Koliko često treba menjati četkicu za zube i kako odabrati pravu?

Kada ste poslednji put promenili četkicu za zube? Ako ne možete da se setite, verovatno da je pravo vreme za promenu četkice već odavno prošlo.

Redovna zamena četkice za zube nije glavna stvar kada je u pitanju kvalitetno održavanje higijene usta i zuba, ali definitivno da stanje četkice u velikoj meri utiče na sposobnost čišćenja.

Ovaj članak odgovoriće na sva pitanja u vezi četkica za zube, uključujući koliko često ih treba menjati, koju vrstu odabrati i kako ih pravilno održavati.

Kada nabaviti novu četkicu za zube

Uopšteno govoreći, klasične četkice za zube potrebno je menjati na svaka tri do četiri meseca. 

Preporučljivo je četkicu zameniti i ranije ukoliko ste bili bolesni, ili ako četkica stoji blizu drugih četkica za zube, kako bi se sprečio prenos bakterija i virusa.

Najbolji način da se proceni da li je vreme za promenu četkice je vizuelna provera čekinja, a vreme za promenu je došlo ako su one izlizane ili potrošene.

Četkica za zube bukvalno čiste bakterije sa zuba, a svi mikroorganizmi se mogu zadržati čak i nakon što ste je temeljno isprali nakon upotrebe. 

Osim toga, istrošene četkice za zube ne uklanjaju dobro plak, tanki film od bakterija i ostataka hrane koji se taloži na zubima. 

Ukoliko se ne uklanja redovno, plak može da se stvrdne i pretvori u zubni kamenac ili karijes, a gomilanje bakterija lako će izazvati upalu desni.

Električne četkice za zube sve su popularniji izbor, a promena glave električne četkice za zube vrlo često traje kraće nego klasične četkice.

Uobičajeno je da se ove vrste četkica menjaju na svakih mesec do dva dana, jer se čekinje brže troše usled rotacije i vibracije, te je njihov životni vek samim tim kraći.

Kako odabrati četkicu za zube?

Kada se govori o vrstama četkice, najpre je potrebno odlučiti se za ručnu ili električnu četkicu za zube. Iako električne četkice donose određene prednosti, naučne studije nisu uspele da sa sigurnošću dokažu da je korišćenje električnih četkica za zube povezano sa manjim rizikom od pojave plaka ili karijesa.

Ključna stvar je redovno pranje zuba, ujutro i uveče, u trajanju od najmanje dva minuta.

Drugi aspekt izbora četkice je tvrdoća četkice. Dostupne su mekane, srednje tvrde i tvrde četkice.

Iako se može činiti da tvrđa četkica bolje uklanja zubni plak, to nije uvek slučaj. 

Preterano čvrsta četkica može oštetiti zubnu gleđ i uzrokovati osetljivost zuba, pa se obično preporučuje upotreba srednje tvrde ili meke četkice za zube.

Meka četkica za zube je najbolja za osobe koje imaju osetljive zube, jer neće izazvati neprijatnosti ili iritaciju desni. 

Srednje tvrda četkica za zube je dobra za većinu ljudi, jer dovoljno čvrsta da ukloni zubni plak, ali dovoljno meka da ne ošteti zubnu gleđ. 

Tvrda četkica za zube se obično ne preporučuje, osim ako je propisana od strane stomatologa, jer može oštetiti zube, zubnu gleđ i desni. Ove četkice koriste se za čišćenje proteza ili protetskih radova poput zubnih mostova.

Održavanje četkice za zube

Bez obzira koju vrstu četkice za zube koristite, važno je da se ona održava čistom.

Temeljno isperete četkicu za zube nakon svake upotrebe kako biste uklonili preostalu pastu i ostatke. 

Čuvajte četkice za zube u uspravnom položaju nakon upotrebe i ostavite ih da se osuše na vazduhu. Zatvorene posude podstiču rast mikroba te ih treba izbegavati.