Kako odabrati aparat za merenje pritiska: Saveti za izbor merača krvnog pritiska za kućnu upotrebu

Ako imate visok krvni pritisak, neophodno je pratiti ga kako biste održali dobro zdravlje. Tokom poseta lekaru, možete biti sigurni da ćete dobiti tačna očitavanja krvnog pritiska. Međutim, šta ako morate da merite krvni pritisak kod kuće?

 Važno je da imate na umu da lični faktori, kao i različiti uređaji, mogu uticati na preciznost merenja. Ali, uz pravilan izbor, merenje krvnog pritiska kod kuće može biti jednostavno i efikasno sredstvo za održavanje zdravlja.

U poslednje vreme, kompanije koje se bave velnes i fitnes tehnologijom su počele da nude različite uređaje za merenje krvnog pritiska, često u kombinaciji sa drugim funkcijama poput pametnih satova. Ali da li su ovi uređaji dovoljno tačni?

 U ovom članku ćemo istražiti različite opcije za merenje krvnog pritiska kod kuće i dati vam savete kako da odaberete aparat za merenje pritiska koji odgovara vašim potrebama i daje najtačnije očitavanje.

APARAT ZA merenje pritiska

1. Odlučite se za vrstu aparata

Možete razgovarati sa svojim lekarom ili farmaceutom, jer vam oni mogu pomoći da izaberete tip merača krvnog pritiska za kućnu upotrebu koji vam najviše odgovara.

 Uređaji za merenje krvnog pritiska razlikuju se po modelima sa:

  • Ručnim,
  • Poluautomatskim ili
  • Automatskim naduvavanjem.

 Ručni aparat za merenje krvnog pritiska mora da se pumpa pomoću gumene kruške na kraju manžetne i koristi sa stetoskopom za merenje pritiska. Pravilna upotreba ručnih monitora obično zahteva medicinsku obuku.

 Automatski monitor takođe zahteva da manžetna bude omotana oko vaše nadlaktice ili ručnog zgloba, ali se automatski naduvava pritiskom na dugme, detektuje i beleži krvni pritisak i prikazuje očitavanje na digitalnom displeju na ekranu monitora. Ovo je najpristupačniji i najčešći tip uređaja za kućnu upotrebu kod pacijenata.

2. Nabavite manžetu odgovarajuće veličine

Pogrešna veličina manžetne za ruku ili “nepravilno zatezanje” mogu uticati na vaša očitavanja. To je najznačajniji uzrok netačnosti u merenju krvnog pritiska.

 Da biste odredili veličinu manžetne za merenje pritiska, trebalo bi da izmerite obim ruke na pola puta između ramena i lakta korišćenjem krojačkog metra. Većina merača pritiska za merenje kod nadlaktice dolazi sa dve standardne veličine manžetni ili širokom manžetnom koja odgovara većini ljudi.

 Kada birate koji aparat za pritisak kupiti, važno je da proverite specifikacije kako biste se uverili da manžetna odgovara obimu vaše ruke.

 Dobar deo uređaja dolazi sa standardnom manžetnom koja odgovara većini odraslih osoba. Međutim, ako vam je ruka manja ili veća od proseka, biće vam potrebna manžetna drugačije veličine.

3. Potražite tačnost kroz kliničku validaciju

U svetu postoje različiti standardi i priznati protokoli za merenje tačnosti uređaja za automatsko merenje krvnog pritiska.

Stoga, uverite se da je uređaj koji ste izabrali testiran, sertifikovan i odobren za tačnost od strane akreditovanih tela.

Tela za validaciju uključuju Evropsko društvo za hipertenziju (ESH), Britansko društvo za hipertenziju (BSH) i Udruženje za unapređenje medicinske instrumentacije (AAMI). Kod nas je to Udruženje za hipretenziju Srbije.

Renomirani proizvođač uređaja će na svom pakovanju navesti da li je njihov proizvod u skladu sa akreditovanim standardom, ako ne, na svojoj veb stranici.

Takođe bi trebalo da proverite da li je monitor i dalje tačan nakon duže upotrebe. Ručni aparati za merenje krvnog pritiska zahtevaju redovnu kalibraciju, dok automatske monitore treba povremeno proveravati – u zavisnosti od proizvođača.

 4. Izaberite povoljan monitor krvnog pritiska

Monitori se razlikuju po ceni u zavisnosti od brenda i karakteristika. Neki skuplji modeli mogu imati funkcije koje vam nisu ni potrebne.

 Zato, birajte uređaj na osnovu vaših potreba i načina na koji ćete ga upotrebljavati, a ne na osnovu cene aparata za merenje pritiska.

5. Odlučite se za jednostavnu upotrebu

Dakle, kada razmišljate o kupovini merača, šta je onda nabolje za visok krvni pritisak? Odgovor je da najbolje je da kupite aparat za merenje krvnog pritiska koji je jednostavan za kućno praćenje. Uverite se da je ekran monitora lak za čitanje i razumevanje i da su dugmad velika i intuitivna.

Uputstva za postavljanje manžetne i pravilno rukovanje monitorom treba da budu jasna.

Takođe bi trebalo da uzmete u obzir njegovu prenosivost, posebno ako često putujete ili vam se savetuje da merite krvni pritisak nekoliko puta dnevno. Potražite onaj koji je kompaktan i lak za nošenje.

6. Trebaju li vam dodatne karakteristike?

Da bi vam rutina merenja krvnog pritiska bila što jednostavnija, proizvođači su ponudili razne dodatne funkcije koje vam mogu od koristi. 

Neke od dodatnih funkcija koje možete razmotriti uključuju:

  • Merenje u vezi sa srcem: Meri brzinu pulsa, otkriva nepravilan rad srca i prati promene u sekundi u vašim sistolnim ili dijastolnim brzinama. Korisnici koji kontrolišu krvni pritisak radi praćenja potencijalnih srčanih stanja mogli bi imati koristi od ovih funkcija, ali drugima mogu biti nepotrebne.
  • Povezivanje: Neki monitori mogu da se povežu sa vašim kućnim računarom da bi preuzeli očitavanja. Sada se češće mogu povezati preko bluetooth-a sa vašim pametnim telefonom, što je veoma zgodno kada dobro funkcioniše. Neki monitori čak imaju aplikaciju koja vam pomaže da pratite, snimate i delite svoja očitavanja krvnog pritiska.
  • Skladištenje u memoriji: Odredite potrebnu memoriju na osnovu toga koliko puta dnevno treba da merite svoj krvni pritisak. Takođe bi trebalo da razmislite o meraču za više korisnika ako vi i drugi član porodice redovno merite krvni pritisak
  • Podesivi nivo naduvavanja: Automatsko podešavanje za naduvavanje može biti mnogo veće od vašeg sistolnog krvnog pritiska, što izaziva nelagodnost tokom naduvavanja. Neki proizvođači vam dozvoljavaju da prilagodite nivo naduvavanja ili imaju ugrađenu tehnologiju koja automatski prilagođava pritisak naduvavanja stanju svakog pacijenta.