Detoks voda recepti

Detoksikacija organizma ne mora da predstavlja sprint, trku sa preponama. Poput maratona, detoksikacija se može postići i sporo i postojanim ritmom. Ona može i trebalo bi da uključuje elemente koje unosimo u svakodnevnu rutinu, čime se staramo da pronalazimo zdrave i manje stresne puteve do zdravijeg tela.

Zbog svoje uloge prirodnog čistača tela, obnavljača i hidratora, voda je veoma efikasno oružje za detoksikaciju. Sve telesne funkcije zahtevaju vodu. Ona obezbeđuje adekvatno vlažno okruženje tkivima u uhu, nosu i grlu. Voda pomaže ispiranje toksina iz organa i omogućava jetri da brže metabolizuje uskladištene masti, čime obezbeđuje pauzu za preopterećene bubrege. Kiseonik u vodi koji se prenosi od ćelije do ćelije pomaže izgradnju mišića i povećanje kognitivnih i nervnih funkcija. Voda može pomoći pri gubitku težine, smanjiti pojavu linija i bora na koži, i održavati kožu i nokte zdravim. Jednostavno : voda čisti organizam.

IOM (Institute of Medicine, SAD) je utvrdio da je adekvatan ukupni dnevni unos tečnosti za muškarce okvirno 3 litara (oko 13 čaša). Za žene, ovaj broj iznosi ukupno 2.2 litara (oko 9 čaša) tečnosti na dnevnom nivou. Voda nam je danas lako dostupna … zašto onda ne pijemo dovoljno vode?

detoksikacija

Zbog toga što se voda čini jednostavnom i dosadnom i često je zasenjuju gazirana pića koja su uzbudljivija za nepce. I vodu možemo učiniti zabavnom – evo i kako.

Dodavanjem nekoliko kriški voća ili povrća u vodu koju svakodnevno unosimo možemo dobiti izuzetne koristi za um, telo i dušu. Dodavanje kriški ili celog voća i povrća povećava količinu minerala i vitamina koje naše telo može brzo i lako iskoristiti, a istovremeno ćemo dodati i ukus vodi tako da možemo prevariti um da unosi više vode nego što smo to činili.

Slično>>> Generalno čišćenje organizma detoksikacija

U suštini, detoksikacija je način na koji možemo pročistiti telo izbacivanjem toksina iz organizma, a voda je veoma dobra za tu svrhu. Da bi efekat bio maksimalan preporučujemo filtriranu vodu. Najbolje od svega je to da vodu sa voćem i povrćem možemo pretvoriti u svakodnevnu zdravu naviku koja bi mogla da nas prati na putu detoksikacije.

Detoks voda, ili voda za detoksikaciju nije ništa drugo nego voda sa ukusom povrća, voća ili biljaka. Ova voda je dobra za detoksikaciju tela, stimuliše metabolizam i eliminiše tečnost, odnosno utiče na zadržavanje vode.

Da biste pripremili detoks vodu, ona mora biti hladna, možete staviti i led ili je ostaviti u frižideru nekoliko sati ili cele noći. Za ovu vodu potreno vam je sveže sezonsko povrće, voće ili agrumi. Možete koristiti jagode, narandže, lubenice, maline, kupine, kivi, ananas, bilo koje voće po izboru. Što se povrća i bilja tiče, i tu je širok izbor – šargarepa, krastavac, celer, komorač, nana…

Povezano>>> Detoksikacija za regeneraciju tela

Voće ili povrće je potrebno dobro oprati, iseći na komade, staviti u staklenu posudu, slobodno za ovo koristite tegle i lagano pritisnuti kašikom da pusti malo soka. Prelijte hladnom vodom ostavite da odstoji preko noći kako bi voće ili povrće pustilo svoje sokove i ukuse. Nakon što je odstojala preko noći, voda za detoksikaciju je spremna, može je popiti u toku dana, ali može i da stoji dva, tri dana. Ovu vodu nije potrebno, šećeriti, ne preporučuje se, ako baš želite sladak ukus, koristite prirodne zaslađivače.

Evo nekoliko ideja kako da napravite detoks vodu:

Detoks voda sa narandžom:
1 narandža
1 limun ili limeta
1 šargarepa

Detoks voda sa krastavcem i biljem:
1 krastavac
1 limun
nekoliko listova nane ili bosiljka
maline ili jagode po izboru

Detoks voda sa jagodama i borovnicama
1 limun
šaka jagoda
borovnice
trešnje
nekoliko listova nane

Detoks voda sa ananasom i grejpfrutom
2, 3 kriške ananasa
1 limeta
1 grejpfrut

Detoks voda sa lubenicom
1/2 kriške lubenice
nekoliko listova nane
1 avokado
1 limeta

Saznajte više>>> Detoksikacija limunom