Vodeni kefir i kako ga napraviti

Vodeni kefir je lakto-fermentisani napitak napravljen od vode, zrna kefira i šećerne vode. Pomislićete da je nešto napravljeno od šećerne vode previše slatko, ali to nije ovde slučaj. “Zrna” (nazvana tako zbog njihovog izgleda) zasićena šećerom ostaviće veoma blagu slast.

Svaka vrsta kefira je dobra za zdravlje. Kad uslede hladniji meseci, dobro je pripremati mlečni kefir radi beskrajne liste zdravstvenih beneficija. Medjutim, ako je leto previše toplo ! Umesto toga se okrecemo vodenom kefiru koji takodje ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje.
To je probiotik

Probiotici su dobre bakterije koje vam pomažu da održite zdrav stomak. Iako se smatra da nije mnogo jak, kefir sadrži veći broj bakterijskih sojeva nego što se može naći u kombuhi. Ove dobre bakterije nam pomažu da svarimo našu hranu, sprečimo alergije, pojačamo naš imuni sistem, i uopšte održimo zdravlje naseg tela. Pošto mnogi probiotski suplementi nisu pouzdani, mi biramo da dobijemo potrebne probiotike kroz fermentisanu hranu – a vodeni kefir je odličan nacin da to uradimo !

Jači imunitet !

Tako je, probiotici nam pomazu u jačanju imunog sistema. To znači da ćemo biti poprilično manje bolesni.

Lako je

Ne samo da je lako, već je i jefitino. Možete kupiti vaša zrna kefira jednom i koristiti ih iznova i iznova. Veoma je svestran što vam omogućava da prilagodite ukuse u skladu sa potrebama vaše porodice. Krajnji rezultat su mehurici što pravi odličnu alternativu sodi.

Kako napraviti kefir

Da biste napravili vodeni kefir potrebno vam je:
– Zrna kefira
– Staklena tegla
– Cediljka koja nije metalna

Uputstvo:

Zrna kefira možete kupiti i preko interneta i u prodavnicama zdrave hrane. To će vam dati celokupnu ideju o tome koliko je proces lak.

Da biste započeli, jednostavno dodajte ¼ šolje sa šećerom u ¾ šolje sa vodom. Zatim dodajte 1/3 šolje sa zrnima vodenog kefira.

Ako budete koristili vodu sa česme moraćete pre svega da je prokuvate. Samo se postarajte da se vaša voda ohladi ponovo do sobne temperature pre bilo kakvog dodavanja zrna kefira.

Sledeće, obezbedite neku krpu ili nešto drugo sto propusta vazduh za pokrivanje.

Ostavite da odstoji 24 ili 72 casa u zavisnosti od vašeg ukusa.Što duže bude stajalo manje će se osetiti ukus šećera.Možete probati više puta sa različitim vremenom fermentacije da biste videli koji ukus preferirate.

Zatim samo treba da procedite. Možete sačuvati svoja zrna kefira da ponovo započnete proces za druge smeše. Smeši koju ste upravo napravili možete dodati sok ili voće kako biste začinili i zapoceli drugu fermentaciju. Ovo će biti veoma penušavo. Nakon što ste dodali vaše voće i osigurali ovu posudu ostavite je da odstoji 24 do 72 casa.

--------------------------

loading...
---
Loading...