Čišćenje krvnih sudova

Pre nego što počnete čišćenje krvnih sudova prirodnim putem imajte na umu da je za najbolji efekat ovakvog lečenja najvažnije da budete disciplinovani i uporni.

Iako možda još uvek nemate niti jedan simptom povišenog holesterola ili masnoće u krvi, vrlo je važno da znate da do promena na krvnim sudovima, to jest do taloženja masnoća na njihovim zidovima najčešće dolazi nakon 35 godine života, a u zavisnosti od životnih navika ponekad i ranije.

Pa, ukoliko želite da izbegnete razne neprijatnosti koje se mogu javiti usled povišenog holesterola ili taloženja masnoća na zidovima krvnih sudova, čime oni gube elastičnost dobro je s vremena na vreme očistiiti krvne sudove nekim od mnogih prirodnih lekova.

Naravno, u slučajevima velikog oštećenja krvnih sudova ili povišenog lošeg holesterola, neophodno je konsultovati se sa stručnim licem, koje u tim slučajevima najčešće prepisuje terapiju medikamentima.

kako ocistiti krvne sudove

Čišćenje krvnih sudova prirodnim putem

Pre nego što pristupite nekom od mnogih načina čišćenja krvnih sudova prirodnim putem imajte na umu da je za valjan efekat ovakvih terapija najvažnije biti disciplinovan i istrajan. A uspeh bilo koje terapije prirodnim sredstvima najpre zavisi od vaše želje i volje da promenite neke od životnih navika i počnete da se hranite zdravije, na prvom mestu.

Da bi vaši krvni sudovi ostali zdravi i elastični nakon čišćenja prirodnim putem neophodno je da u životne navike uvedete i redovnu fizičku aktivnost, kao i boravak na svežem vazduhu.

Čišćenje sudova od holesterola i nagomilane masnoće prirodnim putem se vrši na mnogo različitih načina, pa smo zato odabrali samo one koji su se nama učinili najprihvatljivijim.

Čišćenje krvnih sudova limunom i mlekom

Pored toga što čisti krvne sudove od nagomilane masnoće i vraća im elastičnost, koliko je poznato ovaj način je izvrstan i za jačanje srčanog mišića.

Imajte na umu da čišćenje krvnih sudova limunom i mlekom traje ukupno dve nedelje, a preporučljivo je i poželjno da dok sprovodite ovu kuru, uvedete neke promene u redovnu ishranu, te da koristite samo voće i povrće. Naravno, ukoliko je to moguće u vašem slučaju. Ako ne želite da se odreknete mesa, recimo, to je vaš izbor, ali u svakom slučaju je preporučljivo da unosite više voća i povrća.

Dakle, svakoga dana je potrebno da imate 3 limuna srednje veličine i 1 litar obranog mleka.

Postupak je sledeći : čim ustanete treba da popijete sok od limuna i 1/3 litra mleka. Naravno, ova dva napitka pijete odvojeno. Sve ovo isto ćete uraditi još dva puta u toku dana, a najbolje u toku popodneva i večeri, to jest pre odlaska na spavanje.

Beli luk i limun za čišćenje krvnih sudova

Beli luk je od davnina poznat kao odlično sredstvo protiv različitih oboljenja. Pa tako, u kombinaciji sa limunom i vodom, daje odlične rezultate prilikom čišćenja krvnih sudova od nagomilanih masnoća.

Za pripremu ovog prirodnog leka će vam biti potrebno 5 organski gajenih limunova ( ukoliko je moguće ), 30 čena belog luka, 1 litar prirodno čiste vode ( idealno je ukoliko to može da bude izvorska voda ), so.

Saznajte više>>> Ovo je snažan napitak za čišćenje i jačanje krvi

Ovo prirodno sredstvo za čišćenje krvnih sudova se priprema na sledeći način : limunove dobro operite, a najbolje da im koru istrljate četkicom za zube. Potom ih sa sve korom potopite u vodu u koju ste dodali soli i ostavite da tako odstoje celu noć. Sutradan ih izvadite iz vode, obrišite i isecite na sitnije komade, a beli luk oljuštite. Sve zajedno izmeljite u blenderu, pa dodajte litar vode i stavite na ringlu da pusti samo jedan ključ, to jest čim počne da vri skinite napitak sa ringle. Dobijenu smesu procedite, sipajte u flašu i nakon što se ohladi, čuvajte u frižideru.

Ovako dobijen napitak treba piti svakoga dana po 50 ml i to pre glavnog obroka. Mera od 50 ml je otprilike jedna rakijska čašica, ali je svakako preporučljivo da izmerite tačno.

Terapija belim lukom i limunom za čišćenje krvnih sudova se sprovodi tri sedmice, a potom je neophodno napraviti pauzu u trajanju od osam dana, a nakon toga sprovesti još jednu kuru tronedeljne terapije.

Zbog čega se krvni sudovi začepljuju ?

Arteroskleroza je stanje u kom arterije postaju deblje, čvršće i sa užim unutrašnjim zidovima. Unutrašnjist arterija je obložena endotelijalnim ćelijama koje čine ovaj prostor glatkim i zategnutim, zbog čega krv neometano cirkuliše.

Ali, postoje neki faktori koji će oštetiti endotelijalne ćelije uključujući: plateletne ćelije, povišen nivo homocistina i slobodne radikale iz toksina i manjka antioksidanata. takođe, deficijencija vitamina C i homocisteina će oštetiti arterije degradacijom želatinaste supstance koja se nalazi između ćelija i održava strukturnu barijeru epitelnih ćelija.

Plak koji se formira u arterijama sastoji se od raznih supstanci koje ne mogu da izađu iz arterosklerozne lezije. U te supstance spadaju masti, kalcijum, otrovni metali, ćelijski otpad i holesterol, kao što je LDL (loša vrsta holesterola). U arterijama se može taložiti i fibrin, jedinjenje koje je obično odgovorno za zgrušnjavanje krvi.

Životne promene za otčepljenje arterija

 1. Ishrana

Pročitajte ambalažu i saznajte koje se namirnice nalaze na piću i hrani koju unosite u organizam, kako biste mogli da odaberete što zdravije opcije. Određeni sastojci mogu izazvati upalu i povećati krvni pritisak, što začepljuje krvne sudove.

 • Koristite nezasićene masti umesto zasićenih i trans masti. izbegavajte proizvode koji sadrže hidrogena ulja i masti kao što su crveno meso, punomasni sir, puter, margarin i mlečni proizvodi.
 • Za pripremanje hrane koristite zdrava ulja, kao što su susamovo, maslinovo, kikirikijevo i od uljane repice. Kokosovo i palmino ulje se takođe mogu korsititi ali u malim količinama pošto sadrže puno kalorija.
 • Konzumirajte omega-3 masti dva puta nedeljno. Tu spadaju tunjevina, losos, pastrmka, laneno seme, čija seme, orasi, mahunarke, avokado, zeleno lisnato povrće, tofu sir i proizvodi od soje.
 • Jedite integralne žitarice kao što su tamni pirinač, pasta od celog zrna i integralni hleb, a izbegavajte sve što sadrži beli hleb. Jedite barem tri porcije dnevno.
 • Povećajte unos vlakana uz pomoć povrća, voća, orašastih plodova, ovasa, ječma i mahunarki. Žene treba da konzumiraju 21-25 grama dnevno, a muškarcima je potrebno 30-38 grama svakog dana.
 • Izbegavajte slatko, uključujući i pića.
 • Ograničite unos natrijuma (soli) na 2300 miligrama dnevno. Pacijenti koji imaju povišen pritisak treba da smanje unos natrijuma na 1500 miligrama po danu.
 1. Pušenje duvana

Ostavite pušenje  i sve proizvode sa duvanom koji sadrže hemikalije i mogu oštetiti zidove krvnih sudova i krvne ćelije. Pušenje doprinosi formiranju i lepljenju plaka za arterije i samim tim, njihovom začepljenju. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da ostavite cigarete, razgovarajte sa svojim lekarom.Čišćenje krvnih sudova od nikotina nije moguće ako prethodno ne ostavite cigarete.

 1. Vežbanje

Redovno vežbanje sprečava začepljenje krvnih sudova na nekoliko nivoa. Odvojte svakog dana pola sata za vežbanje, pet puta nedeljno.

Ovako ćete:

 • Izgubiti višak kilograma zbog kog možda imate povišen pritisak i holesterol, što izaziva taloženje plaka.
 • Podstaći cirkulaciju.
 • Regulisati krvni pritisak.
 1. Nošenje sa stresom

Hormoni stresa mogu izazivati upalu u celom telu, uklmučujući krvne sudove.

 • Medititajte kako biste umirili um
 • Bavite se manje napornim fizičkim aktivnostima (kao što je joga) kako biste se rasteretili
 • Razgovarajte sa bliskim prijateljima
 • Vodite dnevnik
 • Slušajte muziku
 • Pročitajte knjigu
 1. Alkoholna pića

Neka istraživanja ukazuju na to da u nekim slučajevima, alkohol može zaštiti organizam od srčanih bolesti. Ali, preterano konzumiranje alkohola može povisiti krvni pritisak i oštetiti mišiće srca, što izaziva začepljenje arterija.

 • Ograničite unos alkohola na jedno piće dnevno za žene, dva za muškarce
 • Bezbedno je popiti 3,5 decilitra piva, ili 1,5 deci vina ili 0,4 dl žestine
 1. Redovna kontrola dijabetesa

Kod pacijenata koji imaju tip 2 dijabetesa, postoji veći rizik od periferalne bolesti, što može začepiti arterije u abdomenu, vratu, nogama i stopalima.

 • Redovno pratite nivo šećera u krvi
 • Vežbajte svakog dana
 • Zdravo se hranite.
 1. Redovni pregledi kod lekara

Idite na redovne kontrole kod lekara i proveravajte pritisak, trigliceride i nivo holesterola.

Drugi prirodni lekovi za čišćenje krvnih sudova

Namirnice koje mogu pomoći u čišćenju krvnih sudova su špargla, avokado, brokoli, čija seme, peskavica i kokosovo ulje. Dodaci ishrani i nutrijenti koji pomažu kod arteroskleroze su vitamin B6, holin, folna kiselina, vitamin B12, kao i antioksidanti poput vitamina C, vitamina E, luteina, zeaksantina, ekstrakta semena grožđa i ekstrakta kore bora.

U druge važne hranljive materije spadaju L-arginin, vitamin D, vitamin B3, riblje ulje i koenzim Q 10. Postoji i jedna nutricionistička tehnika  koja pomaže u uklanjanju plaka iz krvnih sudova. U druge suplemente spadaju magnezijum, selenijum, reservatrol, bakar, hrom i drugi.

Ovaj potpuno prirodan način čišćenja krvnih sudova se može sprovoditi svake godine, a kako navode oni koji su imali prilike da isprobaju, ova terapija pored toga što čisti krvne sudove, utiče povoljno i na stanje organizma u celosti. Uz to, prirodni lek priprmeljen na ovaj način se pokazao kao odlično sredstvo u slučajevima paradentoze.