Ishrana školske dece: kako jedu tako rastu

Ishrana školske dece ne razlikuje se mnogo od ishrane odraslih, ali, ipak, postoje i posebnosti. Pre svega, dečja hrana treba da bude raznovrsna, a dodaci hrani za popravljanje ukusa, kao sto su začini, moraju biti u umerenim količinama. Potrebe za gradivnim materijama su nešto manje kod predškolskog i školskog deteta nego kod dece u vreme puberteta, kada je rast ubrzan. Međutim, i za decu istog uzrasta potrebe u pojedinim hranljivim materijama mogu biti različite, zavisno od brzine rasta, telesne težine, pola, fizičke aktivnosti…

Devojčice najbrže rastu između 10. i 13. godine, odnosno pre prve menstruacije, a dečaci između 13. i 15. godine. Dobro
je znati da pravilna ishrana blagotvorno deluje na mentalnu svežinu i koncentraciju deteta. U školskom uzrastu najvažnije je da obroci koje dete jede budu sastavljeni od različitih vrsta namirnica. Ponekad treba da pojede i hranu koju manje voli.
Skolaksa-deca-u-txt
Jelovnik

Pri smišljavanju dnevnog jelovnika (doručak, ručak, večera) za decu, majka treba da se trudi da objedini mnogobrojne činioce:

-Potrebe i želje deteta, jer želje i navike su jedno, a potrebe su nešto sasvim drugo.

-Raznovrsnost i usklađenost – izbor, način pripreme i količina namirnica moraju se uskladiti sa težinom, godinama i fiziološkim stanjem deteta. Jela moraju da sadrže razne sastojke -ugljene hidrate, masti, belančevine, vitamine i minerale.

-Doba godnne -topla jela su privlačnija kada su dani hladniji, a hladna jela i salate no vrućini.

Privlačnost

– pripremljena jela treba da privuku dete izgledom, bojama, ukusom,dekoracijom, kao i načinom serviranja.

-Raspoložive količine namirnica

-Uravnotežena hranljivost – nedostatak, kao i preterane količine sastojaka koje se hranom unose, mogu da izazovu nepovoljne posledice, zato je veoma važno unositi ih u odgovarajućem sastavu i količinama.

Školska deca

Ishrana školske dece može biti nepravilna, nedovoljna ili preobilna.

Najčešći poremećaji kod dece predškolskog i školskog uzrasta su anemija, gojaznost, zubni karijes i neuhranjenost.
Navike u ishrani porodice imaju velikog uticaja na sticanje dobrih i loših navika u ishrani dece školskog uzrasta. Tako, deca gojaznih roditelja, veoma često postaju i sama gojazna zbog preobilne i nepravilne svakodnevne ishrane. Porodična ishrana u velikom broju slučajeva nije pravilna i ne obezbeđuje dovoljno unošenje najneophodnijih sastojaka hrane. Najveći problem je u nepravilno raspoređenim obrocima i u lošoj kulinarskoj obradi namirnica, zbog čega se gube mnoge dragocene materije.

Dečaci i devojčice školskog uzrasta treba da imaju pravilno raspoređene i uredne obroke. To podrazumeva da u toku dana treba da imaju ukupno tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru i dve užine. Glavne obroke dete treba da uzima u dovoljno velikim razmacima, da bi bilo vremena da se hrana pravilno svari i da ono ogladni. Poželjno je da dete svakog dana jede bar približno u isto vreme.Raspored pojedinih obroka: doručak od 7-7,15, užina oko 10 časova, ručak od 13 do 14, užina oko 16, a večera od 19 do 20 časova. Užina može da bude sveže voće ili sok bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati, jer smanjuju apetit.

Školsko dete troši znatno više hranljivih materija za fizičku aktivnost nego za rast.
Ako školsko dete unosi više vode nego što mu je potrebno, izbacuje je mokraćom, stolicom i znojenjem. Više vode mu je potrebno leti i kada je fizički aktivnije. Nedovoljan unos vode ne može se nadoknaditi drugim sastojcima hrane.

DORUČAK, RUČAK, VEČERA

Doručak je veoma značajan u ishrani školske dece, jer znatno utiče na psihofizičku kondiciju i raspoloženje. To su pre svega, namirnice koje sadrže dosta ugljenih hndrata: integralni keks, mleko, musli, voćni kašasti sok. polucrni ili crni hleb, jaja, mladi sir, jogurt…
Ručak treba da bude što bogatiji po kvalitetu i asortimanu, lako svarljiv i da ne opterećuje organe za varenje. Obavezno treba da se sastoji od salate od presnog povrća, supe, mesa.Večera treba da je lagana ali hranljiva -čorba od povrća, zelena salata, jogurt, sojino mleko.

--------------------------

loading...
---
Loading...