Dijete za mršavljenje

Dijeta je potrebna sve većem broju ljudi jer je velika je lista posledica viška kilograma i preobilne ishrane pa imajući u vidu te činjenice treba znati da ni jedna žrtva nije prevelika da bi se dostigla i održala normalna težina pa ni dijeta.

Od preobilne ishrane ne trpi samo srce, krvotok i metabolizam, već i zglobovi u našem telu osećaju teret suvišnih kilograma. Troše se pre vremena i dolazi do bolnih izmena pre svega u kičmenom stubu. A kad jednom do toga dođe teško se tu šta može izmeniti. zbog toga je toliko bitno oslobadanje od suvišnih kilograma.

Popularno>>> Dijeta s bananama

>>> Najpopularnije dijete

VAŽNO! Svakoj dijeti za veće skidanje težine (preko 15kg) mora da prethodi lekarski pregled jer ne može svako da podnese drastičnu redukciju težine. Većina gojaznih želi brzo da se liši viška svojih kilograma pa su zato skloni da prihvate drastične mere. Nasuprot tome sporo ali stalno skidanje težine dijetom, bolji je način za ostvarenje takvih namera. Istina, uspeh se u takvim prilikama ne može brzo primetiti ali je zato trajniji. Oni koji tokom dužeg perioda izračunavaju koliko džula (kalorija) unose u organizam i prilagođavaju se smanjenoj količini hrane, ti će se tokom sedmica i meseci naviknuti na ovako izmenjenu ishranu i za njih je daleko manja opasnost da se vrate svojim starim, pogrešnim navikama u ishrani.

Koliko je težak put do normalne težine zavisi pre svega, od toga koliko vas kilograma razdvaja od cilja. Svako ko želi da se oslobodi suvišnih kilograma uz pomoć dijeta ili ih želi izbeći, treba pre svega da zna sa kojom količinom dždijete za mrsavljenje dppula (kalorija) to može postići. Računica je veoma jednostavna. Svoju idealnu težinu lako će te izračunati ako od svoje visine oduzinete 100. Ako ste visoki 170 cm., računica bi glasila 170 —100 = 70 kilograma. Dnevnu potrebu džula (kalorija) možete utvrditi pomoću broja koji označava vašu idealnu težinu. Pomnožite taj broj sa 32. Ako je vaša idealna težina 70 kilograma, račun glasi: 70 x 32 = 2240 kalorija. Ako uspete uštedeti kalorije, vaš organizam će morati da utroši rezerve masti, a vi ćete biti oslobođeni suvišnih kilograma.

Najsigurniji i najjeftiniji metod za slabljenje je smanjenje unošenja kalorija (džula) u organizam. Nasuprot ostalim dijetama za mršavljenje, ograničavanje kalorija (džula) ima tu prednost što ne dovodi do monotone dijete. Ali jednostavnim smanjenjem količine hrane koja se pojede tokom dana samo se pojačava osećaj gladi, što mnogi ne mogu za duže vreme da izdrže. Zbog toga se i preporučuje da se iz jelovnika često izostavljaju jela koja sadrže ugljene hidrate, a da se šećer potpuno izbaci iz ishrane a umesto njega koristi zaslađivač. Pre početka primenjivanja neke od dijeta moramo znati i svoje zdravstveno stanje, naročito stanje jetre, bubrega i srca, što zbog metabolizma, što zbog količine tečnosti koju treba uneti u organizam. Mnoge dijete podrazumevaju i veći unos vode da bi se raspadni produkti bolje rastvarali i izlučivali iz organizma. Ali ako srce nije u dobroj formi, to može da bude opasno. Zbog svega ovoga pre početka dijete treba se posavetovati sa lekarom i tokom dijete kontrolisati svoje zdravlje.

 Popularno>>> Dijeta 4 dana za 4 do 5 kg manje

U neka davna vremena postavljena je dilema: živimo zato da bi smo jeli ili jedemo da bi smo živeli, a višak kilograma smatrao se obeležjem bogastva i društvenog statusa. Danas ga shvatamo kao veliki problem. Neke kulture ga još prihvataju, ali ne i naše zajedničko društvo. Stavovi zastupljeni u medicini i u medijima ne ostavljaju mesta sumnji da je višak kilograma nezdrav i neestetski.

Popularno>>> Hrono dijeta

>>> Najbolje dijete spisak

Prekomerna težina je rezultat viška masti ili viška tečnosti ili i jednog i drugog. Ona se kreće od par kilograma više do prave gojaznosti, koja znači povećanje težine od 20 — 30% normalne težine. Jedan od najvažnijih uslova za fizički i psihički zdravu ličnost jeste pravilna ishrana. Ovo podrazumeva hranu koja sadrži neophodne količine najvažnijih sastojaka (belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija). Samo takva ishrana obezbeđuje zdravlje organizmu čoveka, pa je u savremenom svetu pitanje pravilne ishrane utoliko aktuelnije, jer ne postoji uvek potrebna proporcija između čovekove fizičke aktivnosti i ishrane. Stoga je gojaznost ne samo estetski već i zdrastveni problem velikog broja ljudi, naročito žena.

loading...
loading...
Loading...