Minerali za žene: Magnezijum

Iako je značajan mineral za organizam, naročito za žene, magnezijum je najranjiviji mikroelement, a u poslednjih 100 godina količina koju unosimo hranom svela se samo natragove…

Oktobar je mesec uvoda u magnezijumov slom! Ako prenebregnete početne simptome, posebno ako ste žena, do aprila možete dovesti sebe i u magnezijumov šok.
U osnovi se danas za većinu užurbanih stanovnika gradova briga o zdravlju svodi na uzimanje multivitaminskih preparata. I tada je važno unositi bar najkorisnije: vitamin C, E, kalcijum, ali se po pravilu zaboravi, po mišljenju većine naučnika, “ženski” mineral broj 1 – magnezijum.

A kod nedostatka magnezijuma stabilnost ženskog organizma je nemoguća, naročito u trudnoći, posle porođaja i kod regulisanja menstrualnog ciklusa. To je zato što je nivo magnezijuma u ženskom organizmu kolebljiv, i zavisi od faze menstrualnog ciklusa. Kod onih koje imaju uredan ciklus, u drugoj fazi dolazi do nagomilavanje ovog mikroelementa, ali im to ne pravi zdravstveni problem, dok kod žena sa niskim nivoom magnezijuma, on tada toliko opada, da im remeti zdravlje jer ovaj prirodni proces zahteva veliki utrošak energije.

Svim pratećim pojavama PMS (predmenstrualnog sindroma): premor, razdražljivost, osećaj tuge, stalna promena raspoloženja … najveći krivac je – manjak magnezijuma.
Manjak ovog mikroelementa u trudnoći dovodi i do prevremenih porođaja i manje težine bebe pri rođenju.
Kontraceptivne pilule, pa još u kombinaciji sa nekim od hormona (npr. estrogenom) zahtevaju magnezijum, jer ga jednostavno isisavaju iz organizma.

Magnezijum je direktno odgovoran i za sastav belančevina, masti, ugljenika, koji omogućavaju gipkost kostiju, i pomaže usvajanje kalcijuma.
Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je najranjiviji mikroelement. Lako je razgradljiv. Uz sve to, registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. U drugom planu su, i nepravilna ishrana (dnevno u prošeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg), brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života. Beli hleb i glazirani pirinač koje koristimo svakodnevno “pate” od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i otofosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih kola napitaka, pušenje i alkohol – za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma

– sklonost čestim depresijama
– razdražljivost, uznemirenost, promene raspoloženja
– buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi
– osećaj suvoće grla
– sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls
– zebnje i strahovi
– niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Pogledajte kalendar. Ako ste u periodu oktobar-april, znači da je nastupio magnezijumov slom, vreme kada nivo magnezijuma kod većine naglo pada, i to na kritičnu granicu.
U ovom periodu veoma je važno da uzimate preparate sa dodatkom magnezijuma. Uobičajene multivitaminske tablete namaju dovoljne količine ovog minerala, pa se preporučuju kao najefikasnije – magnezijum sa dodatkom kompleksa vitamina B, posebno B6. Lako se podnosi, jer bioorganske soli magnezijuma ne draže želudac, a vitamin B6 mu pomaže da prodre u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji žestina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne oseti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.
Zato podarite organizmu magnezijum – uzvratiće vam zdravljem.