje takođe imaju sedativno dejstvo.

Čaj od valerijane dejstvo

Valerijana je biljka koja ima najjače sedativno i spazmolitično dejstvo u prirodi. Čaj od valerijane se upotrebljava kod nervne napetosti, uznemirenosti, nervoze, razdražljivosti, stresa, histerije, agresivnog ponašanja, epileptičnih napada, nesanice i kod grčeva nekih unutrašnjih organa.

Pročitajte i 10 lekovitih biljaka protiv stresa i nervoze

Dejstvo čaja od valerijane: sedativno (uspavljujuće), anksiolitičko (uklanja nedefinisane strahove), antidepresivno, spazmolitičko (otklanja grčeve), dovodi do smanjenja krvnog pritiska i ublažava simptome PMS-a.

Čaj od valerijane dejstvo:

  • pomaže u ublažavanju stresa, napetosti, nervne razdražljivosti i histerije
  • deluje i protiv depresije, nesanice i anksioznosti
  • jača nerve
  • sprečava pojavu neuro-psiholoških bolesti
  • deluje pozitivno na centralni nervni sistem
  • poboljšava raspoloženje i otklanja ‘’loše misli’’
  • uklanja simptome anksioznosti

Čaj od valerijane priprema

Čaj od valerijane je neprijatnog mirisa, pa se uglavnom koristi u kombinaciji sa nekim drugim biljkama (koje ne bi trebalo da imaju sedativno dejstvo, jer je valerijana dovoljno jak sedativ, dakle samo treba da poboljšaju sam ukus čaja).

Povezano>>> Valerijana ili odoljen lekovitost

Čaj od valerijane – priprema:

Preliti jednu veliki kašiku korena valerijane sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Čaj možete piti najviše 2-3 puta dnevno, s tim da se poslednja šolja čaja popije bar pola sata pred spavanje.

Čaj od valerijane se podjednako koristi i za smirenje i protivnesanice. Neko ga takođe koristi i za odvikavanje od pušenja.

--------------------------

loading...
---
Loading...