Dijeta od 1300 kalorija na dan – osnove i primer jelovnika

Da li svaki put kada stanete pred ogledalo poželite da vam stomak bude više ravan? Iako postoji mnogo dijeta koje obećavaju savršenu figuru, samo je nekoliko njih zaista efikasno i nema nikakvih neželjenih zdravstvenih posledica. Dijeta od 1300 kalorija se smatra jednom od bezbednijih i najefikasnijih dijeta. Ovu dijetu preporučuju hiljade ljudi koji su uspešno izgubili suvišne kilograme i to trajno.

 

Ova dijeta funkcioniše jer su kalorije ravnomerno raspoređene u tri obroka. Sa dijetom sa 1300 kalorija moguće je da u ishrani imate namirnice iz svih većih grupa, što znači da je ishrana uglavnom izbalansirana. Ova dijeta je osmišljena za ljude svih starosnih dobi i podjednako je efikasna i za muškarce i za žene. Dijeta od 1300 kalorija je prilagodljiva i za fizički aktivne ljude, posebno muškarce. Najbolje je, ipak, konsultovati se sa lekarom pre nego što krenete na dijetu sa 1300 kalorija dnevno.

dijeta 1300 kalorija iskustva

Zašto je dijeta 1300 kalorija dobra?

  • Kada u dijeti od 1300 kalorija ima i malo ugljenih hidrata i masnoća, suvišni kilogrami nestaju neverovatnom brzinom.
  • Ova dijeta podrazumeva unos nutrijenata iz različitih vrsta namirnica, tako da nema uskraćivanja neke određene grupe namirnica.
  • Dijeta 1300 kalorija može pomoći i u lečenju nekih bolesti srca i dijabetesa.

Dijeta 1300 kalorija – primer jelovnika

 

Šta je dozvoljeno jesti tokom dijete u kojoj je dozvoljeno uneti do 1300 kalorija tokom dana? Evo jednog primera jelovnika.

Doručak – 400 kalorija

 

Dve kriške tosta sa margarinom, dva barena jajeta i sok od pomorandže. Druga varijanta su žitarice od celog zrna sa šoljom obranog mleka, jedna jabuka i parče sira i, po želji, par oraha. Ova količina hrane ima otprilike 400 kalorija.

Ručak – 400 kalorija

Primer ručka: sendvič sa 100 grama tunjevine i spanaćem i nekoliko jagoda. Drugi primer je grilovano pileće belo meso, jedno parče hleba, šolja zelene salate bez preliva i šolja nemasnog jogurta.

Večera – 400 kalorija

Ćureće ćufte sa šoljom soka od paradajza, šolja barenog brokolija, šolja mešane salate sa malo maslinovog ulja. Druga varijanta je jedna porcija nemasne govedina, šolja iseckane zelene salate i 200 grama testenine.

Užina – 400 kalorija

Šolja jogurta, koštunjavo voće, nemasni sir, voće, šolja bobičastog voća.

Ovaj primer menija od 1300 kalorija je namenjen onima koji paze na svoju težinu. Ako želite što raznovrsniji meni, evo i nekoliko saveta:

  • Odaberite namirnice koje su bogate različitim nutrijentima, kako bi u ishrani bile zastupljene sve vrste hrane. Važno je što više ograničiti masnoće i ugljene hidrate kako biste pojeli što manje kalorija.
  • Neka vam kalorije budu raspoređene u sva četiri obroka – u tri glavna, neka bude po 400 kalorija, a u jednoj užini 100 kalorija. Prilagodite broj kalorija tako da, ako ste za jedan obrok pojeli više, neka u sledećem bude manje i obrnuto.

Dijeta 1300 kalorija funkcioniše po principu ravnoteže. Broj kalorija je izbalansiran kroz četiri obroka tokom dana. Nutrijenti su, takođe, pravilno raspoređeni po obrocima. Obroci mogu biti vrlo fleksibilni kad je u pitanju izbor namirnica – važno je samo da obok ima oko 400 kalorija i da namirnice budu dobro iskombinovane.

Dijeta 1300 kalorija se pokazala kao efikasan, bezbedan i jeftin način da smršate, jer su sve namirnice dozvoljene i ne morate kupovati ništa što inače ne biste.