Vazelin : 13 načina da ga koristite za usne, stopala, kožu, kosu…

Svi smo čuli za vazelin, ali znamo li svi za šta se sve može upotrebljavati?

Osim što hidrira usne, ovaj sjajan melem je jedna od fantastičnih stvari koju verovatno već imate u ormariću sa lekovima.Vazelin je proizvod koji se može koristiti na jako mnogo načina, što znači da se ne koristi samo kao balzam za usne, protiv opekotina ili osipa od pelena kod beba. Od podmazivanja zarđalih šarki do potpaljivanja vatre i glačanja cipela, vazelin se može upotrebljavati za gotovo sve.

Ovde navodimo neke od načina na koje ga možete primenjivati:

1. Vazelin kao piling za usne
Kada nanošenje običnog balzama za usne nije dovoljna za negu usana, tu nastupa vazelin, od koga možete napraviti izvrstan, blagi piling za usne. Bolji je od svih industrijskih proizvoda ove vrste dostupnih na tržištu.
Sve što vam je potrebno jeste da uzmete malo šećera i dobro ga izmešate sa malo vazelina. Nežno nanesite ovu mešavinu na usne i trljajte ih. Za najbolje efekte, masirajte ovu mešavinu kružnim pokretima za usne. Zatim obrišite usne, nanesite na njih svoj omiljeni balzam i proces je gotov.

Jedan savet oko izbora šećera: kada birate šećer koji ćete koristiti za ovu mešavinu, ono što je potrebno da znate da je smeđi šećer nešto mekši, dok granule belog šećera imaju nešto abrazivnije dejstvo, a šečer u kristalu je najfiniji. Sami izaberite koji šećer želite da koristite za ovaj piling za usne.

2. Omekšava ispucala stopala
vazelin za pete
Vazelin je jedan od najboljih tretmana kada su u pitanju ispucala koža na stopalima i omekšavanje grubih peta. Ovo omekšavajuće sredstvo je odlično za vaša stopala i takođe pomaže da koža celog tela bude mekša i nahranjena nutrijentima.

Pred spavanje dobro utrljajte dosta vazelina u kožu stopala i pete , a zatim obujte par čistih čarapa i tako prespavajte. Ulja koja sadrži vazelin pomažu da se vlaga zadrži u koži stopala i ostaje na površini kože duže nego drugi losioni na bazi vode i tako ubrzava proces oporavka ispucale kože na stopalima.

3. Pomaže kod zanoktica
vazelin za nokte i zanoktice
Vazelin je efikasan lek za sprečavanje pojave i uklanjanje suvih zanoktica. Takođe je preporučljiv kao sredstvo za omekšavanje kože ruku.

Umasirajte vazelin u nokte i oko njih i duž celih prstiju pre spavanja. Po želji stavite na ruke i par tankih rukavica. Kada se sutra probudite, videćete koliko su vam ruke mekše i nokti sjajniji.

Zanoktice se sastoje od istog proteina od kojih se sastoji i naša kože. Zato postaju suve i ispucale kada koža izgubi vlagu. Tanak, nemastan sloj vazelina na zanokticama ih štiti od gubitka vlage i istovremeno sprečava isušivanje i oporavlja ispucalu kožu.

Povezano>>> Vazelin za lice, kosu, trepavice – maske s vazelinom

4. Sprečava isušivanje kože
Vazelin je odlična prevencija za isušivanje i pucanje kože kada treba sprečiti sušenje kože zbog izlaganja vetru i eventualno pucanje kože tokom trčanja, posebno zimi.

Nanesite manje količine vazelina na ona mesta koja su sklona isušivanju i pucanju kako biste sprečili iritaciju i osip. Kada ovo uradite, ova mesta će biti glatkija i ti delovi kože se neće trljati jedno o drugo, i tako ćete sprečiti iritacije kože.

5. Posvetljuje kožu
Nanesite malo vazelina na jagodice i čelo i to će vašoj koži dati znatno svežiji izgled. Ovo je izuzetno lak i jeftin način da dobijete sjajniju kožu zdravog izgleda.

6. Omekšava kožu na laktovima
vazelin za laktove
Utrljajte vazelin na suvu i ispucalu kožu na laktove pre nego što pođete na spavanje – ujutru ćete videti koliko vam je koža omekšala.

7. Pomaže kod stavljanja minđuša
Ako ne nosite minđuše stalno, stavljanje minđuša u probušene uši ponekad može biti veoma bolno. Da biste olakšali ovaj proces, istrljajte ušne resice sa malo vazelina i onda stavite minđuše. Videćete da je gotovo bezbolno.

8. Vazelin „kroti“ neposlušnu i kovrdžavu kosu
Uzmite malo vazelina i protrljajte ga među dlanovima, a zatim ga nanesite na kosu. Pomoćiće da vam se kovrdže razmrse i kosa dobije lepši izgled. Ipak, nemojte stavljati mnogo vazelina, jer vam kosa može delovati opušteno i beživotno.

Takođe možete koristiti vazelin da oporavite ispucale krajeve i da vam kosa na krajevima ne deluje previše suvo i oštećeno.

9. Lako uklanja veštačke trepavice
Umočite parče vate u vazelin i samo pređite njom preko nalepljenih veštačkih trepavica. Sačekajte da se lepak malo razmekša, a zatim se umijte toplom vodom.

10. Sprečava mrlja od karmina
Svakako ne želite mrlje od karmina po zubima, zar ne? Nanesite malo vazelina na zube pre nego što nanesete karmin na usne – to će sprečiti „lepljenje“ karmina po zubima.

11. Dobar je za „doterivanje“ obrva
Vazelin može „držati pod kontrolom“ neposlušne dlačice. Premažite obrve vazelinom i ostaće tako kako ste ih namestili tokom čitavog dana.

12. Pomaže da se parfem duže oseća
vazelin
Pre nego što se naprskate parfemom malo namažite vrat i zglobove vazelinom. Čitavog dana ćete prelepo mirisati.

13. Odličan je za skidanje šminke sa očiju
Sa nekoliko jednostavnih pokreta vatom na koju ste prethodno naneli vazelin, za par sekundi možete skinuti šminku sa očiju. Nakon toga se umijte kako biste izbegli iritaciju očiju.

Zašto biste kupovali gomilu različitih kozmetičkih proizvoda kada vazelin može zameniti sve to?

--------------------------

loading...
---
Loading...