Za depilaciju kod kuće: šećerna pasta, vosak, brašno…

Koja su najbolja sredstva za depilaciju kod kuće ?

– Depilacija šećernom pastom
– Vosak za depilaciju: hladni i topli
– Brašno za depilaciju
– Depilacija koncem
– Ljuskom od oraha
– Medom

Depilacija šećernom pastom

Uštedite vreme i novac – probajte depilaciju kod kuće! Zašto da dajete novac na skupe kozmetičke tretmane depilacije, kada možete sami da uklonite neželjene dlačice, i to na prirodan i bezbedan način. Potrebno je samo da pogledate šta to imate u svojoj kući, a što vam može poslužiti za depilaciju. Iznenadićete se kada saznate šta vam sve može poslužiti da obavite ovaj tretman. Uvek dajte prednost prirodnim preparatima, jer to je najbolje za vašu kožu i za vaše opšte zdravlje.

Najpoznatija i najviše korišćena je depilacija šećernom pastom (tzv. sugaring). Depilacija šećernom pastom je apsolutno prirodan i bezbedan način da uklonite neželjene dlačice sa svog tela. Šećerna pasta se sastoji od sledeća 3 sastojka, koja sigurno svi imate u svom domu, a to su: šećer, limun i voda. Dakle, potrebno je samo da napravite smesu od ovih sastojaka i vaša šećerna pasta – sredstvo za depilaciju – je spremna! Kod depilacije ovom metodom nema neželjenih efekata, nema iritacija kože, nema alergijske reakcije i nema uraslih dlačica. A i bol je svakako manja, ukoliko upoređujemo ovu depilaciju sa depilacijom voskom. Pošto su u pitanju prirodni sastojci, vaša koža će biti bezbedna, a nakon ovog tretmana mekša i glatka. Depilacija šećernom pastom se preporučuje i osobama koje imaju osetljivu kožu, a posebno se preporučuje za depiliranje osetljivih delova tela, kao što je npr. intimna regija.

depilacija secernom pastom

Šećerna pasta za depilaciju: recept

Potrebni sastojci:

– 3 kašike svežeg soka od limuna

– 3 kašike vode

– 8 kašika šećera

Recept: dobro izmešati navedene sastojke, staviti smesu u odgovarajuću posudu gde ćete je kuvati na visokoj temperaturi oko 5 minuta, a kada proključa, ostavite još 2 minuta uz neprekidno mešanje, pa zatim sklonite sud sa vatre i sipajte smesu u neku metalnu posudu kako bi se ohladila. Smesa bi trebalo da izgleda kao karamelizovan šećer za kolače. Potom pređite na postupak depilacije. Podrazumeva se da je koža očišćena i pripremljena za depilaciju. Deo smese, koji ste izdvojili iz paste i razvukli tako da izgleda kao žvaka, nanesite na željeno mesto za depilaciju, ali u smeru suprotnom od rasta dlake! Sačekajte malo, a zatim naglim potezima u smeru rasta dlake skidajte pastu. Šećerna pasta je za jednokratnu upotrebu! Nakon nekog vremena primene ove depilacije, dlake će se znatno prorediti. Preporučuje se svima, čak i onima sa osetljivom kožom ili ispucalim kapilarima. Vodite računa da se ne opečete, dakle, sačekajte da se smesa prohladi toliko da bude podnošljiva primena na koži.

Vosak za depilaciju: hladni i topli

Depilacija voskom je svakako jedna od najviše korišćenih metoda, jer daje najbolje rezultate u pogledu eliminisanja dlačica – čupa dlake iz korena i vremenom se proređuju. Vosak za depilaciju možete kupiti u apoteci ili drogeriji, a ceo postupak možete obaviti u toplini svog doma, svojim voskom i priborom, tako da možete biti sigurni da je ceo proces higijenski.

Postoji razlika između toplog i hladnog voska. Topli vosak, kao što mu i samo ime kaže, se pre upotrebe otapa na višoj temperaturi, a hladni vosak se otapa na manjoj temperaturi, drugačijeg je sastava i aplikuje se uz pomoć traka za depilaciju.

Depilacija toplim voskom je u prednosti što se tiče efikasnosti, jer uklanja gotovo sve dlačice, dok hladni vosak ne uklanja sve. Međutim, kod toplog voska postoji veća verovatnoća da se opečete nego kod hladnog, a i ne preporučuje se ženama sa osetljivom kožom ili ispucalim kapilarima. Ono što im je zajedničko, to je da ne oštećuju kožu, na primer kao brijač, i da vremenom dlake postaju sve proređenije.

Ukoliko koristite topli vosak, nakon što ste ga otopili na odgovarajućoj temperaturi, sačekajte da se prohladi kako biste mogli da ga nanesete na kožu. Topli vosak se nanosi drvenom špatulom u smeru rasta dlake, a potom naglim pokretima povlači u suprotnom smeru.

Ukoliko koristite hladni vosak uz trake za depilaciju, postupak je isti: nanesete vosak na željeni deo, stavite trake preko voska i zatim naglo povučete traku u smeru suprotnom od rasta dlake.

Depilacija brašnom

Depilacija brašnom? Moguće je, a kroz ovaj tekst saznaćete i na koji način. Možete koristiti obično belo brašno ili kukuruzno. Međutim, ova depilacija se preporučuje za uklanjanje tanjih dlačica, kao što su one na licu, dok kod jačih dlaka na telu nije toliko efikasna. Postoji recept za pastu od brašna koja se koristi za depilaciju, a uključeni su i kurkuma i mleko. Potrebno je pomešati 1 šolju brašna sa pola kašičice kurkume, a zatim sipajte malo mleka (nekoliko kapi). Nanesite smesu na kožu u smeru rasta dlake, ostavite da se osuši oko 20 minuta, a zatim vlažnim peškirom skidajte smesu u smeru suprotnom od rasta dlake. Postoji još nekoliko recepata za depilaciju koji uključuju brašno.

Depilacija koncem

Ova tehnika depilacije osvojila je svet, a vodi poreklo iz Indije. Sve što vam je potrebno, jeste higijenski konac za depilaciju. Nema oštećenja kože, urastanja dlaka ni iritacija – pa se preporučuje i onima sa osetljivom kožom. Potrebno je da isprepletete jedan kraj konca sa drugim i brzim potezima stezanja i širenja konca uklonite dlačice. Depilacija koncem (tzv. threading) je brz i bezbolan metod za uklanjanje suvišnih dlaka, a uspešno se koristi za depilaciju obrva, nausnica, ruku i nogu.

Depilacija ljuskom od oraha

Još jedan prirodan metod depilacije – ljuska od oraha. Potrebno je da skupite ljuske od oraha i spalite ih tako da se dobije pepeo. Dobijeni pepeo prelijte vodom – 1 kašika pepela se prelije sa 1 l vode. Ostavite dobijenu tečnost da odstoji 12 h, a zatim umočite vatu u tečnost i utapkajte u deo tela koji želite da depilirate. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta dnevno, a na deo tela sa kog uklanjate dlačice možete nanositi i obloge od gaze natopljene u ovoj tečnosti. Vremenom će se dlake prorediti.

Depilacija medom

Depilacija medom uključuje isti metod kao kod depilacije šećernom pastom, samo uz dodatak meda. Ovaj metod depilacije je inače poznat pod nazivom ’’Egipatska depilacija’’. Dakle, izmeša se šećer, limunov sok, voda i doda se 1 kašika meda. Smesa se zagreva, uz neprekidno mešanje kako šećer ne bi zagoreo, a zatim se čeka da se prohladi pre primene. Med je poželjan sastojak u pasti za depilaciju, jer zbog svojih protivupalnih i antialergijskih svojstava sprečava iritacije na koži tokom depilacije, a istovremeno neguje kožu. Ovaj metod depilacije se preporučuje i za osetljivu kožu.

Povezano>>> Da depilacija ne bude bolna

--------------------------

loading...
---
Loading...