Dijeta sa suvim šljivama

Dijeta sa suvim šljivama je popularna dijeta za one koji bi da skinu 2-3 kilograma za kratko vreme. Prilično je jednostavna i dosadna.

Dijeta sa suvim šljivama jelovnik
Doručak: 6 suvih šljiva.
Užina: 1 jabuka.
Ručak: 1 kuvano jaje i 1 viršla.
Užina: isto kao ručak.
Večera: čaša jogurta.
Pravila dijete sa suvim šljivama: Drži se najduže 3-5 dana. Obavezna ja svakodnevna fizička aktivnost. Ako se pravano sprovodi, gubi se oko 1 kg dnevno.

Suve šljive su voće veoma bogato važnim nutritijentima.Šljive su bogat izvor dijetetskih vlakana. One sadrže hranljive sastojke kao što su antioksidantni beta karoten, vitamina C i vitamina E.Suve šljive takođe sadrže fitohemikalije koje imaju antioksidantna svojstva.Od retkih a važnih minerala u plodu se nalaze kalijum i bakar. Šljiva je takođe dobar izvor ugljenih hidrata i voćnog šećera, koji obezbeđuju energiju. Porcija od 6 šljiva snabdeva nas sa oko 25 grama ugljenih hidrata i 15 grama šećera glukoze i fruktoze.

Antioksidantna svojstva

Plod sadrži specijalne fitonutritijente koji imaju snažna antioksidantna svojstva. Ovi fitonutritijenti će pojačati imunitet vašeg organizma. Oni takodje pomažu da se neutrališu slobodni radikali i štite ćelije od oštećenja koja mogu prouzrokovati kancer.Četvrt šolje suvih šljiva obezbeđuje oko 17 odsto dnevne vrednosti vitamina A u obliku beta karotena. To je moćan antioksidans koji pomaže da se eliminišu slobodni radikali.

Četvrt šolje suvih šljiva obezbjeđuje oko 10 odsto preporučene dnevne vrednosti kalijuma. Kalijum pomaže da se održi zdrav krvni pritisak. On takođe sprečava nagomilavanje naslaga u krvnim sudovima. Ovo poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od moždanog udara i koronarne bolesti. Kalijum je takođe bitan mineral za zdrave kosti.On pomaže da se spreči gubitak kalcijuma mokrenjem što sprečava gubitak koštane gustine.Kalijumom bogate namirnice kao što su suve šljive mogu pomoći da sesmanji rizik od osteoporoze.

Četvrt šolje suvih šljiva obezbeđuje oko 15 odsto dnevne preporučene vrednosti dijetalnih vlakana. Rastvorljiva vlakna u suvim šljivama pomažu da se reguliše nivo šećera u krvi. To usporava pražnjenje iz želuca posle jela, kao i apsorpciju glukoze. Rastvorljiva vlakna takođe poboljšavaju insulinsku osetljivost. Studije su utvrdile da rastvorljiva vlakna mogu sprečiti tip 2 dijabetesa. Ova vlakna su takođe korisna strategija u nastojanjima za mršavljenje. Ona stvaraju osećaj sitosti posle obroka i pomažu da se suzbije potreba da se jede više. Ovo pomaže u sprečavanju gojenja.

Takođe je utvrđeno da nerastvorljiva vlakna stvaraju kiselinu koja snižava loš holesterol u krvi. Propionske kiseline pomažu da se inhibira delovanje enzima koji igra ulogu u produkciji holesterola u jetri. Ove kiseline se koriste za varenje masti proizvedene u jetri iz holesterola. Kada se ove kiseline se izlučuju, jetra je primorana da proizvede nove kiseline i u procesu, više holesterola se koristi. To smanjuje nivo holesterola u krvi.

Više>>> Popijte napitak od 6 suvih šljiva svakog jutra i salo će nestati!

Dijeta sa suvim šljivama iskustva
Iskustva sa ovom dijetom su pozitivan u prva dva dana možete imati osećaj gladi koji je više izazvan psihološkim faktorima što je i ubičajeno za sve dijete.

loading...
loading...
Loading...