Zatvor u trudnoći: Evo nekoliko saveta za prevenciju i olakšavanje

Retko pražnjenje creva. Bol u stomaku. Prolazak teških stolica. Ako ste trudni, verovatno ste doživeli ova tri poznata znaka zatvora. Hormonalne promene, pritisak od strane materice i gvožđe u prenatalnim vitaminima su krivi.

Zatvor je čest problem u toku trudnoće. Čak polovina trudnica iskusi zatvor u nekom trenutku.

Zašto se javlja zatvor u trudnoći?

Jedan ”krivac” je povećanje hormona progesterona, koji opušta glatke mišiće u celom telu, uključujući i digestivnom traktu. To znači da hrana prolazi kroz creva sporije. A problem može da se pogoršava kasnije u trudnoći pod pritiskom rastuće materice na rektum. Dodaci gvožđa, naročito u visokim dozama, mogu još da pogoršaju zatvor.

zatvor u trudnoci

Šta možete da uradite u vezi sa opstipacijom?

Evo nekoliko saveta za prevenciju i olakšavanje zatvora u trudnoći:

Jedite hranu bogatu biljnim vlaknima, kao što su žitarice od celog zrna i hleb, smeđi pirinač, pasulj, i sveže voće i povrće svaki dan. Dodavanje nekoliko kašika sirovih pšeničnih mekinja (dostupno u prodavnicama zdrave hrane) u cerealije, ujutro i posle sa čašom vode – može da pomogne, mada to može da potraje nekoliko dana pre nego što primetite razliku. Ishrana bogata vlaknima pomaže u sprečavanju zatvora. Ona takođe snabdeva trudnice sa vitaminima i antioksidansima. Trudnice treba da pokušaju da konzumiraju 25 do 30 grama dijetetskih vlakana dnevno.

Dobar izbor uključuje sveže voće, povrće, pasulj, grašak, sočivo, mekinje žitarica, suve šljive i hleb od celog zrna.

Pokušajte da jedete i maline, jabuke, banane, smokve, jagode – možete napraviti osvežavajuću voćnu salatu od ovih zdravih sastojaka. Ili ispecite/skuvajte neki kukuruz, prokelj i šargarepu kao čaroban prilog uz jelo.

Pijte puno vode. Ispijajte tokom dana dok vaš urin ne izgleda bistro. Čaša voćnog soka svaki dan, posebno soka od suvih šljiva, takođe može biti od pomoći. Neki ljudi smatraju da pijenje toplih tečnosti odmah nakon buđenja pomaže da se vaš organizam pokrene. Važno je da ostanete hidratisani tokom trudnoće. To bi moglo da znači dupliranje unosa vode. Trudnice treba da piju najmanje 8 velikih čaša vode na dan. To će pomoći da creva budu meka i da se hrana kreće glatko kroz vaš digestivni trakt.

Vežbajte redovno. Šetanje, plivanje , vožnja stacionarnog bicikla i joga mogu pomoći da olakšate zatvor, a i osećaćete se više fit i zdravo. Redovna fizička aktivnost može da pomogne u smanjenju zatvora. Vežbanje stimuliše creva. Trudnice treba da pokušaju da vežbaju tri puta nedeljno 20 do 30 minuta. Proverite sa svojim lekarom o tome koje vežbe su bezbedne za vas i vašu bebu.

Creva su najviše aktivna nakon obroka, tako da – odvojte vreme za toalet posle jela. Slušajte svoje telo. Nikada ne odlažite odlazak u toalet kada osetite potrebu!

Ako vaši prenatalni multivitamini sadrže veliku dozu gvožđa (a vi niste anemični), pitajte svog lekara o prelasku na dodatak sa manje gvožđa.

Pokušajte da ”razbijete” dnevni unos hrane u pet ili šest manjih obroka kako biste olakšali zatvor. To će omogućiti da želudac bolje vari hranu, bez potrebe da radi prekovremeno, i hrana će moći da se prenese do creva i debelog creva glatko. Jedenje obilnih obroka može preopteretiti vaš želudac i čini teže za digestivni trakt da obradi ono što ste konzumirali.

Ako navedene mere sprečavanja i olakšavanja zatvora u trudnoći iznad ne pomognu (ili ako ne možete da ih pratite), razgovarajte sa svojim lekarom oko uzimanja suplemenata ili omekšivača stolice.

Da li je zatvor u trudnoći ozbiljan?

Obično ne, ali ponekad to može biti simptom drugog problema. Ako imate teške opstipacije koje su praćene bolovima u stomaku, naizmenično sa dijarejom, ili primećujete sluz ili krv u stolici – pozovite lekara odmah!ž

Isto tako, naprezanje prilikom pražnjenja creva ili prolazak tvrde stolice može dovesti do ili pogoršati hemoroide, koji su otoci vene u oblasti rektuma. Hemoroidi mogu biti izuzetno neugodni, ali će retko izazvati ozbiljne probleme. U većini slučajeva, oni nestaju ubrzo nakon rođenja bebe. Međutim, ako je bol jak ili imate rektalno krvarenje, javite se lekaru, tako da može da se proceni o čemu se radi.

--------------------------

loading...
---
Loading...