Dijeta s povrćem

Dijeta s povrćem je namenjena osoama koje žele da skinu do 7 kilograma težine,i pored mogućnosti da se za ručak svakog dana jede različito povrće ova dijeta je prilično monotona.
Ne preporučuje se da na dijeti s povrćem budete duže od dve nedelje a tokom dijete je obavezna upotreba nekih multivitaminskih tableta.
Kafa i čaj nisu predvidjeni ovom dijetom ali ih možete piti bez šećera ili sa zasladjivačem,kafa je dobar diuretik a od čajeva najbolji u situacijama kad se želi smršati je zeleni čaj koji ubrzava metabolizam.

Dijeta sa povrcem plan ishranedijeta sa povrcem
• Doručak: Jedna sveže skuvana jabuka (možete je zasladiti nekim zaslađivačem), parče hleba sa komadićem kačkavalja i šolja obranog mleka.
• Ručak: Tri supene kašike barenog povrća i jedan režanj mesa zapečene na tiganju ili šnicla od buta oko 100 grama ili 100 grama mesa od kremenadle,možete koristiti i 100 do 150 grama govedine ili 100 do 150 grama piletine. Povrće začiniti limunovim sokom. Možete popiti i čašu prirodne limunade ali bez šećera.
• Užina: Šolja čaja sa limunom.
• Večera: Parče hleba,najbolje crnog (50 gr.), malo sira, dva — tri režnja crnog luka, jedan paradajz ili šolja mleka.
Za ručak pustite mašti na volju pa birajte uvek različito povrće, na primer: jednog dana jedite barenu boraniju, drugog kupus ili spanać, trećeg grašak i šargarepu i tako dalje.

Ako imate mogućnosti uvek koristite sveže povrće,ako nema svežeg uzmite smrznuto a konzervirano neka bude poslednji izbor jer je najmanje zdravo.

Ako želite održati zdravu težinu i posle dijete jedite jedan obrok dnevno sastavljan isključivo od povrća.Najbolje je da to budu večera ili ručak ako nemožete ovo sebi priuštiti svaki dan pokušajte barem da sebi pripremite ovakav obrok 5 puta nedeljno.
Ljudi koji jedu voće i povrće, kao deo zdrave ishrane su manje šanse da razviju bolesti kao što su moždani udar, koronarne bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, gubitak koštane mase, kao i rak usta, želuca, debelog creva itd. Pored toga, ove namirnice mogu da smanje rizik od razvoja kamena u bubregu.
Povrće pruža mnogo vitamina i minerala, kao što su kalijum, vlakana, folati, vitamini E, C i A.Povrće je bogato ovim važnim nutrijentima a dobijate mnogo hranljivih materija u samo nekoliko kalorija.

Postoje dve vrste povrća:sa i bez skroba(šećera). Obe vrste su deo pravilne ishrane, ali dok druga grupa može da se jede u neograničenim količinama,prva grupa sadrži više šećera, stoga, količina treba da se drži pod kontrolom.

Prva grupa uključuje
Kukuruz
Grašak
Krompir
Bundeva
Šargarepa
Repa

Druga grupa uključuje
Artičoka
Špargla
Brokoli
Karfiol
Krastavac
Plavi patlidžan
Praziluk
Pečurke
Luk
Paprika
Zelena salata
Spanać
Paradajz
Tikvice

Najbolji način da se iskoriste sve zdravstvene prednosti ovih hranljivih giganata je da jedete različite boje. Žuta, narandžasta i crvena daju vitamin A, zeleno obezbeđuje folate, vitamine i fitohemikalije jedinjenja koja se nalaze samo u biljkama koje pružaju velike zdravstvene beneficije, kao što je smanjenje rizika za rak i srčana oboljenja.
Slobodno probajte dijetu sa povrćem ako osetite bilo kakve teškoće prekinite je što važi i za sve dijete.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *