Da li su All on 4 zubni implanti pravi izbor za vas?

Ako vam je potrebna zamena zuba i razmišljate o zubnim implantatima, možda ćete biti iznenađeni kada čujete koliko različitih opcija vam je dostupno.

Zubni implanti su svetski priznati kao najstabilnije i najtrajnije rešenje za gubitak zuba. Nažalost, nisu svi pacijenti idealni kandidati za tradicionalne zubne implante – u slučaju degeneracije ili smanjene gustine koštane mase, oni se ne mogu primeniti.

U takvim, ali i brojnim drugim slučajevima All on 4 implantati su odlična alternativa. Ali šta su All on 4 implantati? Da li su oni pravi izbor za vas? Po čemu se razlikuju od konvencionalne implementacije?

Danas razrešavamo ove nedoumice. U nastavku teksta donosimo vam sve informacije o All on 4 metodi – koliko košta, kome je namenjena, kako se implementira i koliko traje.

Šta je All on 4 metoda?

zubni implanti

Naziv All on 4 može biti zbunjujući, naročito ako niste upoznati sa metodama “ugradnje” zubnih implantata. Reč “All” u nazivu se odnosi na sve zube koje imate u viličnom luku – kompletan gornji ili donji set zuba. Broj 4 u nazivu se odnosi na broj implantata koji su neophodni kako bi držali set zuba na mestu.

Dakle, All on 4 metoda podrazumeva kompletan gornji ili donji set zuba koji će biti podržani sa četiri implantata. Umesto da menjate svaki zub ponaosob, zamenićete ih sve odjednom, sa samo četiti implantata koji su strateški postavljeni tako da fiksiraju sve zube na mestu.

Koje su cene ugradnje zubnih implantata?

Mnoge pacijente, prirodno, zanima cena ugradnje zubnih implantata. Cena All on 4 rekonstrukcije vilice i klasičnih zubnih implantata se razlikuje.

Neophodno je da lično dođete na konsultacije ili da pošaljete ortopan, snimak cele vilice u krupnom planu. Nakon što stomatolog proveri stanje vilične kosti moći će da precizira koja je cena ugradnje zubnih implantata za vaš individualni slučaj. Bez snimka je gotovo nemoguće utvrditi koliko će vam implantata biti potrebno i da li je vaša vilica pogodna za All on 4 metodu.

Koje su prednosti All on 4 metode?

All on 4 je popularna metoda rekonstrukcije vilice, a za to postoje odlični razlozi:

 • Rezultate ćete videti odmah. U roku od 24h možete zameniti sve zube i imati trajni most sa samo četiri zubna implantata.
 • Izgledaćete mlađe i lepše. Kada izgubite sve zube vaša vilična kost se skuplja, a kao rezultat izgledate starije nego što jeste. Međutim, zubni implanti rešavaju problem – metoda all on 4 pomaže da se očuva kost vilice i spreči dalje oštećenje strukture lica povezano sa nedostatkom zuba. Značajno smanjuje bore povezane sa nedostatkom strukture zuba ili kostiju. Krajnji rezultat – izgledate mlađe i imate blistav osmeh.
 • Povratićete samopouzdanje. Sa lepim zubima i privlačnim osmehom dobićete na samopouzdanju. Izgledaćete bolje, osećaćete se bolje i imati obnovljenu perspektivu.
 • Ponovo ćete moći da uživate u omiljenoj hrani. Sa All on 4 moći ćete da jedete šta poželite, kad god i gde god poželite. Imaćete osećaj da jedete vašim prirodnim zubima.
 • Dugoročno ćete rešiti pitanje zuba. All on 4 procedurom dobićete set trajnih zuba sa mostom koji se ne može ukloniti implantatima. Formirani most za zubni implantat je stabilan i udoban.
 • Eliminisaćete zdravstvene probleme. All-on-4 pomaže u smanjenju šansi od neprijatnih paradontalnih bolesti i na taj način stvaraju zdravija usta i zdravije telo. Takođe pomaže u slučajevima atrofije kostiju i pomaže da stanje držite pod kontrolom.
 • Nema rizika od pomeranja ili klizanja. Zubni implantati All on 4 su veoma stabilni i pouzdani. Nema potrebe da brinete o pomeranju ili klizanju jer su čvrsto pričvršćeni za ugaono područje vilične kosti.
 • Brzo ćete se oporaviti nakon procedure. All-on-4 ne samo da štedi vreme i novac, već i značajno smanjuje vreme zarastanja i ublažava emocionalni stres koji osećate kada vam se ne sviđa vaš izgled.

Standardni ili All on 4 implanti – šta je bolje?

Zubni implant je mali titanijumski šraf koji se postavlja u kost vilice, a zatim podržava ili jedan zub ili zubni most. Titanijumski implantat čini osnovu za pričvršćivanje zamenskih zuba. Za standardnu proceduru kada se ugrađuju standardni zubni implanti, potpuna zamena seta zuba jedne vilice zahteva od 6 do 8 implantata, kako bi se podržao potpuno fiksni most.

Nasuprot tome, metoda all on 4 zahteva samo dva implantata postavljena na prednjem delu usta i dva implantata pod uglom postavljena pozadi. Dakle, potrebna su ukupno četiri implantata da bi se pružila podrška za potpuni set zuba jedne vilice.

Konvencionalna metoda zubne implementacije je odlično rešenje, ali problem nastaje kada je potrebno da se zadnji implantati postave u oblasti gde je smanjena gustina kostiju. Tu vidimo punu prednost all on 4 metode – pozicioniranje implantata pod uglom od 45° znači da se područja vilice sa nedostatkom kostiju mogu izbeći.

Manje invazivna priroda All On 4 metode takođe znači da je proces zarastanja i rehabilitacije znatno kraći, a pošto se koristi manje implantata, postoji veća fleksibilnost za dizajniranje i uklapanje optimalnih zuba za zamenu.

Koliko traju All on 4 zubni implanti?

All on 4 zubni implanti mogu trajati doživotno, a koliko će trajati najviše zavisi od navika u održavanju oralne higijene. Kako biste postigli maksimalni životni vek vaših zubnih implantata, primenjujte sledeće savete:

 • Idite na stomatološke kontrole na svakih šest meseci.
 • Redovno perite zube i čistite ih koncem.
 • Nemojte jesti ili grickati nejestive predmete koji bi oštetili i vaše prirodne zube.
 • Izbegavajte korišćenje zuba kao alata (otvarate flaše ili kese zubima).
 • Uzdržite se od škrgutanja ili stiskanja zuba.